Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto chce získať Trend?

.časopis .komentáre

Najsilnejší slovenský ekonomický týždenník TREND vzdoruje násilnému prevzatiu.

Najsilnejší slovenský ekonomický týždenník TREND vzdoruje násilnému prevzatiu.

Poradenská spoločnosť Bartolomei Finance si dala vyrátať, akú škodu jej urobil jeden článok uverejnený v týždenníku Trend. Škodu, ktorá mala vznikať až do roku 2012. Trnavský znalec Roman Novák ju vyrátal na 140 miliónov korún. Právnik firmy Bartolomei Finance s týmto znaleckým posudkom utekal na Okresný súd Bratislava II. Sudkyňa Alena Svetlovská neváhala a predbežným opatrením zablokovala celý majetok vydavateľstva. V tom čase pritom na súde ešte od Bartolomej Finance neležala ani žiadna žaloba na vydavateľa Trendu.
Spor sa začal v roku 2004. Vtedy Trend v článku Bartolomei Finance verejnú kontrolu nechce upozornil čitateľov, že všetci tí, ktorí  uvažujú o možnosti investovať na finančných trhoch v spolupráci so spoločnosťou Bartolomei Finance, by mali zvýšiť pozornosť. Redaktori napísali to, čo sa od ekonomického týždenníka čaká. Koncom roka 2003 Úrad pre finančný trh zakázal firme predávať jej produkt BFX Index, ktorý mal byť najväčším ťahákom pre klientov spoločnosti. V rozhodnutí okrem iného úrad napísal, že charakter zdrojov nespĺňa požiadavku dôveryhodnosti a prehľadnosti. Z niekoľkých dôvodov. Napríklad preto, že firma posilňovala svoj kapitál vkladom hypotekárnych obligácií vydaných nemeckou štátnou firmou v roku 1926. Spoločnosť, ktorá mala obligácie vyplatiť v roku 1953, už pritom ani neexistuje. A. Bartolomei však stále verí, že peniaze za tieto obligácie napriek tomu dostane. Potvrdil mu to aj auditor Milan Polončák, ktorý v minulosti auditoval firmy okolo vlastníkov VSŽ, vedených Alexandrom Rezešom. Nemecko sa však k výplate týchto historických papierov zatiaľ nemá.
V septembri 2004, trištvrte roka po uverejnení článku, podnikanie firmy Bartolomei Finance, zdá sa,  vyľakalo aj Národnú Banku Slovensku. Tá vtedy firme prikázala „nevyužívať devízovú licenciu na obchodovanie s finančnými derivátmi s fyzickými osobami“. 
Informácie, ktoré Trend priniesol, motivovali A. Bartolomeia na rýchle kroky. Ešte v januári 2004 žiadali jeho právnici ospravedlnenie a sedem miliónov korún na ruku. Trend to neakceptoval. Nasledovali súdy. Koncom mája tohto roku dostal vydavateľ rozsudok, podľa ktorého sa mal Trend do troch dní ospravedlniť a zaplatiť firme jednu korunu. Ospravedlnenie však nevyšlo.
Prečo? „Odhliadnuc od formálnej nevykonateľnosti ospravedlneniť sa do troch dní v týždenníku, aj preto, lebo sme blbci. Inými slovami - zlyhali sme v našej vnútornej komunikácii. Jeden čakal, že to má na starosti druhý. A áno, je to hanba,“ tvrdí na svojom blogu šéfredaktor Trendu Rado Baťo. Vysvetľuje aj to, prečo sa vydavateľ neodvolával ďalej: „Aj naši vydavatelia sú praktickí ľudia. Výsledok ospravedlnenie plus jedna koruna ‚titulom finančného zadosťučinenia´ je v realite, v akej sa spory proti médiám na Slovensku odohrávajú a končia, právne slušným výsledkom.“
Trend dlho nezverejňoval opravu nariadenú súdom. Bartolomei Finance sa zrejme práve pre chýbajúce ospravedlnenie rozhodlo zaútočiť proti týždenníku. Ako sa píše na ich firemnej stránke, keďže sa v danej veci vedie aj trestné stíhanie,„nebude ďalej spoločnosť Bartolomei Finance poskytovať do ukončenia kauzy ako takej žiadne iné vyjadrenia“.
Požiadavka na viac ako 140 miliónov korún, aj  z dôvodu meškania opravy, vydavateľa Trendu zaskočila. V Trende ostali zaskočení aj istotou znalca, že firma Bartolomei Finance by do roku 2012 zarobila 140 miliónov korún – nebyť článku v Trende. Aj Trend si preto dal z dostupných čísel urobiť znaleckú analýzu. V nej sa píše, že „znalec použil neštandardný postup pri vyčíslení škody“. Táto analýza nepotvrdzuje – na základe výskumu predchádzajúceho vývoja firmy – že by bola spoločnosť skutočne schopná dosiahnuť zdroje, ktoré znalec uviedol. Chýbala analýza, či na vývoj spoločnosti okrem článku nemal dopad aj vývoj na devízovom trhu alebo strata dôvery v nebankové subjekty, alebo rozhodnutie Úradu pre finančný trh, ktorý zakázal spoločnosti predávať produkt BFX Index.
Napriek tomu, že A. Bartolomei chcel svoj BFX Index produkt predávať prostredníctvom verejnej ponuky, o firme bolo a je stále veľmi málo informácií. Nielen na domácej internetovej stránke. Ešte minulý týždeň vo verejnej súdnej Zbierke listín, kde firma má povinnosť údaje vkladať, boli informácie iba za rok 2002. Strata viac ako sto miliónov korún. Aj v roku 2004, ktorú si znalec vzal za základ, firma vykazovala kumulovanú stratu 113 miliónov korún.
Ako sa skončí tento nezmyslený príbeh, je ťažko predpovedať. Najmä vzhľadom na nepredvídateľné a nevypočítateľné slovenské súdy.
Ak by sa tento súdny spor naťahoval niekoľko rokov a vydavateľ by mal celý čas zablokovaný majetok, vydavateľ Trendu by mohol vykrvácať. Možno by to potešilo vládnucu koalíciu, ku ktorej sa Trend nespráva nijako šetrne.
O Bartolomeiovu spornú pohľadávku už podľa viacerých informácií prejavili záujem niektoré vplyvné slovenské podnikateľské skupiny. Vlastniť Trend je zaujímavé – nielen vzhľadom na jeho zisky, ale najmä kvôli vplyvu. Veď dnes sa dá dobre speňažiť aj ponuka, aby už tieto noviny nepracovali.

.jozef Majchrák
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite