Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Seriálov je fakt priveľa, aby sa v nich dal udržať aspoň letmý prehľad, môžeme ich rozčleniť na nové, ktoré odštartovali relatívne nedávno a beží ich prvá séria, potom aktuálne seriály, ktoré už majú pár sezón za sebou, a staré seriály, ktoré už skončili. Je čo je, viac nebude. A to je pôvab starých seriálov, konečnosť, uzatvorenosť, svetlo na konci tunela, to vedomie, že ak človeka starý seriál dostane, môže si ho pozrieť od začiatku do konca, žiadne čakanie, žiadny nepokoj.

Starý seriál môžeme vychutnať, premyslieť a prehodnotiť.
Dobrým príkladom je Eureka, u nás Mestečko Heuréka, seriál, štartujúci v roku 2006 na Sci Fi Channel (dnes SyFy), ktorého všetok divácky potenciál v našej otcovizni už tradične zabil bizarný vysielací čas a dabing. Eureka bola poctivý sci-fi seriál s komediálnym odtieňom, o mestečku kdesi v Amerike, ktoré v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia založil na popud Alberta Einsteina americký prezident Harry S. Truman, aby vedci mohli v ústraní nebadane bádať neobmedzovaní ignorantmi, ktorí hneď, ako sa povie antihmota, už vidia koniec sveta. Eureka je jednoducho mestečko, v ktorom sa sústreďuje exaktné poznanie, vymýšľajú sa vynálezy a pomaličky sa púšťajú von, do nášho sveta.
Príbeh seriálu sa začína vtedy, keď do mesta príde nový šerif s IQ 110, čo z neho v Eureke robí vlastne takého miestneho blba. A hoci Jack Carter nerozumie prakticky ničomu – podobne, akoby nerozumel divák, predsa dokáže byť takým tým praktickým spôsobom užitočný.
Eureka sa uviedla ako špičkové sci-fi, ktoré sa v druhej sezóne začalo čoraz viac ponášať na seriál s metatajomstvom kdesi na konci, až sa takmer rozpustila v osobných vzťahových peripetiách hlavných hrdinov. Priam modelový úpadok, až sa to celkom zlomilo a diváci sa začali pozerať inam. Tvorcovia Eureky minulý rok ohlásili koniec, dnes sa občas objaví v stánkoch s lacnými dvd.
Lenže nie, Eureka neskončila. Len sa stratila z dohľadu, aby zo seba striasla nadbytočných divákov, ktorí ju ťahali do mainstreamu. A zrazu je naspäť. Takže žiadny starý seriál, ale aktuálny seriál, ktorý vo svojej piatej sérii predvádza veci, nad ktorými zostáva rozum stáť. Vedeckofantastické!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite