Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako zachrániť svet

.bjørn Lomborg .časopis

Keby ste mali k dispozícii 75 miliárd dolárov, ktoré by ste mohli minúť v priebehu nasledujúcich štyroch rokov, a vaším cieľom by bolo zvýšenie ľudského blahobytu najmä v rozvojovom svete, ako by ste mohli získať najväčšiu možnú efektivitu? Túto otázku som položil panelu piatich špičkových ekonómov vrátane štyroch nositeľov Nobelovej ceny v rámci projektu Kodanský konsenzus 2012. Počas posledného roka potom viac než 50 ekonómov pripravovalo výskum takmer 40 investičných návrhov v najrôznejších oblastiach.

Podľa panelu by zďaleka najvýznamnejšie investíciou bolo zosilnenie boja proti podvýžive. Nový výskum, ktorý pre projekt uskutočnili John Hoddinott z Medzinárodného inštitútu pre výskum potravinovej politiky a Peter Orazem z Iowskej štátnej univerzity, sa zameriava na investíciu vo výške 3 miliardy dolárov ročne. Za túto sumu by sa dal nakúpiť balík intervencií vrátane poskytovania mikronutrientov, doplnkových potravín, liečby cudzopasníkov a hnačkových ochorení, čo by dohromady znížilo chronickú podvýživu v rozvojových krajinách o 36 percent. Celkovo by takáto investícia pomohla viac ako 100 miliónom detí začať život bez spomaleného rastu či zlej výživy. Poskytovanie mikronutrientov sa zriedka nejako oslavovuje, ale dokáže to zmeniť svet.
Podobne by už len 300 miliónov dolárov zabránilo úmrtiam 300 000 detí, keby sa v rámci boja proti malárii použili na posilnenie finančného mechanizmu, ktorý zlacňuje kombinovanú liečbu pre chudobné krajiny. V ekonomickom vyjadrení je prínos 35-krát vyšší ako náklady.
Za podobnú sumu by sa mohlo 300 miliónov detí zbaviť parazitov. Keby sa deti nemuseli deliť o jedlo s parazitmi v črevách, boli by čulejšie, trávili by viac času v škole a vyrastali by z nich výkonnejší dospelí.
Rozšírenie liečby proti tuberkulóze a plošná imunizácia detí, to sú ďalšie dve investície do zdravia, ktoré expertný panel schvaľuje. Keďže ľudia v rozvojovom svete žijú dlhšie, v čoraz väčšej miere trpia chronickými chorobami; plnú polovicu všetkých úmrtí v krajinách tretieho sveta v tomto roku zapríčinia chronické ochorenia. Panel v tejto súvislosti konštatuje, že investícia vo výške len 122 miliónov dolárov by mohla zabezpečiť úplné pokrytie vakcínou proti hepatitíde B, a zabrániť tak približne 150 000 úmrtiam na túto chorobu ročne. Zabezpečenie lacných liekov na akútne srdcové záchvaty pre rozvojové krajiny by potom prišlo na iba 200 miliónov dolárov a predišlo by 300 000 úmrtiam.
Zistenia expertného panelu ukazujú na naliehavú potrebu investícií vo výške približne 2 miliardy dolárov ročne do výskumu a vývoja, zameraného na zvýšenie poľnohospodárskej výkonnosti. Nielenže by sa tým znížil počet hladujúcich ľudí, pretože by sa zvýšila produkcia potravín a klesli ich ceny, ale zároveň by sa tým chránila biodiverzita, pretože vyššie výnosy by znamenali menej odlesňovania. To by zase pomohlo v boji proti klimatickým zmenám, lebo lesy viažu uhlík.
Pokiaľ ide o klimatické zmeny, experti odporúčajú vynaloženie malej sumy – približne jednej miliardy dolárov – na preverenie možnosti ochladzovať planétu prostredníctvom geoinžinierskych riešení. Umožnilo by nám to lepšie pochopiť riziká, náklady a prínosy tejto technológie.
Ďalšou investičnou prioritou je zriaďovanie účinných systémov včasného varovania v prípade prírodných katastrof v rozvojových krajinách. Za menej ako miliardu dolárov ročne by to zmiernilo priame aj dlhodobé ekonomické škody, pričom prínosy by potenciálne mohli dosiahnuť približne 35 miliárd dolárov ročne.
Rozpočet vo výške 75 miliárd dolárov, stanovený pre projekt kodanského konsenzu, je dostatočne veľký, aby niečo skutočne zmenil, ale dostatočne malý, aby sme museli – rovnako ako v reálnom svete – vyberať tie projekty, ktoré dokážu zaistiť najväčší úžitok. Zoznam expertného panelu ukazuje, že existuje veľa šikovných riešení, ako efektívne zlepšiť život stámiliónov ľudí.

Copyright: Project Syndicate, 2012
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite