Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Nie je to vôbec také zlé, ako sa môže zdať. Seriálov, aj špičkových, reprezentujúcich oných desať percent seriálovej produkcie, ktorá skutočne stojí za pozornosť, máme u nás dosť. Kúpi ich niektorá z dvoch slovenských komerčných staníc, trocha odpromuje a potom už si len vlasy trhá, že to nielenže neláme rebríčky sledovanosti, ale ledva dosahuje slabší priemer, prípadne ide rovno o prepadák.

Ide o seriály, o ktorých sa dá uvažovať všakovako, len nie ako o nenáročných, prvoplánových, banálnych, či priamo komerčných. Možno práve toto je problém. Tá predstava, že kvalitný komerčný seriál je masovka určená na to, aby prvoplánovo zabávala čo najširšie sotva gramotné masy. Navyše, ak už nejaký seriál vidíme, vidíme jeho dabovanú verziu. A zoči-voči nej strácame slová.
Sons of Anarchy je taká malá súkromná slávnosť, jeden z piatich seriálov, ku ktorému sa uchyľuje človek, ktorý podstatnú časť voľného času venuje sledovaniu seriálov, vtedy, keď si chce od seriálov oddýchnuť. Štyri série ukončené, piata sa začne na jeseň, produkčne zastrešené televíznym gigantom FOX pre dcérsku platenú stanicu FX, obsadeniu dominujú ľudia, ktorých už ste určite videli niekedy niekde niekoho hrať, ale typické hviezdy to v žiadnom prípade nie sú, azda s výnimkou Rona Perlmana, ktorý našiel svoju životnú úlohu v Hellboyovi. SoA je viac-menej autorský seriál Kurta Suttera, scenáristu a producenta, ktorý si urobil meno seriálom Shield (Policajný odznak), a riešia sa v ňom bežné životné radosti a strasti motorkárskeho gangu, ktorý dal seriálu meno. Sons of Anarchy nie sú domestifikovaní, civilizovaní, vymäknutí motorkári, ale poctivý gang, kmeň s vlastným morálnym kódexom a pravidlami. Spoločenstvo sociopatov, úchylákov a vrahov, nezávisláci, anarchisti, skutoční underground bez balastu, zvýznamnení a príkras. Gangsterka, spojená s drámou a soap operou, načisto nemorálna, ale krásna preto, že v nej ešte spoľahlivo fungujú aspoň nejaké pravidlá.
U nás sa to volalo Zákon gangu, bežalo to kedysi zjari tohto roka a nijako zásadnejšie sa to nepodpísalo. Pochopiteľne, seriál šiel dabovaný, a motorkári, tí najdrsnejší z drsných, v ňom rozprávali ako frekventanti korešpondenčného kurzu vulgárneho jazyka pre katechétov. Bastriguli, motyka!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite