Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Prezidenti vo vlaku
Vlakom cestujúci prezidenti sú asi európskou tradíciou. Aj my sme tu kedysi zažívali podobné demonštratívne prejavy uťahovania prezidentského opasku. Novozvolený francúzsky prezident Francois Hollande tak pricestoval v rámci šetrenia do Bruselu na neformálny summit Európskej únie vlakom a spolu s ním aj jeho kolega a sused, španielsky premiér Mariano Rajoy. Určite si počas cesty mali čo povedať. Ich krajiny patria k tým, ktoré podporujú vydávanie spoločných európskych dlhopisov, tzv. eurobondov, a Francois Hollande šiel do Bruselu s cieľom nastoliť otázku eurobondov a získať pre ne podporu. Hoci v Bruseli využil postavenie nováčika, aby efektne predniesol svoju agendu, s výsledkom určite nie je spokojný. Môže si blahoželať, že z eurobondov urobil tému večera, ale to je asi tak všetko.
Kým proti eurobondom dôrazne vystupuje najmä Nemecko, tento návrh neprejde.
Eurobondy sa stali kameňom úrazu, na ktorom sa delia názory v Európskej únii. Nemecko, Holandsko, Fínsko, ale aj Česko či Švédsko, teda niektoré krajiny mimo eurozóny, sú proti tomu, aby EÚ vydávala spoločné dlhopisy. Spoločné dlhopisy by totiž znamenali, že za ich splácanie by ručili všetky európske štáty, a to sa krajinám s menej problémovými ekonomikami nepozdáva. Za zavedenie eurobondov sú tak zväčša krajiny ako Grécko, Taliansko, Portugalsko či Španielsko. Tie od eurobondov očakávajú lacnejšie pôžičky a odsunutie veľkej časti zodpovednosti na plecia silnejších ekonomík. Podľa talianskeho premiéra Maria Montiho eurobondy podporuje dokonca väčšina krajín. Robert Fico sa svojou podporou spoločnému dlhu netajil.
Spoločné európske dlhopisy by si želal aj Medzinárodný menový fond a OECD. Ani po hodinách diskusie však nedošlo k zblíženiu názorov a podľa Angely Merkelovej by eurobondy mohli byť jedine výsledkom „dlhodobej integrácie“. Tá zatiaľ nenastáva. Napokon, nedôjde ani k prijatiu fiškálnej zmluvy a zatiaľ nehrozí daň z finančných transakcií, ktorú rozhodne odmieta Veľká Británia.
Mediálna pozornosť na tomto eurosummite patrila Hollandovi, hovoriť však o tom, že summitu dominoval, nemožno. Je pravda, že Angela Merkelová nemala také široké publikum novinárov, jej slovo však stále ešte váži viacej ako Hollandova veta. Nejestvujúce eurobondy sú toho dôkazom.
.mg

46 hodín

Podľa agentúry Bloomberg má Grécko v prípade rozhodnutia o opustení eurozóny na jeho realizovanie 46 hodín. Išlo by o víkend medzi zatvorením newyorskej burzy v piatok večer a otvorením novozélandskej burzy v pondelok ráno. Za tento čas by Atény museli zvládnuť zmenu meny i udržať na uzde obyvateľstvo. Grécko by mohlo opustiť eurozónu po 17. júni, keď budú ďalšie predčasné voľby.  
.lk
      
Talianske otrasy

Severovýchod Talianska postihlo zemetrasenie s magnitúdom až 6,0 a zanechalo po sebe šesť obetí na životoch. Ľudia v hrôze opúšťali domy a mnohí o strechu nad hlavou prišli, pretože zemetrasenie vážne narušilo stavby v mestách ako Bologna, Ferrara či Verona. V týchto historických sídlach došlo aj k narušeniu cenných pamiatok. Vláda vyhlásila stav núdze.
.mg

Egypt volil

Egypt zažil prvé slobodné voľby prezidenta. Na prvom kole sa zúčastnilo približne 50 percent oprávnených voličov. Výsledky v čase uzávierky tohto čísla .týždňa známe neboli, zatiaľ však o víťazstve hovorí Moslimské bratstvo. Muhammad Mursí je jeho kandidátom a je pravdepodobné, že sa stretne v druhom kole volieb s expremiérom Ahmedom Šafikom.
.mg

Orbán ustúpil

Niekoľkomesačný konflikt Európskej komisie a Orbánovej vlády o mediálnom zákone sa minulý týždeň skončil. Budapešť totiž ustúpila a zákon novelizovala tak, ako si to Brusel želal. Orbánova vláda pred schválením novelu poslala na schválenie do Bruselu. Zdá sa však, že hlavný cieľ, ktorým je kontrola maďarských televízií, sa maďarskému premiérovi podaril.
.jd

Mŕtve plody

Rozborom čínskej tabletky, ktorá má slúžiť na zvýšenie sexuálnej potencie, sa zistilo, že v každej z nich sa nachádza 99,7 percenta ľudského mäsa. Tvrdia to noviny San Francisco Times. Tabletky sa vyrábajú v severnej Číne z potratených alebo zomretých detí. Američania identifikovali dokonca DNA mŕtvych detí. Tablety sú navyše zdrojom mnohých nebezpečných baktérii. Čínske orgány sa ku kauze nevyjadrujú.
.jd, res.claritatis.cz

Šakíl Afrídí/
Pakistanský lekár, ktorý vraj pomohol CIA dokázať prítomnosť Usámu bin-Ládina v Abotabáde, bol v Pakistane odsúdený za velezradu na 33 rokov väzenia. Administratíva prezidenta Obamu protestuje, podľa viacerých kongresmanov však Obamovi ľudia odhalili Afrídího totožnosť pakistanským úradom.

David Rath/
Tento korupčný príbeh sa už dá označiť aj za ságu rodu Rathovcov, pretože David Rath po tom, čo polícia objavila minimálne 10 miliónov českých korún v jeho dome, vyhlásil, že nepatria jemu. Rathov otec pred médiami tvrdí, že ide o jeho úspory, pôvodne určené na kúpu domu.

Alex Salmond/
Škótsky premiér sa vyjadril, že ak sa podarí zozbierať milión podpisov pod petíciu na podporu nezávislosti Škótska, nezávislosť bude dosiahnutá. V Škótsku sa začala kampaň za nezávislosť, ktorá vyvrcholí v jeseni roku 2014 referendom o odtrhnutí od Veľkej Británie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite