Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec Davida Ratha

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Zatknutie vplyvného českého politika vzbudilo dvojaký úžas. Najprv z rýchlosti, s akou sa sebavedomý vládca bohatého kraja ocitol vo väzbe. A potom z ochabnutosti jeho obhajoby.

.v pondelok 14. mája večer vychádzal David Rath z domu svojich priateľov v Rudnej u Prahy a niesol si kartónovú škatuľu na šesť fliaš vína. Keď ho zastavili policajti zo zásahovej jednotky URNA, vydal im mobil, doklady aj svoju strelnú zbraň, ale so škatuľou očividne váhal.
V dome zatiaľ jeho spolupracovník Petr Kott vyhliadol z okna a zdesene zvolal: „Je tu URNA!" Jeho družka, riaditeľka nemocnice v Kladne Katarína Pancová, skleslo opáčila: „Tak to sme v pr ..."
V škatuli sa našlo sedem miliónov českých korún (275-tisíc eur) a v dome Pancovej údajne ešte asi štvornásobok tejto sumy. Podľa polície ide o úplatky.
Počas 48 hodín sa tak David Rath, ktorý ako hejtman – česká obdoba župana – riadil Stredočeský kraj s rozpočtom 17 miliárd korún (660 miliónov eur) a ako vplyvný poslanec ČSSD sa mal po najbližších voľbách stať ministrom, ocitol vo väzobnej väznici. Zatiaľ najviac prekvapila ochabnutosť jeho obhajoby.
Vždy sa zdalo, že David Rath je nielen jeden z najcynickejších, ale aj najprefíkanejších českých politikov. Teraz sa zdá, že to druhé bol omyl.

.smiech a šušťanie peňazí
V prípade je ešte mnoho vecí nejasných. Z čriepkov policajných informácií – časom sa nemusia ukázať ako stopercentne presné – sa zatiaľ skladá nasledujúci obrázok.
Protikorupčná polícia začala vyšetrovanie vlani 4. novembra. Na stopu ju doviedlo trestné oznámenie, ktoré podal súkromný detektív menom Gregor (toho sa novinárom zatiaľ nepodarilo vypátrať). Týkalo sa podozrivej zákazky na veľkorysú prestavbu bývalého zámku v Buštěhrade pri Kladne, malom mestečku, známejšom skôr z poviedkových kníh Ota Pavla. V schátranej budove malo za peniaze z fondov EÚ vzniknúť múzeum a koncertné či plesové sály.
Dňa 23. novembra odhadol projektant cenu rekonštrukcie na 168 miliónov korún vrátane DPH (6,5 milióna eur).
Lenže tento rok v marci, keď Rathov úrad vybral stavebnú spoločnosť, už bola cena o štvrtinu drahšia. Polícia tvrdí, že z rozdielu si účastníci odlupovali provízie. Buštěhradská stavba sa zdá zatiaľ najlepšie zdokumentovaná, polícia však súbežne preveruje niekoľko ďalších podozrivých súťaží – na opravu gymnázia v mestečku Hostivice, kde Rath býva, alebo na rekonštrukciu stredočeských krajských nemocníc, ktorú mali pod kontrolou Pancová a Kott. Medzi zatknutými sú jeden riaditeľ stavebnej firmy alebo zástupkyňa spoločnosti, ktorá pre kraj organizovala súťaže o verejné zákazky.
Polícia nasadila v nebývalom rozsahu odpočúvanie kancelárií a súkromných priestorov.
Keď mandátový a imunitný výbor minulý týždeň rozhodoval, či odporučí snemovni zbaviť Ratha imunity (hejtman smel na rokovaní prísť v policajnom sprievode a obhajovať sa prostredníctvom advokátov), ​​policajti ju zoznámili so záznamami z času krátko pred zatknutím. Rath a jeho spoločníci na nich údajne počítajú úplatky – na zázname vraj počuť šušťanie peňazí – a žartujú o nich. Ukážky boli natoľko sugestívne, že výbor hlasoval 14:0, pričom ruku proti Ráthovi zdvihli aj jeho doterajší kolegovia z ČSSD vrátane predsedu strany Bohuslava Sobotku.

.roky väzenia
David Rath bol dlhé roky suverénny, výrečný a agresívny politík. Počas celej kariéry sa obklopoval ľuďmi, ktorých buď poznal zo svojich odborárskych začiatkov (to je aj prípad Kataríny Pancovej, ktorá bola podľa MF Dnes v 90. rokoch jeho milenkou), alebo ktorým dal novú šancu po ich zlyhaní a oni mu to splácali lojalitou (to je prípad niekdajšieho poslanca Petra Kotta, ktorý bol vylúčený z klubu ODS po tom, čo pre opitosť zmeškal hlasovanie).
Keď Rath začínal ako lekársky odborár vo fakultnej nemocnici v Prahe-Motole, zaznievali pochybnosti o etike jeho správania (napríklad licenciu na súkromnej praxi získal v rozpore so stavovskými predpismi). Keď sa stal politikom v ČSSD, s obľubou útočil na osobný život pravicových politikov. Sám sa nijako neskrýval tým, že žije v otvorenej bigamii: manželka i milenka bývajú v tom istom mestečku, s každou z nich má syna.
Teraz však David Rath prvýkrát nedokázal prísť so suverénnym príbehom. O úplatku v kartónovej škatuli na šesť fliaš najprv tvrdil, že „na môj úžas namiesto vína boli vnútri peniaze", lenže táto verzia je neudržateľná. Sedem miliónov korún v päťtisícových bankovkách váži 1,54 kg, takže si ich možno pomýliť s jednou fľašou o váhe 1,15 kg, ale nie so šiestimi. Navyše sú tu policajné odpočúvania a videozáznam zo zatýkania.
Rathovi reálne hrozia dlhé roky väzenia. Analýza českej Transparency International ukazuje, že keď v rokoch 2007 až 2009 vyniesli české súdy 233 rozsudkov za podplácanie (trestali aj úplatky v podobe fľaše a bonboniéry), iba v troch percentách rozsudkov uložili nepodmienečný trest. Ale vlani už bolo „natvrdo“ deväť percent rozsudkov. Napríklad starosta brnianskej štvrti Žabovřesky z ODS dostal za žiadosť o miliónový úplatok štyri roky (už sedí vo väzení), starosta Kolína  – tiež z ODS – dostal predminulý piatok za žiadosť o miliónový úplatok šesť rokov. „Korupcia je rakovinou tohto štátu a je potrebné proti tomu bojovať," vyhlásil v jeho prípade štátny zástupca.

.dá sa z toho dostať?
Rathovi advokáti sa teraz sústreďujú na možné procesné chyby. Pôvodné trestné oznámenie totiž dostalo Najvyššie štátne zastupiteľstvo a pridelilo ho do Ústí nad Labem, kde vedie boj s korupciou renomovaná právnička Lenka Bradáčová – jej tím zatkol dvoch okresných sudcov, podozrivých z brania úplatkov pri podmienečnom prepúšťaní, alebo odkryl rozkrádanie európskych dotácií v severozápadnom Česku. Advokáti tvrdia, že prípad patrí do Prahy alebo stredného Česka.
Rath má ešte čisto teoretickú šancu, že ho snemovňa nevydá. Niektorí právnici preto spochybňujú, či smel byť vzatý do väzby, kým o ňom poslanci nerozhodnú.
Politikov otec, 81-ročný lekár Ratmír Rath, do médií zaryto opakuje, že obvineniam odmieta uveriť. Zatknutie je „narafičené", odpočúvania môžu byť podľa neho skreslené. Keď sa našlo desať miliónov korún aj v Rathovom dome, otec vyhlásil, že sú to jeho úspory, ktoré si k synovi uložil. V bulvári Blesk sa vyznal: „Je to môj najmilší človek na svete. Keby som o neho prišiel, zhasne pre mňa svet."
Predný sociálny demokrat, podpredseda snemovne Lubomír Zaorálek, je však z Rathovho odhalenia viditeľne otrasený. „Hovorieval mi, že jeho obľúbená kniha je Majster a Margaréta od Bulgakova a že život je len hra. Ja som sa s ním hádal, že taká zábava to zase nie je," povedal v rozhovore pre Lidové noviny. „Netušil som, že to nie je len teoretický spor. Že pre neho sú ľudia asi len figúrky."

Autor je redaktor Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite