Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Prechádzate sa po Vroclave a niečo vám tu nesedí. Sú to dve rôzne miesta, ktoré spolu už na prvý pohľad neladia. To prvé nemecké, nádherná goticko-renesančná radnica, gotické kostoly z červených tehál so špicatými vežami, trochu hrmotný barok a sem-tam aj nejaký medzivojnový modernizmus. A potom je tu Vroclav poľský, panelákové sídlisko na okraji, ktoré sa nelíši od Bratislavy, Prahy či východného Berlína.

Áno, komunizmus sa od seba v jednotlivých krajinách líšil v detailoch, ale architektúra, najmä tá paneláková, bola takmer všade rovnaká. Samozrejme, v NDR a u nás okná a dvere väčšinou sedeli do pripravených dier v paneloch, na Ukrajine a v Rusku sa museli na mieste dotesávať. Tie poľské paneláky, ktoré občas stoja až k čarokrásnemu vroclavskému Rynku, v sebe majú čosi už z tej Ukrajiny a Sovietskeho zväzu, napokon, ako má celé Poľsko už čosi málo z Rusov a Ruska. Najmä okolo Malého námestia je to taký stret civilizácií ako vyšitý.
No keďže šialený nacistický gauleiter Karl Hanke urobil z Vroclavu, vtedy ešte Breslau, pevnostné mesto, ktoré sa Rusom dokázalo brániť za cenu obrovských škôd až do 6. mája 1945, dopadol Vroclav ešte horšie. Aj tu, podobne ako napríklad v Gdansku, odviedli Poliaci po vojne obrovský kus reštaurátorských prác, ktoré môže oceniť každý, kto porovná fotky z mája roku 1945 a dneška. Napríklad tie, ktoré sú na Tumskom ostrove, cirkevnej stredovekej štvrti, kde je medzi gotickými katedrálami sídlo sliezskeho arcibiskupa, ukazujú len hromady trosiek, vyhorených domov a zbúraných kostolov. Tumský ostrov pritom dnes vyzerá ako pražská Malá strana alebo stred Košíc a vojnové škody na ňom ani nezbadáte.
Neplatí to, samozrejme, všade. Z mlynov na Mlynskom ostrove, jedného z romantického súostrovia uprostred Odry na sever od stredu mesta, zostala len tabuľka s nápisom, že boli zbúrané v roku 1975. V Poľsku dokonca koluje historka, že stredoveké domy v Gdansku a vo Vroclave rozobrali a ich tehly použili na znovuvýstavbu starej Varšavy, ktorú nacisti koncom vojny zrovnali so zemou. Nuž, má to svoju logiku, aspoň v tých povojnových rokoch to malo.
Vroclav nie je len mesto, v ktorom jeho pôvodní obyvatelia, teda po vojne vyhnaní Nemci, už vyše šesťdesiat rokov nie sú, ale je to aj mesto Poliakov, ktorých Poľsko už nie je. Poliakov z Ľvova, z Vilniusu, z Volyne. Keď som tam bol prvý raz, asi tak pred pätnástimi rokmi, napísal som odtiaľ reportáž, ktorá sa volala Vyhnanci v meste vyhnancov. S mnohými z tých ľudí, ktorí najprv stratili svoje domovy na východe, aby tu, v pustom zničenom meste ďaleko na západe svoje nové domovy našli, sa vtedy ešte dalo hovoriť. Hoci si viditeľne polepšili („nemecký dom“ je v Poľsku pojem pre veľmi poctivo, slušne postavenú stavbu), zostal v nich obrovský smútok. Smútok za domovom, ktorý asi nemôže pochopiť nikto, kto to neprežil.
Z Ľvova a východu vôbec si miestni priviezli to, čo si priviezť mohli. A tak na kraji vroclavského Starého mesta stojí z východu privezená Fontána ľvovských orlíčat, mladých poľských študentov, ktorí po prvej svetovej vojne bránili Ľvov v roku 1918 proti Ukrajincom. Úplným zjavením je potom Raclawská panoráma, stodvadsať metrov dlhý obraz, ktorý sa podarilo zachrániť z Ľvova asi rok po vojne. Je to o to pikantnejšie, že zobrazuje víťazstvo Poliakov nad Rusmi v jednej bitke oslobodeneckej vojny v roku 1794. Stalin vtedy, napodiv, s prevozom súhlasil. Ktovie, možno preto, že Poliaci napokon aj napriek tejto víťaznej bitke vojnu s Rusmi prehrali a celé Poľsko sa stalo na storočie súčasťou Ruska aj Pruska a rakúskej monarchie.
Dnes už z prvej generácie „východných Poliakov“ žije vo Vroclave len málokto, už je tu druhá, tretia generácia miestnych poľských rodákov. Vroclav už má dnes stovky nových, poľských stavieb, ktoré sa, predovšetkým v posledných rokoch, nelíšia od toho, čo sa stavia v Nemecku, Rakúsku alebo na Slovensku. Vroclav je už poľské mesto. V nemeckých kulisách, ale tie sú napríklad aj v historickom centre Bratislavy, Brna alebo Olomouca. Napokon, nazdávam sa, že po tom, čo Poliaci opäť vzkriesili Breslau z trosiek do dnešnej krásnej podoby Vroclavu, si toto mesto zaslúžia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite