Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Je to absurdná situácia

.časopis .rozhovor

Rozhovor s

Rozhovor s Romanom Kvasnicom, advokátom Hedvigy Malinovej.


.prečo ste kritický k rozhodnutiu generálneho prokurátora zostaviť špeciálny vyšetrovací tím?
Pri hodnotení existencie „špeciálneho vyšetrovacieho tímu“, údajne zloženého z prokurátorov a príslušníkov policajného zboru, ktorý mal vzniknúť na základe akejsi dohody generálneho prokurátora a ministra vnútra, môžem konštatovať iba to, že podľa mne známych rozhodnutí došlo iba ku zmenedozorujúceho prokurátora. A to z okresného prokurátora v Nitre na riaditeľa trestného odboru generálnej prokuratúry JUDr. Šumichrasta, respektíve ním poverených prokurátorov generálnej prokuratúry. Vecne a miestne príslušným vyšetrovateľom, a to bez akýchkoľvek pochybností, zostal naďalej pán Gužík z Okresného úradu justičnej a kriminálnej polície PZ v Nitre.  

.nie je šanca, že vyšetrovacie orgány začnú objasňovať pravdu?
Absurdnú situáciu, ktorú všetci pozorujeme v súvislosti s „poškodeno-obvinenou“ Hedvigou,  nie je možné nazvať inak než znevažovaním Slovenskej republiky ako právneho štátu.  Spravme si malú rekapituláciu. V roku 2006 polícia vykoná vyšetrovanie lúpežného prepadnutia Hedvigy trvajúce 17 dní. Toto vyšetrovanie neskôr v roku 2007 generálny prokurátor označí za nezákonné, pretože potvrdí pochybenia vyšetrovateľa a vec dozorujúceho prokurátora. Prezident policajného zboru dokonca v roku 2007 potvrdí, že Hedviga bola naozaj zbitá.  Ale na základe trestného oznámenia údajne bývalého príslušníka SIS a osoby, ktorá neskôr spácha samovraždu, polícia najskôr začne nové trestné stíhanie a neskôr i obviní Hedvigu Malinovú z trestného činu. Dôkazom o  spáchaní trestnej činnosti Hedvigou Malinovou má byť pritom už uvedené vyšetrovanie z roku 2006, označené generálnym prokurátorom za nezákonné. Riešením má byť to, že v trestnej veci obvinenej Hedvigy Malinovej budú naprávané údajné pochybenia vo vyšetrovaní z roku 2006 a spravodlivý súd rozhodne, či Hedviga  klamala, alebo neklamala. Vyšetrovanie prepadnutia Hedvigy je pritom ponechané asi ďalším generáciám. Je teda zrejmé, že tento problém  naozaj nie je o práve. Nie je predsa normálne, aby poškodený trestným činom preukazoval svoje poškodenie v pozícii obvineného.

.je to tak, že vy vlastne v tejto kauze vôbec nedôverujete súčasnému vedeniu prokuratúry?
Bože, ako rád by som im dôveroval. Nemôžem však zabudnúť na to, že trestné stíhanie z roku 2006, o ktorom dnes prokuratúra hovorí ako o nezákonnom, bolo právoplatne zastavené iba preto, že s týmto postupom po preštudovaní spisu súhlasila generálna prokuratúra. I trestné stíhanie Hedvigy sa začalo na základe pokynu generálnej prokuratúry.


.po roku ste ako advokát v absurdnej situácii - polícia nenašla proti Hedvige nijaké relevantné dôkazy, napriek tomu vyšetrovanie stále pokračuje. Máte odpoveď na otázku, prečo je to tak?
 Hedviga dosiaľ nevie, v čom konkrétne mala klamať, pretože uznesenie o vznesení obvinenia je postavené iba všeobecne a neobsahuje zákonné náležitosti. Je čas, aby sa pán vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor prestali schovávať za rôznych hovorcov a predstúpili pred verejnosť. Jasne by mali povedať, v čom Hedviga Malinová klamala a prečo to nie je v rozhodnutí o vznesení obvinenia. Ďalej by mali jasne povedať, kedy a kto začal trestné stíhanie jej zbitia, ktoré potvrdil prezident policajného zboru.

.pred časom ste naznačili, že v celej kauze môže ísť aj o spravodajskú hru. Mohli by ste to dnes bližšie rozviesť?
Verím, že postupne bude vykonané vyšetrovanie i v tomto smere. Na začiatok by hádam stačilo, keby bol ako svedok vypočutý pán oznamovateľ - údajne bývalý príslušník SIS  a keby do vyšetrovacieho spisu boli doložené všetky písomné informácie SIS predkladané ústavným činiteľom k veci Hedvigy Malinovej. Následne bude dôležité zistiť, či tieto informácie obsahujú pravdivé skutočnosti a ak nie, tak prečo. Z krátkej histórie Slovenska predsa máme skúsenosti, ktoré takýto postup odôvodňujú.

.niektorí opoziční politici tvrdili, že neveria, že Hedviga vôbec bude obžalovaná. Čo si myslíte vy?
Bude záležať iba na tom, komu a v akej mocenskej pozícii to bude politicky vyhovovať. Hedviga ani stav dôkazov v trestnom konaní neboli podstatné už 25. 8. 2006 a nebudú podstatné ani v budúcnosti . Nedajme sa oklamať frázami.
 
.čo si myslíte o slovenských opozičných politikoch, ktorí k tomuto prípadu zatiaľ nezaujali nijaké počuteľné stanovisko?
Sú to zbabelci, ktorí svojou nečinnosťou nepriamo podporujú primitívny nacionalizmus.

.jm, .mh
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite