Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Štát nám vezme viac
Ekonomické opatrenia kabinetu Roberta Fica, cez ktoré chce konsolidovať verejné financie, po uplynulom týždni naberajú hmatateľné obrysy. Daň z príjmov právnických osôb má narásť z dnešných 19 na 23 percent. Od tohto opatrenia si vláda sľubuje dodatočný výber takmer 370 miliónov eur. Fyzické osoby čaká progresívna daň, kde sadzba 19 percent zostane len pre ľudí s nižšími príjmami. Diskutuje sa vraj aj o zjednotení stropov pre zdravotné a sociálne odvody tak, že by viac zaplatili ľudia s hrubým mesačným príjmom nad 1 160 eur mesačne. Odvodové stropy sú však podľa Fica ešte otvorenou otázkou. U živnostníkov by sa mohli zvýšiť minimálne odvody asi o 1,2 percenta. Fico tiež vyhlásil, že vláda zvažuje, či zostať pri súčasnej politike zodvodňovania dividen alebo ich zdaniť, ako je zvykom v iných krajinách. Podobne sa uvažuje o zdanení tichého vína.  
Istotou je, že v dôchodkovom systéme sa bude znižovať príspevok do druhého piliera. A to z dnešných deväť percent na tri, prípadne šesť percent. V hre je viacero návrhov, o ktorých vláda ešte rokuje. Regulované podniky majú do štátnej pokladnice priniesť ďalších 200 miliónov eur. A oholené majú byť aj banky – o 175 miliónov eur. Bankový odvod sa má totiž od jesene rozšíriť aj na vklady obyvateľov. Odborníci sa obávajú, že banky si vyššie náklady aspoň sčasti premietnu do vyšších poplatkov pre klienta. Smer chce od bánk vytvorenie zvláštneho produktu za jedno euro mesačne pre najchudobnejších ľudí. No podobný bankový produkt presadila už prvá Ficova vláda. Radičovej kabinet ho zrušil, keďže oň prejavilo záujem len päť ľudí. Banky majú časť peňazí spolu s veľkými regulovanými firmami odviesť aj do akéhosi prorastového fondu.      
Opoziční politici návrhy z dielne Smeru podrobili kritike, hoci v niektorých prípadoch ešte nie sú známe konkrétne čísla. Tohtoročný deficit musí vláda udržať na 4,6 percenta HDP, budúcoročný je nutné stlačiť pod 3 percentá. Verejné financie sa dajú stabilizovať buď úsporami na strane výdavkov, novými príjmami, alebo kombináciou oboch prístupov. Avšak podľa premiéra a vlády priestor na úspory na strane výdavkov (napríklad šetrením v štátnej správe) neexistuje. Podobne vláda nechce ísť cestou zvyšovania DPH či iných spotrebných daní (s výnimkou alkoholu a cigariet).  
.lk

Harabinov zoznam

Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin poslal sudcom spolu s pozvánkou na voľby Súdnej rady aj zoznam ním preferovaných kandidátov. Reagoval tak vraj na „lístočkové kampane a konšpiračné stretnutia“, ktorých cieľom je sudcov ovplyvniť. Predsedníčka združenia Za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková Harabina obvinila zo zneužitia funkcie a zvýhodňovania kandidátov.
.jm

Dubovcová kritizuje

Nová ombudsmanka Jana Dubovcová kritizovala svojho predchodcu. Pavol Kandráč podľa nej za desať rokov v úrade nepodal ani jeden návrh na disciplinárne stíhanie sudcu, aj keď najčastejšie riešil práve sťažnosti súvisiace so súdnymi prieťahmi. Kandráč tvrdí, že každému sťažovateľovi sa snažil pomôcť, v disciplinárnom stíhaní sudcov však zmysel nevidel.
.jm


Obídené KDH

Predsedom úradu pre verejné obstarávanie sa nestane nominant opozičného KDH, ktoré si na post robilo nárok, ale Zita Táborská, ktorá na tento post kandidovala ešte počas vlády Ivety Radičovej. Ján Figeľ rozhodnutie Roberta Fica komentoval slovami, že tým premiér neoklamal KDH, ktoré vraj malo viacerých kandidátov, ale ľudí na Slovensku. Počkáme a uvidíme.
.jd

Horváth dekanom

Politológ Peter Horváth, o ktorom sme v .týždni písali ako o plagiátorovi,  sa stal dekanom novej Fakulty sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda. Rektor univerzity zodpovednosť odmieta, pretože dekana zvolil senát a navyše má pocit, že by mal  Horváth dostať novú šancu. O biede našich vysokých škôl hovorí menovanie Horvátha veľmi výrečne.
.eč, SITA

Čaplovičove vízie

Minister pripravil legislatívu na prvé zmeny v školstve. Čaplovič chce, aby gymnáziá od septembra 2014 prijímali len žiakov s priemerom do 2,0. Na stredné odborné školy sa budú môcť hlásiť žiaci s prospechom do 2,75. Cieľom má byť zvýšený záujem o štúdium v učebných odboroch, ktoré požaduje trh práce. Školy budú musieť zverejňovať informácie o uplatnení svojich absolventov. Na stredné školy sa vrátia aj prijímacie pohovory.
.eč, SITA


Jaroslav Haščák/
Spolumajiteľ Penty neuspel na súde s návrhom na predbežné opatrenie, ktorým chce prinútiť slovenských internetových providerov, aby zo svojich stránok odstránili spis Gorila. Podľa súdu môže byť spis, aj keď sa nepotvrdila jeho pravosť, predmetom verejnej diskusie.

Ľubomír Vážny/
Bývalý minister dopravy, s ktorým sa spája výstavba najdrahších diaľnic v našich dejinách, a neúspešný komunálny politik, ktorý prehral primátorské voľby v Banskej Bystrici, sa vracia do vlády. Od júna sa má stať podpredsedom Ficovej vlády pre ekonomiku.

Pavol Paška/
Šéf parlamentu mal  výhrady ku kamere, ktorá monitorovala, či sa poslanci sami podpisujú do prezenčnej listiny, a tak ju dal odmontovať. Kamera sa objavila v čase, keď bolo dôvodné podozrenie, že poslanca Slotu na prezenčné listiny podpisuje jeho stranícky kolega Rafaj.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite