Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

David Rath bez obmedzení

.časopis .profil

Vyzerá to ako pád obrovskej sivej eminencie českej politiky. David Rath, dnes už bývalý hajtman Stredočeského kraja, bol zatknutý, vzatý do väzby a hrozí mu vyše desať rokov väzenia. Obvinenia sú závažné a presahujú rámec Českej republiky. Pravdu povediac, až takou obrovskou eminenciou Rath nie je. Ale je dobre, že padá.

David Rath kľučkoval životom i politickou kariérou bez zásad,  a vôbec, bez viditeľných obmedzení. To je pre tohto elegantného a stále dobre vyzerajúceho muža typické. Šíri dojem, že je nad všetkým a nad všetkými, nemusí sa obmedzovať ani morálkou, ani zákonmi, pretože je to jednoducho on, David Rath. Môže striedať politické tábory, môže mať zároveň dve životné partnerky, môže čachrovať a usmievať sa ľuďom do očí... veď ono sa to vždy nejako utrasie.
Takýto postoj je sympatický málokomu, David Rath však akoby sa spoliehal na to, český volič je natoľko nevyspelý, že jeho „nadsamcovstvo“ pokorne prijme a ešte ho bude považovať za pozitívum. To, že sa v konečnom dôsledku prerátal, naznačujú nadšené reakcie po jeho zatknutí. Panika zavládla len v radoch sociálnych demokratov, ktorí sa zrejme najväčšmi obávajú, aby na nich nezostala nejaká rathovská špina.

.je lož lepšia ako podvod?
David Rath vyštudoval Fakultu všeobecného lekárstva na Karlovej univerzite.  Pracovať začal ako internista vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe, neskôr prešiel do Motolu. Dnes je odborným asistentom na Druhej lekárskej fakulte KU a má aj svoju ambulantnú prax.
Ani jeho lekárskej práci sa škandály nevyhli. V porovnaní s miliónmi v škatuli môžu pôsobiť menej významne, rozhodne však veľa vypovedajú o Rathovom charaktere. V roku 2003 prišla Česká lekárska komora na to, že David Rath bez platnej licencie fungoval ako licencovaný lekár a jeho osvedčenie „bolo vydané v rozpore s platnými stavovskými predpismi ČLK“ – citát z vyjadrenia revíznej komisie ČLK. Komisia zároveň zverejnila, že Rath uvádzal nepravdivé údaje, keď žiadal o post vedúceho lekára. Ako odpovedal Rath? „Bola to lož. Ale nebol to podvod. Podvod je niečo iné než lož.“ Obhajoval sa, že síce pracoval ako lekár, nebol však ako lekár zamestnaný.

.keď sa chlapci pobili
Začiatkom deväťdesiatych rokov bol Rath v ODS. V roku 1995 sa stal predsedom Lekárskeho odborového klubu, ktorý založil, viedol protesty proti vládnym riešeniam v rezorte zdravotníctva, stál na čele štrajkov. V roku 1996 prešiel do Českej strany národnosociálnej a bol aj jej podpredsedom. Vystúpil z nej o dva roky a v roku 1998 sa stal predsedom Českej lekárskej komory.
K najrozporuplnejším obdobiam Rathovho pôsobenia patrí práca vo funkcii ministra zdravotníctva. Už s menovaním boli problémy. Sociálnodemokratický premiér Jiří Paroubek navrhol Ratha ako ministra prezidentovi Václavovi Klausovi, ten ho menovať odmietol. Odôvodnil to konfliktom záujmov, lebo Rath bol stále predsedom ČLK. Rath cez médiá vynadal prezidentovi republiky, že je „vrtošivý starček“. Po naťahovačkách napokon Rath kreslo predsedu Českej lekárskej komory opustil a Václav Klaus ho vymenoval do funkcie ministra zdravotníctva.
Členom sociálnej demokracie, ktorá sa teraz Ratha usiluje zbaviť, sa stal v roku 2006. Medzitým absolvoval legendárnu bitku s Miroslavom Mackom, ktorého údajne obvinil, že sa „oženil pre peniaze“, na čo mu Macek pred kamerami struhol poza uši a nasledovala šarvátka, aké občas vídať na prvom stupni základnej školy. Už ako poslanec Snemovne prirovnal podpredsedníčku ODS k „drobnému kleptomanovi zo samoobsluhy“. Iným kolegom a kolegyniam pri rôznych príležitostiach šprihol do očí označenia ako „bezdomovec“, „korupčník“ .
Neznelo to veľmi vhodne od muža, ktorý nikdy nedokázal vyvrátiť obvinenia, že si druhú lekársku atestáciu udelil sám. Dokumentácia k prípadu je zničená, pretože to nariadil on sám, už ako minister.

.hanbiť sa? Kdeže!
Ministerské i poslanecké pôsobenie Davida Ratha prebiehalo v znamení odporu voči privatizácii. Rath mal vždy silné presvedčenie, že čím výraznejšie je štát v zdravotníctve prítomný, tým lepšie. Zároveň lavíroval v zásadných ideových i praktických otázkach, ako sú poplatky pacientov u lekára.
Rád obviňuje okolie z korupcie, napríklad v súvislosti s aktivitami farmaceutických firiem. Trochu bokom asi odsúva fakt, že jeho dlhodobá milenka Renata Horká je konateľkou farmaceutickej firmy Stada Pharma CZ. Mimochodom, dodnes nie je s manželkou Evou Rathovou rozvedený a odôvodňuje to tým, že sa mu rozvádzať jednoducho nechce. Podľa dostupných údajov žije raz u Renaty Horkej, raz u Evy Rathovej, a keďže obidve bývajú v mestečku Hostivice pri Prahe, aspoň to nemá pri pendlovaní ďaleko. Že by sa mal za podobné správanie aspoň formálne hanbiť, to Rathovi pravdepodobne nedošlo.
Aj úrad stredočeského hajtmana prevzal uprostred hlasno vyslovovaných obáv, či sa tam opäť neprejaví jeho, mierne povedané, neortodoxný prístup. Prejavil sa a neraz. Okrem obvinení zo zneužívania funkcie je viditeľné, že za jeho pôsobenia trikrát stúpol dlh kraja.
Istý typ osobnostnej arogancie je pre politika nutnosťou. Pred búrkou vajíčok, akou už zasypali nespokojní občania Českej republiky aj Ratha, ochráni ešte lepšie ako dáždnik. Bývalý stredočeský hajtman Rath to však s aroganciou preháňal. Isteže je až do preukázania viny oficiálne nevinný. Nemožno sa však ubrániť istému uspokojeniu, že spravodlivosť konečne koná. Aby namiesto uspokojenia nastúpila spokojnosť, to by za Rathom museli padnúť aj ďalší.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite