Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Tina Fey je americká producentka, scenáristka, herečka a vôbec, osobnosť, použil by som slovo celebrita, ak by ešte čosi znamenalo, ktorej sa podarila nevídaná vec. Z anonymnej námezdnej autorky skečov v Saturday Night Live sa najprv stala hlavnou scenáristkou tejto komediálnej inštitúcie, potom začala písať za seba a vytvorila jeden zo zásadných sitcomov poslednej dekády, v ktorom navyše stvárňuje jednu z hlavných postáv.

Tou je Liz Lemmon, workoholička, šéfscenáristka skeč šou The Girlie Show with Tracy Jordan v televízii NBC, kde riadi svorku nesvojprávnych scenáristov, dve narcistické herecké hviezdy a pokúša sa vyjsť s arogantne úchvatným šéfom Jackom Donaghym, ortodoxným republikánskym arcikapitalistom, vedľa ktorého ešte aj ten Reagan pôsobí ako frivolný beatnik.
30 Rock, v českej distribúcii Studio 30 Rock, je autotematický work place sitcom, teda sitcom, ktorého ústrednou témou je tvorba komediálnej šou a ktorý by pokojne mohol slúžiť ako šlabikár politickej nekorektnosti. 30 Rock je skratka adresy GE Building Rockefeller Plaza 30, sídla spoločnosti NBC, ktorá seriál produkuje a v sitcome samotnom je jedným z najčastejších terčov vtipkovania. Pritom nejde o žiadne priateľské pošťuchovanie, ale často o surovú satiru, ktorá okrem iného dokazuje i to, že pokiaľ je seriál úspešný, je všetkým kompetentným celkom jedno, akým spôsobom sa tak deje.
Výnimočnosť 30 Rock je však ukrytá kdesi inde. Dnes už sme si zvykli, že televízna komédia nemusí byť nevyhnutne ľahučkou záležitosťou na jedno použitie, ale v 30 Rock je poetika intelektuálnych presahov a vrstvenia mnohovýznamových rovín jednotlivých epizód dovedená takmer do dokonalosti. V praxi to potom vyzerá tak, že jednotlivé epizódy seriálu sa  môžu  čítať ako irónia alebo ako sarkazmus – akoby si odporovali. V jednej z epizód napríklad hosťuje Al Gore, ten Al Gore, ktorý však neváha odbehnúť zo záberu po tom, ako sa započúva do zdanlivého ticha a z ničoho nič zvolá – veľryba v problémoch! – v supermanovskom geste si uvoľní uzol na kravate a už je preč.
Po piatich rokoch permanentného navážania sa do všetkých sa zdalo, že 30 Rock v roku 2011 definitívne skončila, až kým v januári tohto roku nezačali na NBC z ničoho nič vysielať šiestu sériu. Asi im došlo, že Obamova Amerika 30 Rock potrebuje aspoň tak ako Bushova.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite