Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.médiá

.časopis .komentáre

TELEVÍZIE Úplne zlá sezóna
Ak sa túto jeseň zvýši návštevnosť hokejových a futbalových zápasov, divadiel, kín a pohostinských zariadení, nemusí to  byť odraz zvýšenej kvality ponúkaného tovaru. Televízie neponúkajú takmer nič, čo by divákov malo po večeroch držať doma. Slovenská televízia chrlí namiesto programu, o ktorom by sa mohlo polemizovať, či je dostatočne verejnoprávny, alebo príliš komerčný, jednu kauzu za druhou. A takmer všetky smrdia politikou – od lykožrúta cez žiadosť o stámiliónovú dotáciu po neutešený stav redakcie spravodajstva. STV teda viac zamestnáva  novinových komentátorov ako koncesie platiacich divákov. Tým musia stačiť estrády typu Drišľakoviny či nová Humoriáda alebo popoludňajší kvíz 5 proti 5 v hlavnom vysielacom čase so súťažiacimi celebritami.
Aj televízia JOJ experimentovala s formátom vhodným skôr na popoludnie vo svojom prime-time. Do úlohy moderátorov talkshow obsadila manželov Mojsejovcov. Mali vyjadriť svoj vyhranený názor v diskusii s hosťami na kontroverzné témy. Masu divákov si nezískal, relácia vydržala na obrazovke štyri vydania. Momentálne má prestávku, nahradili ju najskôr kriminálne seriály a keď neuspeli ani tie, romantický film. Situáciu zachraňuje Markíza, no ani tá nepriniesla nič, čo by sme ešte nevideli. Slovensko na jej obrazovkách hľadá tretiu SuperStar a aj tretíkrát je práve spevácka súťaž mladých talentov tým najlepším, pri čom sa dá stráviť televízny večer. Kontinuitu zabezpečujú rovnakí moderátori a takmer tá istá porota, inováciu zas rozdelenie na tri večery. Aspoň v sobotu, nedeľu a pondelok večer neprodukuje televízia čistú nudu.
.bohumil Stejskal, Medialne.sk

TLAČ Premiérov denník
Opäť sa potvrdilo, ku ktorému denníku má premiér Robert Fico najbližší vzťah. Je to naozaj Nový čas, najčítanejší slovenský denník s prevažne bulvárnym obsahom. Minulý týždeň denník uverejnil výzvu so žoviálnym názvom „Fico, urob s tým niečo!“ Denník žiadal, aby premiér zasiahol zo svojej pozície a skrotil všetkých politikov, ktorí svojimi neuváženými výrokmi a činmi vyvolávajú napätie, a zhoršujú tak slovensko-maďarské spolunažívanie. Z Úradu vlády prišla rýchla odpoveď, dokonca spísaná tak narýchlo, že je v nej niekoľko gramatických a štylistických chýb. Premiér odpovedal v svojom typickom štýle – my robíme všetko pre národnostné menšiny (napríklad výjazdové zasadania vlády na juhu Slovenska), ale vláda nemôže tolerovať využívanie zvrchovaného územia SR na neprimerané politické prejavy najvyšších predstaviteľov MR a zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenska. Ani slovko pokory, ani náznak pripustenia aj vlastného zlyhania, ani pokus o zmenu tónu či podanie ruky. Ani slovo o nepravdivých a urážlivých slovách ministra Maďariča. Ani jedno empatické slovo k pocitom maďarskej menšiny. Jedinou pozitívnou správou má byť to, že premiér pozval svojho maďarského partnera na oficiálnu návštevu Slovenska. Akoby išlo len o to, či si tí najvyšší vymenia pár zdvorilostných fráz a vytlačia zo seba povinné úsmevy pri potriasaní rukou... A to všetko v krikľavo bulvárnom šate Nového Času, také smiešne, také smutné.
.eva Čobejová

RÁDIÁ Regionálne rádiá ubúdajú aj pribúdajú
Trh so slovenskými rádiami po niekoľkých rokoch stagnácie opäť ožíva. V krátkom čase vznikli tri nové lokálne stanice a ďalšie sa pripravujú. Tento trend je miernym prekvapením vzhľadom na to, že prevádzka malého rádia je v našich podmienkach pomerne náročná. Odliv miestnych rádií sa najviac prejavil na východnom Slovensku. Najskôr zaniklo košické OKEY TOP, krátko po ňom muselo skončiť prešovské Flash rádio a následne aj Rádio Východ, ktoré splynulo so sieťou Jemné melódie. V Banskej Bystrici skončila Rebeca, v Trnave utíchlo NAJ, v Nitre čaká N-Rádio na právoplatné odňatie licencie. Na frekvenciách týchto rádií sa objavili celoplošní hráči. Do výpočtu odchádzajúcich staníc treba zaradiť dubnické Rádio Dúha, to bude musieť skončiť pre nepovolený prevod vlastníckych podielov, hoci jeho prípad ešte skúma Najvyšší súd SR.
Napriek týmto stratám je pozitívne, že v slovenskom éteri rádiá aj pribúdajú. V Košiciach nedávno začalo vysielať športové Hornet rádio a mestské Rádio Košice. V Prešove sa pripravuje Rádio Prešov. V Bánovciach nad Bebravou pribudlo Rádio WOW, v Ružomberku zrejme vznikne Rádio Ruža, do Bratislavy onedlho príde Rádio Metropola. Záujem vysielať na VKV majú aj prevádzkovatelia internetových projektov ROCK JAM a Rádio Srotowisko, ako aj duchovné Rádio 7, ktoré zatiaľ vysiela na satelite. Po niekoľkých rokoch nepriaznivého vývoja môžu noví vysielatelia prispôsobiť svoje zámery reálnym podmienkam na trhu, čo v minulosti nebývalo pravidlom.
.juraj Koiš,  RadioTV.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite