Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dušan Čaplovič: Čo tu má na ministerstve revať?

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič hovorí, že boj s byrokraciou je nekonečný ako boj s otravnými muchami. Preto potrebuje nadhľad, odhodlanie, empatiu s tými, ktorým sa u neho kujú zákony a vyhlášky, a pevné nervy.

Som fanúšik
Kedysi som hrával hádzanú, v Senici v druhej lige, potom v Interi, v akademickej lige som hral aj basketbal a futbal. Teraz som fanúšik. Na basketbal chodím na Inter, na futbal a hokej na Slovan, fandím našej atletike. Sledujem aj športové kanály, ale nie som ako pán prezident, že by som nadránom pozeral zápasy NHL. Našťastie, oni to často opakujú a ja potrebujem 4-5 hodín spať, nemám tu lážo-plážo.

Bol som hráč
Kedysi som tipoval športku. Bolo ťažké prestať, lebo som dával stále tie isté čísla, mal som ich v pamäti, veď to boli dátumy narodenia syna, manželky, moje. Čo keby to práve vtedy bolo vyšlo? Nevyšlo, horko ťažko nejaká piata cena. Už s tým nezačnem. Ani hry na počítači už žiadne neotváram. Hrával som pasians, prišiel som domov, sadol k počítaču a snažil sa prekonať rekord z predošlého dňa. Hral som to zúrivo dlho do noci, to bola hnusná neresť. Potom som dostal úlohy, že som sa poriadne ani domov nemohol dostať, tak som sa jej zbavil.

Závidím trochu
Sledujem bývalých kolegov, aké majú úspechy, čo píšu, raz za čas sa zastavím na historickom aj archeologickom ústave, dobrosrdečne mi zreferujú, čo som zanedbal a oni v tom pokračujú. V niektorých veciach im aj závidím, teraz sa rozvinuli rôzne expedície do Kuvajtu, na Strednom východe, v Strednej Amerike. Kedysi som bol v teréne často, býval som v maringotke, chytal do ruky krompáč aj lopatu, dnes už nemám tú kondičku.

Nakupujem rád
Baví ma variť aj nakupovať a vyberať si potraviny, teda, pokiaľ ma nezastavujú v obchode ľudia. Jeden ma pochváli, druhý mi vynadá, taký je život. Mojím hoby sú kravaty, vyberám si dobré značky, teraz mám napríklad Burberry. Keď som niekde na dovolenke, idem do obchodu, obleky ma nezajímajú, ale kravaty, košele, vody po holení, to hej.

Nekričím
Doma si môžem zakričať aj zahrešiť, keď si klepnem kladivom po prste, ale tu, na ministerstve? To nie. Hnev tlmím dovnútra, viem, že tým trpí organizmus, no ale čo tu mám revať? Konflikty sa snažím riešiť dohodou. Som pokorný človek, aj keď mi niekto uškodil, nikdy v živote som mu to nevrátil. Povzniesol som sa nad to. Jeho to trápilo viacej, ako keby som mu vynadal.

Som luterán
Hovorí sa, že luteráni sú lakomí, ale ja rád zaplatím, našťastie nemusím obracať každý tovar v ruke, iba ak pre dátum spotreby. Moje luteránstvo sa prejavuje možno v tom, že som príliš precízny, všetko musí byť na svojom mieste, keď to niekto preloží, tak tresky-blesky vnútri vo mne. Kresťanské hodnoty uplatňujem v každodennom živote, nepotrebujem dostávať rôzne odpustky a rozhrešenia. Meditovať môžem aj doma, klásť si otázky, či som urobil, či neurobil dobre. Vnútorná sebareflexia je dôležitá.

Hrabem sa
Keď už si chcem oddýchnuť, tak si otvorím nejaký športový alebo historický televízny kanál, história ma upokojuje. Oddýchnuť si chodím aj do kníhkupectva na Poštovej, tam sa hrabem v knihách strašne dlho a vždy niečo kúpim. Stáva sa, že aj dvakrát to isté. Mám bohatú knižnicu, kupujem viac, ako prečítam, to si chystám na dôchodok. Alebo moji synovia budú dediť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite