Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Opoziční kandidáti
Opozícia sa minulý týždeň dohodla na obsadení mimoparlamentných postov, ktoré jej poskytla Ficova vláda. Šéfa Najvyššieho kontrolného úradu by mala nominovať SaS a mal by sa ním stať bývalý poslanec za túto stranu Kamil Krnáč. Viceguvernérom Národnej banky Slovenska zrejme bude ekonóm Jána Tóth a členom Fiškálnej rady zase Ľudovít Ódor. Oboch navrhuje SDKÚ. Súčasťou dohody je aj to, že predsedu dozornej rady Fondu národneho majetku navrhne strana Most a členov správnej rady Slovenského pozemkového fondu SDKÚ a Most. SaS by zase mala navrnúť svojho kandidáta na post člena Rady RTVS.
Šéfom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) by mal podľa opozičnej dohody byť nominant KDH. Kresťanskí demokrati už avizovali, že navrhnú bývalého šéfa Štatistického úradu Petra Macha. Zdá sa však, že Figeľova strana bude mať s pretlačením svojho človeka do tohto úradu problém. Premiér totiž súhlas s opozičným kandidátom podmienil tým, že s ním nebude mať problém Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ani organizácie zamestnávateľov. Starostovia a zamestnávatelia však už dali jasne najavo, že Macha na čele ÚVO nechcú. „Vysoké odborné posty, ktoré majú veľký vplyv na verejné financie a na podnikateľské prostredie, by sa nemali obsadzovať politickými nomináciami,“ povedal viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko. Združenie miest a obcí má zase na tento post vlastného kandidáta, primátora Piešťan Rema Cicutta. „Ak mestá a obce povedali dnes pánu Machovi nie, no tak pán Mach prestáva dnes pre nás existovať a čakáme na ďalší návrh, ktorý predloží opozícia na obsadenie tohto úradu,“ vyhlásil na sneme ZMOS premiér Fico. KDH chce ešte s predstaviteľmi samosprávy rokovať.
Popri rokovaniach o šéfovi ÚVO sa začína hovoriť aj o zmene samotného zákona o verejnom obstarávaní. Podľa Roberta Fica je tento zákon zlý. Premiér týmto vyhlásením reagoval aj na na slová šéfa ZMOS a primátora Nitry Jozefa Dvonča. Ten upozorňoval na nevýhodnosť najnižších ponúk, ako aj na to, že mestá sú tlačené k tomu, aby sa k týmto ponukám priklonili. Tým sa podľa neho dostávajú pod tlak firiem, ktoré často špekulatívne prichádzajú s najnižšími ponukami. „Tým, že sa nakupujú najlacnejšie stavebné materiály, ktoré o pol mesiaca potrebujú výmenu alebo údržbu, sa proces zbytočne predražuje, nie zlacňuje,“ tvrdí Dvonč.
.jm

Koniec imunity

Poslanci prídu po priestupkovej aj o trestnoprávnu imunitu. Dohodla sa na tom expertná skupina, zložená zo zástupcov všetkých parlamentných strán. Poslancom tak zostane imunita len na výroky a hlasovanie v parlamente, na ich vzatie do väzby však bude naďalej potrebný súhlas pléna. Zmena by mala platiť od 1. septembra, keď je 20. výročie prijatia Ústavy.
.vag   

Vraždil lupič?

Vrah právnika Ernesta Valka bol asi lupič, naznačil pre denník SME bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak. „Modus operandi vykazuje znaky lúpeže,“ potvrdil aj minister vnútra Robert Kaliňák. Polícia objasnila lúpežné prepadnutia v okolitých dedinách, viacerí páchatelia sú vo väzbe. To, či je medzi nimi aj Valkov vrah, nechceli Kaliňák ani Spišiak komentovať.
.vag

Noví policajti

Minister vnútra Robert Kaliňák vymení štyroch krajských policajných riaditeľov. Do funkcií, z ktorých ich po voľbách 2010 odvolal Jaroslav Spišiak, sa znovu vracajú Jozef Bukuš (Košice), Marián Slobodník (Banská Bystrica), Vladimír Šramka (Trenčín) a Bystrík Stanko (Trnava). Stanko kandidoval za primátora Trnavy s podporou Smeru, Kaliňák v tom však problém nevidí.
.vag

Machala útočil

Polícia už vyhodnotila kamerový záznam z pošty, pri ktorej Drahoslav Machala zaútočil na Tomáša Janovica a jeho manželku. Na jeho základe je Machala podozrivý zo spáchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu a hrozí mu pokuta. Machala odmietal priznať, že na Janovica zaútočil, ale nepočítal zrejme s tým, že jeho čin sníma kamera pošty. Ficovým poradcom už zrejme nebude.
.eč

Slovensko rastie

Slovenská ekonomika by podľa prognózy Európskej komisie mala tento rok narásť o 1,8 percenta, čo bude najviac v eurozóne. Hospodárstvo potiahli najmä automobilky, ktoré nabiehajú na výrobu nových modelov. Pôvodné, jesenné odhady, hovorili o raste len na úrovni 1,1 percenta. Eurozóna ako celok zostane tento rok v miernej recesii. V roku 2013 sa rast slovenskej ekonomiky odhaduje na úrovni 2,9 percenta. Na porovnanie, česká ekonomika by tento rok mala stagnovať okolo nuly.   
.lk
 

František Šebej/
Už nie je v parlamente ako nestraník, pretože vstúpil do strany Most-Híd, za ktorú kandidoval a je dnes za ňu v parlamente. Šebej, bývalý redaktor .týždňa, bol desať rokov nositeľom zahraničnopolitickej línie OKS. Túto stranu opustil, aby mohol kandidovať za Most.

Jozef Magala/
Nasledujúcich sedem rokov bude šéfovať Národnému bezpečnostnému úradu. Zaujímavé je, že pri voľbe v parlamente získal aj najmenej štyri hlasy opozície. Magala počas prvej Ficovej vlády viedol Slovenskú informačnú službu.

Vladimír Maňka/
Podľa banskobystrického župana Vladimíra Maňku dostáva Bratislavský samosprávny kraj neprimerane vysokú časť dane z vozidiel. Banská Bystrica spravuje dlhšie úseky ciest ako Bratislava, tá však za ne dostáva viac peňazí. Podľa Maňku budú ministerstvo financií a vláda toto prerozdelenie riešiť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite