Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA SA CHRÁNIŤ: Motorkársky airbag
Čím krajšie počasie, tým viac motorkárov brázdi naše cesty. Nie je to práve najbezpečnejší spôsob dopravy, veľkú časť najtragickejších obetí nehôd tvoria práve oni. Talianska spoločnosť Dainese vyvinula pre motorkárov D-air Street, aribagový systém, zabudovaný do oblečenia, a motorky. Po skúsenostiach s airbagmi pre profesionálnych motorkárov teraz prichádzajú s verziou použiteľnou na bežných cestách. Ochrana pozostáva z dvoch častí, J-Kitu a M-Kitu. Prvá časť je vlastne systém, ktorý v prípade nárazu napumpuje do oblečenia vzduch. Tá je napojená elektronickým rádiovým systémom na druhú časť, M-Kit, ktorá obsahuje senzory rozoznávajúce náraz. Airbag sa aktivuje do 45 milisekúnd od jeho zaregistrovania. Súprava by sa mala začať predávať teraz v máji, M-Kit bude stáť okolo 500 eur, oblečenie 800 až 1 600 eur, podľa materiálu.

TREBA USCHOVAŤ: Doklady a peniaze v podprsenke
Najdelikátnejšia ženská súčasť oblečenia opäť získava späť jednu zo svojich prapôvodných funkcií. Dámy si opäť môžu skrývať dôležité veci pod šatami do záhrenia. Vďaka inovátorskému serveru Kikstarter, kde šikovní výmyselníci dávajú dohromady drobných investorov pre svoje viac či menej šialené projekty, si možno už čoskoro budeme môcť kúpiť podprsenku, ktorá má v bočnej časti šikovne pod pazuchami našité nenápadné vrecko na kreditnú kartu, kľúč od bytu či mobilný telefón. Konečne niekto vyriešil večný problém dievčat, kam s dôležitými vecami, keď majú na sebe šaty bez vreciek či s falošnými vreckami a nemôžu si zobrať so sebou kabelku, napríklad na tanečný parket. Napokon, to bolo odjakživa proti bontónu, aby dáma niečo nosila po vreckách, záhrenie bola jej posledná záchrana.

TREBA PONOCOVAŤ: V múzeách a galériách na celom Slovensku
Keď máme niečo pod nosom a je to otvorené stále, často odkladáme návštevu na neurčito, a tak sa stáva, že lepšie poznáme galérie a múzeá v rôznych dovolenkových destináciách ako vo vlastnom meste a blízkom okolí. Nárazová akcia Noc múzeí a galérií môže byť preto vítanou zámienkou, konečne sa pozrieť, čo to v tej budove za rohom vlastne je. V sobotu budú dvere múzeí a galérií otvorené do neskorých večerných a nočných hodín. Popri možnosti pozrieť si stále i aktuálne expozície na návštevníkov čaká aj sprievodný program, ktorý poodhalí inak neprístupné depozitáre, ponúkne ukážky reštaurovania či odborné poradenstvo. Programy múzeí a galérií v 51 mestách a obciach Slovenska nájdete na stránke muzeum.sk.

TREBA SI VYBERAŤ: Najlepšie reštaurácie na svete
Nielen michelinskými hviezdičkami sa dá navigovať po cestách od jednej vyhlásenej reštaurácii ku druhej. Existujú aj iné hodnotenia, napríklad tie, ktoré už desať rokov organizuje Restaurant magazine a na základe skúseností a hodnotení 800 expertov z reštauračnej brandže potom vyberá 50 najlepších reštaurácií na svete. Už tretíkrát za sebou sa na prvom mieste umiestnila dánska reštaurácia Noma v Kodani, ktorá urobila zo starej severskej kuchyne pastvu pre všetky zmysly. Ak by ste zatúžili navštíviť niektorú z najlepších svetových reštaurácií v našom okolí, potom skúste Viedeň a v nej podnik Steirereck, ktorý skončil na 11. mieste, ten pre zmenu stavia na najlepších základoch rakúskej kuchyne a okrem iného získal aj ocenenie Slow Food UK Award.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite