Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA VYTAPETOVAŤ: Anti-wifi tapetu
Keď si o rok vytapetujete byt alebo kanceláriu špeciálnym fínskym Metapapierom, až potom si budete môcť povedať, že máte skutočne súkromie. Fínska firma Ahlstrom naň získala exkluzívnu licenciu od francúzskych inžinierov z INP v Grenobli a o rok ho začne vyrábať. Vyzerá ako obyčajná tapeta s decentným strieborným vzorom, v skutočnosti však dokáže filtrovať až tri rôzne frekvencie súčasne. Vašu sieť chráni pred hackermi, ale neobmedzuje funkčnosť a príjem rádií či mobilných telefónov. Súčasne môže byť použitá aj opačne, napríklad v nemocniciach, kam nechcete, aby sa zvonku dostali rôzne wi-fi signály. Využijú to teda i extrémne bojazlivé osoby, ktoré sa obávajú, že im môžu rôzne vonkajšie elektromagnetické vlny uškodiť. Tapeta je estetická, ak však máte iný vkus, zostane funkčná, aj keď ju prekryjete ďalšou vrstvou.

NETREBA ŠNUROVAŤ: Stačí zopnúť plastové svorky
Dobrá správ pre všetky deti, ktoré sa nenaučili poriadne zaväzovať si šnúrky na topánkach. Môžu ich vyhodiť a do dierok zavliecť farebné plastové pásiky Hickies, ktoré sa len jednoducho zopnú ako patentka. Vymyslel ich newyorský tím dizajnérov Mariquel & Gaston a okrem toho, že uľahčujú menej zručným šnurovanie, v podstate ho celkom rušia. Vďaka elasticite a pamäti pásikov pri vyzúvaní a obúvaní už vôbec nič netreba zapínať ani rozopínať. A tie farebné možnosti, ako si ozvláštniť topánky! Doteraz ste si mohli navliecť maximálne tak veselé šnúrky, do každej topánky inú farbu, teraz môžete dať inú farbu do každého páru dierok. Ďalší z projektov, ktorý na portáli Kikstarter získal investorov, takže od júla môžu začať posielať prvé balíky s minimálne 14 kúskami po 16 dolárov.  

TREBA OTVORIŤ: Parky a záhrady verejnosti
Možno cez ten park chodíte každý deň. Už si ani neuvedomujete, aký je krásny, že vôbec je, netušíte nič o jeho histórii, ani o rastlinách, ktoré v ňom rastú. Práve preto sa u nás ujala londýnska iniciatíva a druhý júnový víkend bude už štvrtýkrát Víkendom otvorených záhrad. Okrem vybraných bratislavských zákutí sa tento rok do podujatia zapojili aj Stupava, Malinovo, Nitra, Žilina, Turčianska Štiavnička, Spišský Hrhov, Palárikovo, Dolná Krúpa či Betliar. Aj keď v zahraničí sa v rámci tohto podujatia sprístupňujú súkromné a uzavreté objekty, u nás sú to najmä parky verejné. Cieľom podujatia je sprístupniť ich verejnosti nielen fyzicky, ale aj duševne, preto sa v nich budú celý víkend konať rôzne náučné i zábavné podujatia.

TREBA PREVETRAŤ: Balóny, lietadlá a aj autá
Začínajúce leto láka von, prevetrať nielen telo, ale aj báječné pohyblivé stroje. Na Slovensku sa cez víkend uskutoční hneď niekoľko takých podujatí. Priaznivci letectva si v sobotu na letisku AK Dubnica- Slavnica verejným leteckým podujatím Airshow Slavnica pripomenú nedožité 90. výročie narodenia najlepšieho z najlepších slovenských vojenských stíhačov Otta Smika. Ťahákom budú historické lietadlá Spitfire, Mustang, Yakovlev, TBM Avenger, AT6 Zero a lietadlá OS SR, L39 Albatros a Mig 29 Fulcrum. V Košiciach sa zase bude lietať na farebných balónoch spolu s 18 medzinárodnými balónovými tímami. V Piešťanoch sa uskutoční motoristické podujatie s tradíciou siahajúcou do 30. rokov minulého storočia Zlaté stuhy – Concours d´élégance spojené s okružnou jazdou historických automobilov Malými Karpatami a ich výstavou pred hotelom Thermia Palace.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite