Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šikmá veža

.časopis .týždeň doma

Prichádzame o najväčšiu atrakciu, usmial sa mladý katolícky farár z Lomničky Ján Záhradník. Žeriav medzitým spúšťal nahnutú vežu kostola, ktorá roky ohrozovala areál školy.

.o tejto zabudnutej dedinke na Spiši sme písali už viackrát. Obyvateľov  pôvodne čisto nemeckej obce Kleine Lomnitz ku koncu 2. svetovej vojny odsunuli. Do ich prázdnych domov sa v 50. rokoch nasťahovali Rómovia. Z Kleine Lomnitz sa stala Lomnička. Dedinka, kde žilo v roku 1944 tisíc Nemcov, v roku 1993 tisíc Rómov a dnes ich je dvaapolkrát viac. Dedinka, ktorá má najnižší priemerný vek zo všetkých obcí na Slovensku: 18 rokov. V roku 1993 tam režisér Dušan Trančík nakrúcal pre rakúsku televíziu ORF dokumentárny film Krátka pamäť o kolobehu kolektívnej viny, ktorá sa v nedávnych dejinách premlela týmto nádherným krajom.
Lomnička je dedinka, kde v jednom dome žije priemerne dvadsať ľudí. Sú tam dva kostoly – menší katolícky, so 700-ročnou históriou a krížom od Majstra Pavla z Levoče, ktorý je Národnou kultúrnou pamiatkou, a väčší evanjelický, od roku 1945 chátrajúci, s nahnutou vežou, prepadnutým krovom a časťami klenieb bez strechy, z ktorého vyrastajú stromy. Je to dedinka, kde žila v rokoch 1875 až 1882 spisovateľka Terézia Vansová, jej manžel tam bol farárom. Dnes tu vykonáva obdivuhodnú pastoračnú prácu s Rómami farár Záhradník a rádové sestričky. A práve on má veľké plány: rád by si od evanjelickej cirkvi rozpadávajúci sa nemecký kostol prenajal a dal by ho opraviť. „A raz do roka,“ uvažuje nahlas farár Záhradník „by sa tam konali ekumenické stretnutia, na ktoré by boli pozvaní aj pôvodní nemeckí obyvatelia či ich potomkovia“. Ten kostol by mohol slúžiť aj ako pamätník, dôstojná spomienka na pôvodných nemeckých obyvateľov, ktorí tu žili stáročia. Pretože, povedzme si čestne, jeho dnešná podoba je hanbou Slovenska.
O kostole, aký inde na Slovensku neuvidíte, sme písali v téme Ohrozené domy Pána (.týždeň 3/2012). A veci sa pohli správnym smerom. Statik Vladimír Kohút vypracoval odborný posudok, študenti Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave spracúvajú jeho obnovu ako zadanie ateliérovej tvorby. Vďaka podnikateľovi a bývalému dozorcovi evanjelickej cirkvi Karolovi Pavlů sa získali finančné zdroje, takže minulý utorok mohla stavebná firma Jozefa Osvalda z Hniezdneho s pomocou vysokozdvižnej plošiny sňať nahnutú vežu dole. „Nič podobné sme zatiaľ nerobili,“ poznamenali chlapi, ktorí potom zrezali aj stromy z prepadnutého krovu bez strechy. Veríme, že je to iba začiatok záchrany kostola.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite