Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Niečo je inak. Tak definoval svoj žáner klasik československej sci-fi Ondřej Neff. Ide o mimoriadne výstižnú definíciu, a to nielen žánru sci-fi, pokojne platí na každý dobrý príbeh. Aký to je?

Menia sa žánre, obsadenie, formáty, kulisy, stopáž aj televízie, to, čo zostáva základom dobrého príbehu, je narušenie stereotypu. Veci sa mali tak a tak, nikto nám nemusí ukazovať ako, vieme to z našej všednosti, čosi sa zmení a začne to. Keď nám toto dôjde, ani sa nestihneme počudovať nad priezračnou jednoduchosťou funkčného princípu a už sa do vedomia tlačí ďalšia myšlienka, koťuha, a ešte neodbytnejšia. Východiskovou situáciou, z ktorej sa narodí seriál, môže byť hocičo, dokonca i banálne konštatovanie „kde bolo, tam bolo“. Alebo „pes – najlepší priateľ človeka“.
Skutočne, existuje taký seriál, dokonca dva. Austrálsky originál a, ako to už býva, americký remake. Obe verzie sa volajú Wilfred, podľa mena titulného psieho hrdinu, austrálska sa vysielala od roku 2008 do roku 2010, americká začala v 2011 a o mesiac plus mínus pár dní vypukne jej druhá sezóna. A keďže domovom seriálu je platená káblovka FX, treba sa pripraviť na čosi, za čo sú ochotní ľudia si priplatiť. Tým čímsi by mohol byť Elijah Wood, ktorý už po Frodovi nie je len taký nejaký skaderuka-skadenoha odkundes, ale filmová hviezda. Diváckym ťahúňom však nie je on, respektíve postava, ktorú stvárňuje – nervný uzlík Ryan Newman.  Je ním Wilfred, pes od susedov, miláčik zmyselnej paničky, nevychované zbastardené psisko s mentalitou sociopata, ktoré sa zatúla ku Ryanovi práve v deň, keď sa mu na tretíkrát podarilo dokončiť list na rozlúčku. Ryan sa totiž chce zabiť, a neurobí tak aj kvôli Wilfredovi, kvôli tým jeho smutným psím očiam a rečiam, čo vedie.
Hovoriaci pes, to je to tajomstvo? Viac-menej, Wilfreda hrá Jason Gann, normálny herec navlečený do psieho kostýmu, namiesto ňufáka má začiernený nos, a to je tak všetko. A divák sa díva, nemôže sa vynadívať na psie kusy herca v psom kostýme a premýšľa, komu kedy preplo. Lebo preplo, a poriadne.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite