Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto je tu bigotný?

.piers Paul Read .časopis .klub

Diskusia o manželstvách osôb rovnakého pohlavia mi priniesla poznanie o tom, akí netolerantní sa Briti stali k nesúhlasným názorom. Potom, ako som do týždenníka Spectator poslal opatrný list, kde som naznačil obavu, že podľa niektorých z nás nemožno považovať manželský a homosexuálny sex za morálne ekvivalentný, a tento text bol uverejnený, mi dvaja novinári blahoželali.

Jeden z nich za moju údajnú „odvahu“, zatiaľ čo druhý mi hovoril, že hoci on osobne nesúhlasí s manželstvami osôb rovnakého pohlavia, nikdy by sa to neodvážil tvrdiť verejne v novinách.
Slová ako „homofóbny“ a „bigotný“ sa bežne používajú na zneváženie tých, ktorí bránia učenie všetkých veľkých svetových náboženstiev, ktoré považujú pohlavný styk medzi členmi jedného pohlavia za nesprávny. Samozrejme, bigotní homofóbi neváhajú na oplátku používať pejoratívne označenia ako zvrhlý, zvrátený či perverzný.  Kardinál Keith O’Brien z Glasgowa nazval návrh na manželstvo osôb rovnakého pohlavia „groteskným“. Ale ani on sa neodvážil odsúdiť homosexuálny sex ako taký. Argumenty cirkevných a náboženských lídrov sa skôr sústredia na otázku manželstva, rodiny a plodenia.
Vládny návrh na uznanie homosexuálneho manželstva je tak obmedzený na podporu mladej generácie a jej povrchného poznania. V celej diskusii úplne absentuje odkaz na filozofickú tradíciu prirodzeného práva, ktorá siaha od Platóna cez Tomáša Akvinského, Hookera, Grotiusa, Hobbesa, Lockea až po dnešného profesora právnej filozofie na Oxforde Johna Finnisa. A akákoľvek zmienka o tom, že homosexualita môže byť psychologická porucha, je našimi inkvizítormi považovaná za heretickú a politicky nekorektnú. Americký psychiater Charles Socarides, ktorý tvrdil, že homosexuálne sklony vznikajú vinou zlyhania v rodovej identifikácii počas prvých dvoch-troch rokov života dieťaťa, čelil za svoje názory hrozbám smrti a musel sa pozerať, ako americkí gej aktivisti spaľujú jeho knihy.
Podporovateľom homosexuálnych manželstiev, naopak, nikto nebráni propagovať ich vlastnú  falošnú psychológiu. Matthew Parris v Timesoch nedávno svojim čitateľom tvrdil, že výskum na 160-tich študentoch v Amerike a Nemecku potvrdil jasný vzťah medzi homofóbiou a latentnou homosexualitou. Ďakujem vám Matthew. Konečne mi je to jasné.

Piers Paul Read/
Autor je britský spisovateľ, historik a publicista. Napísal viacero kníh, medzi najoceňovanejšie patrí príbeh leteckej katastrofy v Andách Prežiť, ktorá bola neskôr aj sfilmovaná. V českom preklade mu vyšla kniha Templári (2010) a politický triler Zlom života (2001). Jeho poslednou knihou je Smrť pápeža (2009).
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite