Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mňága a Dáreček

.časopis .hudba

Dobre to tí chlapci, teda vlastne už dávno muži v stredných rokoch, z Mňágy a Žďorp vymysleli. Oslovili kapely, ktoré im boli hudobne a ľudsky blízke, a ponúkli im možnosť nahrať cover verziu niektorej zo svojich piesní. Tie potom vylisovali na dve cédečká a pridali k tomu ešte DVD, na ktorom všetci zúčastnení rozprávajú samé pekné veci o Mňáge a Žďorp. Keby niečo také urobil niekto iný, bolo by to cvičenie v samochvále. V prípade Petra Fialu a jeho spoluhráčov to je však iné. Prečo?

No hlavne preto, lebo Mňága a Žďorp je dôležitou československou kultúrnou inštitúciou. Je to pop music pre tých, čo neznášajú umelohmotný stredný prúd. Je to underground pre všetkých, ktorí majú – napriek úcte voči Plastikom a punku – stále radi aj melodické pesničky o láske. Za 25 rokov svojej existencie vytvorila Mňága obrovský katalóg piesní, z ktorého môžete vyberať so zatvorenými očami a nepomýlite sa – to, čo vyberiete, bude takmer s istotou skvelá pesnička a zároveň pomerne presná správa o vašom živote.
Tridsať kapiel a hudobníkov pristúpilo k úlohe „nahrát a přetvořit" pesničky Mňágy rôzne. Niektorí (napríklad Tři sestry, Wohnout či Monkey Business) ich zahrali svojím vlastným štýlom, no bez väčšieho „přetvoření". Iní sa pôvodnou piesňou nechali inšpirovať na svojské interpretácie. Skvelý je hiphopový Prago Union (Některé otázky už si prostě nekladu), jemný Listolet (Chceš mě? Chci tě?) alebo punkoví Už jsme doma (Člověk nového typu). Najďalej zašli Midi lidi: zložili novú pieseň Mňágy a Žďorp s názvom Pete Best, ktorá je po melodickej, textovej aj zvukovej stránke sympatickým a výstižným tribjútom najslávnejšej kapele z Valašského Meziříčí.
Zvláštnym pocitom hrdosti napĺňa poslucháča šesť slovenských príspevkov na mňágovskom Dárečku. Slobodná Európa (s hosťujúcim saxofonistom Petrom Kohoutom a vokalistkou Katkou Korček) hrá Výhledově priamo, nekompromisne, so sebe vlastnou melanchóliou. Živé kvety dávajú pesničke Spaste svoje duše naliehavosť a aktuálnosť, akú táto úžasná pieseň nemala hádam ani v čase svojho vzniku. Sto múch nahrali Tajný plán so žiakmi zvolenskej ZUŠ-ky a piesni tak pridali pôvab a čistotu. Vrbovskí víťazi znovu dokázali, že stred sveta a vesmíru bol vytýčený presne: pieseň V tísni je v ich podaní dadaistickým majsterštykom. Jozef Lupták zase navŕšením violončelových vrstiev, spevom a beatboxom posunul jednoduchú gitarovú pesničku Život a čas do úplne nových súvislostí. A na koniec úplne najlepšie: Chiki Liki Tu-A, podobne ako všetky ostatné slovenské kapely (bez toho, aby sa na tom dohodli), jednoducho poslovenčili pôvodný český text a bez zvláštnych príkras, s vážnosťou, ktorá pre nich nie je úplne typická, zahrali pieseň Radšej budem doma. Práve toto je pesnička, ktorú si z mňágovského Dárečku budete púšťať najviac. Taká je sugestívna.
Mňága a Žďorp, pre mnohých z nás jedna z najdôležitejších kapiel osemdesiatych, deväťdesiatych a nultých rokov má za sebou skvelé štvrťstoročie. Nielenže stále žije, ale stále inšpiruje, stále je vo výbornej forme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite