Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Los problemas españoles
Španielsko má problém – čelí veľmi silným očakávaniam, že sa poberie gréckou cestou. Na tieto očakávania existuje množstvo pádnych dôvodov. Nepopierateľným faktom je španielska hospodárska recesia, nestabilita a medzinárodná nedôvera voči euru. Ďalší úder Španielsku zasadila agentúra Moody’s, ktorá minulý štvrtok znížila rating šestnástim španielskym bankám. Španielsku klesá kredibilita, preto si na trhu požičiava za úrok vyšší ako 6 percent, čo opäť smrdí hrozbou štátneho bankrotu.
Keďže panuje dôvodná obava o bankový sektor, podporovaná situáciou v Grécku, kde sporitelia útočia na banky hromadnými výbermi vkladov, španielska vláda sa usiluje finančným inštitúciám pomáhať, ako sa len dá. To však za daných okolností, keď sama nemá peniaze, nie je efektívne možné.
Ani banková reforma, počas ktorej štát prevzal pod správu Bankiu aj s jej 32-miliardovým balíkom zlých pôžičiek a hypoték, trhom nevyslala dostatočne upokojujúcu správu. Bankia je jednou z najväčších bánk. Štát teraz premenil úver, ktorý jej pôvodne poskytol, na akcie, ktoré sú jeho majetkovým podielom v spoločnosti BFA, materskej spoločnosti Bankie. Ľudia sa obávajú o úspory, pretože Bankia drží až 10 percent z vkladov v španielskom bankovníctve. Osud Bankie sa dal predvídať – na trhu je od roku 2010 a vznikla ako výsledok zlúčenia sporiteľní, ktorým už vtedy hrozil zánik. Štát pred dvoma rokmi tieto sporiteľne zjednotil v Bankii. Dnes je Bankia prakticky na kolenách a nepríjemnosti, ktoré sa v roku 2010 podarilo zažehnať, sa vrátili s ešte hrozivejšou silou.
Najväčšmi sa však na los problemas espaňoles  stále podieľa práve centrálna vláda v Madride spolu s väčšinou regionálnych vlád, ktoré neprestávajú hospodáriť s deficitom a zadlžujú sa. Agentúra Moody preto logicky znížila rating aj štyrom španielskym regiónom, Katalánsku, Murcii, Adalúzii a Extremadure. Premiér Mariano Rajoy sa pokúša upokojiť situáciu a tvrdí, že má situáciu pod kontrolou a neochvejne ju rieši. Plánuje a organizuje rozhovory s Angelou Merkelovou, José Barrosom, Mariom Draghim aj Francoisom Hollandom. Podľa novín El País sa v minulom ťažkom španielskom týždni ukázal na káve v kaviarni neďaleko parlamentu, čo malo vraj tiež byť gesto na upokojenie verejnosti. Kiežby tak dobrá káva vyriešila španielske problémy...
.jd, .mg

Americké manželstvá

Prezident Obama verejne podporil uzákonenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia v celej Amerike, o tri dni s presne opačným názorom vystúpil jeho vyzývateľ Mitt Romney. Podľa novej knihy sociológa Roberta Putnama však čas hrá s Obamom. Amerika sa v tejto téme prudko liberalizuje a evanjelikálne hnutie, ktoré bolo hlavným odporcom, mladú generáciu neoslovuje.
.jd

Popravený agent

Tri správy z Iránu: Teherán opäť rokuje s mocnosťami vo formáte 5+1 (stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN plus Nemecko) v Istanbule. Súčasne s tým však porušuje ropné embargo a v maskovaných tankeroch sa snaží predávať ropu. A napokon, podľa teheránskej vlády bol odhalený agent, ktorý spolupracoval s Mossadom. Majid Jamali Fashi sa vraj priznal a bol popravený.
.jd

Facebook na trh

Jeden zo zakladateľov Facebooku Mark Zuckerberg v piatok oficiálne otvoril obchodovanie Nasdaqu. Zároveň sa začína obchodovať s akciami Facebooku, ktorých úvodná cena je 38 amerických dolárov za jednu. Ďalší zakladateľ Facebooku upozornil na seba inou správou: Eduardo Saverin sa vzdal občianstva v USA, aby unikol vysokej dani zo zisku.
.mg

Otrasy

Grécko aj Španielsko značne vystrašili európske akciové trhy a obavy neustávajú, pretože v Grécku sa schyľuje k predčasným voľbám. K nim povedie krajinu dočasná vláda, zložená z profesorov a diplomatov, na čele s premiérom Panajotisom Pikramenosom. Medzinárodný menový fond sa pripravuje na možné vystúpenie Grécka z eurozóny. Grécki sporitelia masovo vyberajú úspory z bánk.
.mg

Eurovláda?

Nemecký minister financií Wolfgang Schauble sa v stredu minulý týždeň vyjadril, že Európska únia by sa mala integrovať prostredníctvom spoločnej finančnej politiky a centrálnej vlády. „Bol by som za to, aby sa z Európskej komisie vyvinula vláda,“ citovala agentúra Reuters jeho vyhlásenie v Aachene. Nič nové pod európskym slnkom – problém, zapríčinený dirigizmom, sa má podľa niektorých riešiť zase len nárastom dirigizmu.
.mg

Ratko Mladić/
V Haagu sa pred Medzinárodným trestným tribunálom začal proces s bývalým veliteľom bosnianskosrbskej armády. Generál Mladić je obvinený z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. „Sledoval kriminálny cieľ etnického vyčistenia Bosny,“ vyjadril sa žalobca.

Alžbeta II./
Britská kráľovná oslavuje šesťdesiat rokov od svojej korunovácie. Pri tejto príležitosti sa organizujú veľké oslavy. Na ne však do Londýna nepríde španielska kráľovná Sofia, ktorá tak dáva najavo nevôľu Španielska, vyvolanú stále nedoriešenou otázkou územnej príslušnosti Gibraltáru.

Dilma Rousseff/
Brazílska ľavicová prezidentka vytvorila takzvanú Komisiu pravdy. Za týmto orwellovským názvom sa má skrývať orgán, ktorý prešetrí porušenia ľudských práv v rokoch 1946 až 1988, obzvlášť v čase vojenskej vlády v rokoch 1964 až 1985.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite