Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Barónska nekorektnosť

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Narodil sa v ortodoxnej židovskej rodine v západolondýnskom Hammersmithe v roku 1971. Študoval na Cambridgei, dizertačnú prácu písal na tému židovského zástoja v americkom hnutí za občianske práva s dôrazom na rok 1964 a vraždy aktivistov v štáte Mississippi.

Kým študoval, hral v univerzitnom divadle vo Fidlikantovi na streche či Cyranovi z Bergeracu. Po absolvovaní pracoval – trochu je to prekvapivé – ako model a objavil sa na stránkach mnohých fashion časopisov. Britský umelec Sacha Baron Cohen.
Potom pričuchol k televíznej tvorbe a koncom deväťdesiatych rokov vytvoril postavu moderátora Da Ali G. A z nej vzišla niekoľkoročná úspešná relácia Da Ali G Show, kde Cohen vyspovedal všakovaké známe osobnosti, politikov, basketbalistov, spisovateľov, magnátov, chirurgov, profesorov, právnikov a aj bývalého generálneho tajomníka OSN Boutrosa Boutrosa-Ghaliho, ktorého nenazval inak ako Boutros Boutros Boutros-Ghali.

.ali G sa stretáva s Boratom
Moderátor Ali G Show je aj hlavným predstaviteľom Cohenovho filmu Ali G Indahous (2002). V ňom sa šéf londýnskeho gangu priviaže reťazami k miestnemu centru voľného času, aby tak protestoval proti jeho plánovanému zbúraniu. Slovo dá slovo, situácia situáciu a z Aliho G sa stane člen britského parlamentu a svetu hrozí tretia svetová vojna. Našťastie, jej hrozbu odvráti marihuana. V tomto filme stretáva Ali G okrem iných aj postavu novinára kazašskej televízie Borata Sagdijeva – protagonistu ďalšieho filmu s výrečne smiešnym názvom: Borat: Nakúkanie do ameryckej kultury na objednavku slavnoj kazašskoj narodu. V tomto prípade ide o takzvaný fiktívny dokument (mockumentary), Sacha Baron Cohen doviedol tento žáner k istému druhu dokonalosti. Nielen žáner, ale i to, o čom sa dnes toľko (a často prepiato) hovorí: nekorektnosť. Ak si niekto neberie servítku pred ústa, je to tento vysoký, veselý fešák (čoho dôkazom je, že premietanie jeho filmov je v mnohých krajinách zakázané). Akoby mu nič nebolo sväté, nijaký fakt, nijaká minorita, nikto.
Napríklad v Boratovi si Borat kupuje auto, tvári sa úplne seriózne, v dabingu hovorí nespisovne po česky s ruským prízvukom a slová dopĺňa veľavravnými gestami:
„Rad bych koupil takóve auto, co přitahúje ženy vyholéne tady dóle.“
„Pak doporučuji Corvetu,“ nedá sa vyviesť z miery predajca. „Nebo Hummera. Pojďte, něco vybereme.“
„Nějaky muž mi včera řékl, že musim koupit takove auto, ktere je opatřéno kundolapem.“
„Aha, tím myslel auto, co se líbí ženám.“
„Áno, a kde nacházet ten lapač. Je tady někde kundolap?“
Len čo si Borat poprezerá auto zvnútra, zbiera ďalšie dôležité informácie:
„Keď najédu s tým autem do skupiny Cikánú, múže byt auto nějak poškózeno?“
„To záleží na tom, jak rychle by jste do nich najel.“
Prudké gesto:
„Prúdce.“
„Když vám někdo vlítne na přední sklo, tak ho může dost poškodit.“
„Jak rýchle musim jet, abych je zaručeně zabil?“
„Nóó, tímle autem by stačilo jet asi tak šedesát kilometrů za hodinu.“
„Fajné!“
„Jistě.“
Posledná otázka pred kúpou, taká trošku dlhšia:
„Když sem koupil svoji ženu, tak ona ze začátku pro mňe dobře vařit, ona fungovala na poli, ona silná s plúhem, ale za tři róky, když ji bylo patnáct róku, o mnogo zeslabla, jeji hlas hluboky, narostlo na ni mnogo srsti tady na hrudi a jeji važina visaci jak mokra cejcha.“
„Ach, páni,“ krúti spoluúčastne nad Boratovým nešťastím predavač hlavou.
„Jak vím, že podóbne sa mi nestáne s tímhle autom od vás?“

.brüno a diktátor improvizujú
V ďalšom filme – Brüno – sa rovnomenný hlavný hrdina, rakúsky módny novinár, čo sa pokúša preraziť v Amerike, na začiatku predstaví: „Čauec, ich bin Brüno, holub míru! Nerad mluvím sám o sobě und stejně už asi všichni znáte, že ich bin největší rakouská gay celebrita od Arnolda Schwarzeneggera.“
Kto doposiaľ Sachu Barona Cohena nepoznal, azda mu ho predchádzajúce riadky aspoň trošku priblížili. Kto doposiaľ Cohena nepoznal, môže ho spoznať. Hrá sa totiž práve v kinách jeho nový film: Diktátor. Cohen predstavuje v snímke vládcu fiktívneho severoafrického štátu Wadiya, diktátora admirála generála Aladeena, ktorý je odhodlaný zabrániť aj tým najmenším pokusom o zavedenie demokracie v krajine. Ropa je, samozrejme, všetkými desiatimi na jeho strane. Ben Kingsley hrá postavu Tamira, generálovho strýka, ministra ochrany a kupliarstva. Na otázku, akú úlohu hrá v Cohenových filmoch pri vedení hercov improvizácia, odpovedal: „Je to asi tak  50 na 50. Asi spolovice sme pracovali podľa scenára, neoceniteľného scenára. Potom sme sa rozprávali o alternatívnych verziách, rozpracovali sme ich pomerne veľa, ale vždy sme ostávali v intenciách predpísanej scény. Nikdy sme neimprovizovali nad jej rámec len preto, aby sme boli vtipní. Ide tu o veľmi šikovnú politickú satiru. (…) Našťastie som bol úprimný, neodvažoval som sa byť vtipný v prítomnosti Sachu Barona Cohena. (…)  Miloval som byť vedľa neho, ale bolo to niekedy veľmi náročné, pretože priamo pred očami sa diali úžasne zábavné veci, ale musel som zachovať vážnu tvár.“

.opäť bez servítky
Priviesť niečo do dokonalosti, ako sa to Cohenovi podarilo na poli jeho bujarých mockumentary filmov, znamená (hoci nie nevyhnutne), že po čase sa objaví nutkanie presedlať na iného koňa, lebo človeku, či vlastne autorovi, sa aj dokonalosť preje. Sacha Baron Cohen je tentoraz (opäť v réžii Larryho Charlesa, ako bolo aj v prípade Borata i Brüna), v Diktátorovi  priam klasicky komédiový – a opäť bujaro, opäť nekorektne. Opäť na mnohých miestach až na hranicu toho, čomu sa hovorí dobrý vkus. Obtrie sa svojím humorom a výsmechom nielen o diktátorov, ale aj (abecedne) o: Američanov, aktivistov, Arabov, Aziatov, černochov, Číňanov, demokraciu, deti, filmové klišé, grínpísákov, hollywoodske slaďáky, homosexuálov, ľud, ľudské vzťahy, spoločenské zvyklosti, občiansky odpor, nielen o politické, ale aj mafiánske a sexuálne praktiky, samovrahov, svetových lídrov, teroristov, výskumníkov,  význam vyrieknutých slov, zdravú stravu, ženy, židov... A všetko iba preto, lebo diktátor admirál generál Aladeen to má vo svojej rodnej Wadiyi skutočne ťažké. Okrem posluhovačov sa totiž okolo neho grupujú aj neprajníci, usilujúci sa zvrhnúť ho z trónu a pripraviť ho o panovnícke radovánky, na ktorých vskutku silno lipne. Navyše, aj ten jeho ľud je falošný, tvári sa, že je mu oddaný, ale len čo vládca vytrčí (nedobrovoľne) päty z monarchie, už ho dav zrádza. Veď keď kocúr nie je doma, myši majú fraj. A navyše: Aladeen vie, kde sa skrýva pravý Usáma Bin Ládin, lebo veď predsa to zabili iba jeho dvojníka, nie jeho samého, a naozaj treba priznať, že Aladeenovi nepríjemným spôsobom strpčuje každodenný život.  
Sachovi Baronovi Cohenovi pristane aj žáner klasickej komédie, nielen fiktívne dokumenty.   Sacha Noam Baron Cohen/
Narodil sa v roku 1971 v Londýne. Vyštudoval históriu na univerzite v Cambridge. Po skončení štúdií spolupracoval s niekoľkými módnymi časopismi ako model, neskôr pôsobil vo viacerých televíznych komediálnych programoch. Slávnym sa stal ako Ali G, ktorý robil vtipné rozhovory so známymi ľuďmi. Nasledovali populárne filmy Borat, Brüno a najnovšie Diktátor. Cohenove postavy sú známe politicky nekorektným, často priam škandalóznym, ale inak vlastne celkom neškodným a situačnú komiku len zriedka presahujúcim humorom. V súčasnosti sa pripravuje na rolu Freddieho Mercuryhozo skupiny Queen vo fime Mercury.


Diktátor (The Dictator). USA 2012. Scenár: Sacha Baron Cohen, Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer. Réžia: Larry Charles. Hudba:  Erran Baron Cohen. Kamera: Lawrence Sher. Hrajú: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Ben Kingsley, Jason Mantzoukas, Bobby Lee a ďalší.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite