Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hľadanie všelieku

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

V rámci ľudského pechorenia sa za nemožnosťami, ktorým sa vo .vede venoval Martin Mojžiš, v ľuďoch zvlášť intenzívne a dodnes prežíva viera v možnosť nájsť panaceu – všeliek. Nemusí ani liečiť všetky choroby, podstatné je, aby sa dobre predával.

V histórii medicíny a honby za panaceou sú stálice, ktoré prežili storočia, napriek tomu, že neexistujú exaktné klinické štúdie ich účinkov na organizmus. Najznámejší je hádam ženšen. Výťažky z jeho koreňa sa používajú už vyše 2 000 rokov a ľudia mu prisudzujú až magické účinky. Pritom v skutočnosti len niektoré preparáty z ženšenu majú stimulujúci účinok na nervový systém a psychiku, iný vplyv sa zatiaľ nedokázal. Okrem toho, množstvo dovážaných výrobkov z ženšenu je nekvalitných, obsah účinných látok je nízky alebo dokonca nulový. Napriek tomu bájny koreň zostáva v centre pozornosti, jeho verní ho hltajú na kilá a kupujú kozmetiku, zubné pasty či potravinové doplnky, do ktorých sa pridáva.

.magnetické náramky a kombuča
Kométami medzi všeliekmi, periodicky sa objavujúcimi na nebi alternatívnej medicíny, sú aj magnetické náramky. Ich magnetická indukcia, ktorá pôsobí na telesné tkanivá je však taká malá, žeby nevyliečila ani blchu. Do obchodov sa približne v dvadsaťročných intervaloch vracia pravidelne aj kombucha. Viera v nekonečné liečivé účinky tajomnej čajovej huby je v každej dobe neotrasiteľná, ľudia sa často ani nezaujímajú o údajné účinky, stačím im vsugerovať, že čistí krv. Ako zistili biológovia, kombucha ani nie je huba, ale obyčajná symbiotická kolónia niekoľkých druhov kvasiniek a octových baktérií. Odborníci na výživu ubezpečujú, že kombucha nemá, podobne ako populárny jablčný ocot, žiadne mimoriadne liečivé účinky. Jediné, čo vám kombucha môže zabezpečiť, je prudká alergická reakcia na kvasinky alebo metabolity baktérií.

.klince, tekutý kyslík a iné nezmysly
K obskúrnym a efemérnym liečebným predmetom patrili v tridsiatych rokoch minulého storočia napríklad Perkinsove traktory, čo boli vlastne dva veľké klince, jeden medený, jeden železný, ktoré mali vytiahnuť z tela každú chorobu vrátane rakoviny. Iný všeliek, menom Lignozone, vyrábal americký špekulant Peter Fahrney. V reklame na výrobok doslova stálo: Lignozone je tekuty kyslík. Ničí zárodky chorôb pod posteľou, v bielizni aj na rukách. Užitý vnútorne zabíja všetky bacily v žalúdku aj v črevách, prejde do krvi a zabije všetky mikróby v ktoromkoľvek orgáne.
K súčasným prípravkom, ktoré majú deklarovaný charakter panacey, ale serióznymi farmakologickými štúdiami také účinky neboli potvrdené, sú napríklad Imuregen, koloidné striebro, homocysteín, mumio, žraločia chrupavka, rôzne živé, mŕtve, levitované, diamantové či pí-vody a iné nezmysly, ktorých jediným cieľom je vytiahnuť z ľudí čo najviac peňazí.  

.návraty ku klyzme
Klyzma, teda výplach hrubého čreva, známy aj ako klystýr, bol obľúbeným všeliekom najmä v období rokoka. Klyzma bola taká populárna, že sa dostala do divadelných hier, napríklad do Molièrovej satiry Zdravý nemocný a stala sa aj námetom obrazov Bouchera a Fragonarda ako príjemná spoločenská udalosť. Koncom 19. storočia propagoval liečebné účinky klyzmy ukrajinský lekár Ilja Mečnikov. Tvrdil, že väčšina chorôb a starnutie organizmu je spôsobené znečistením povrchu hrubého čreva, ktoré týmto spôsobom otravuje telo. Mečnikovova láska ku klyzme pretrváva s istými masochistickými modifikáciami dodnes, keď ju navyše podporujú ezotericko-pseudojogínske tvrdenia o prospešnosti v podobe prebúdzania kundalíni a nabíjania aury bioenergiou.
 
.antropozofia proti rakovine
Do hľadania panacey sa s radosťou zapojila aj antropozofia, známa ezoterická náuka ponúkajúca mystický ponor do podstaty človeka a nadzmyslových duchovných svetov. Paradoxom antropozofie je, že jej predstavitelia si zakladajú na čo najpresnejšom a najzrozumiteľnejšom prírodovednom výskume fyzického sveta. Vlajkovým všeliekom antropozofickej medicíny je Iscador, preparát pripravovaný z imela, ktorý sa používa aj v homeopatii. Jeho hlavnou indikáciou je údajné protirakovinové pôsobenie, ale vraj pôsobí aj na desiatky ďalších neduhov. Podľa Rudolfa Steinera, zakladateľa antropozofie, je imelo magická rastlina, obrátená svojimi koreňmi ku kozmu, ignorujúca priestor a čas. Je to duchovné bytie najvyššej kvality, evolučne spriaznené s človekom. Podstatou účinku imela je podľa Steinera schopnosť pretvárať život pomocou duchovných, kozmických a éterických síl. V skutočnosti by mohli byť podstatou účinku lektíny s preukázateľne imunostimulačným efektom, ktorý môže nádor tlmiť, ale v istých prípadoch aj aktivovať. Ďalším problémom sú účinné látky, ktoré imelo obsahujú – môžu byť premenlivé, takže prípravky z imela nemajú štandardný účinok. Výsledky klinických štúdií sú protichodné. S istotou sa protirakovinové pôsobenie nepodarilo preukázať, naopak, nemožno vylúčiť vážne riziká, pretože imelo obsahuje rôzne bielkovinové látky, napríklad viscotoxíny, alkaloidy a iné látky, z ktorých mnohé sú toxické a imunitu dokonca potláčajú. Preto nebol Iscador schválený ako protirakovinový liek Štátnym úradom pre kontrolu liečiv. Radí sa len do skupiny prírodných liečiv, u ktorých sa neoveruje účinnosť, podobne ako u homeopatík. Bohužiaľ, napriek tomu je Iscador jedným z mála prípravkov alternatívnej medicíny, ktorý si dlhodobo udržal popularitu medzi onkologickými pacientmi.
A záver? Nech sa ľudia nadájajú kombuchou po celý rok, nech nosia na každej ruke aj desať magnetických náramkov, placebo je mocné. Pravdepodobne je však oveľa, oveľa slabšie ako naivná ľudská dôvera a ľudská túžba zbohatnúť na naivite.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite