Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vravím Srbom: riskujte so mnou a zvíťazíte

.časopis .týždeň vo svete

Rozhovor s náboženským vodcom moslimov v Srbsku muftim Muamerom Zukorlićom z Noveho Pazaru o jeho kandidatúre za prezidenta.

.aký záujem srbských aj zahraničných médií vyvolala vaša kandidatúra?
Obrovský. Médiá v Srbsku boli najskôr šokované mojou kandidatúrou. Potom sa tie, ktoré sú pod kontrolou srbského režimu, pustili do organizovanej štvanice na mňa. Najprv mi to prekážalo, no pochopil som, že moja kandidatúra ohrozila záujmy dôležitých politických faktorov.

.akých?
Vládnucich, predovšetkým Tadića a jeho partnerov.

.mali ste možnosť diskutovať v rámci kampane priamo s Tadićom alebo s Nikolićom?
Nie. Toto je doteraz najzvláštnejšia kampaň. Režim ju organizoval takým spôsobom, aby sa vyhol všetkým možnostiam konfrontácie vážnych kandidátov.

.kandidujete za prezidenta všetkých občanov Srbska. Čím chcete osloviť väčšinových pravoslávnych Srbov?
Práve preto som označil svoj program ako Spoločné slovo. Minulých viac ako sto rokov bolo Srbsko poznamenané tým, že sa ocitlo v nepriateľstve s inými národmi v okolí. Názov Spoločné slovo znamená výzvu všetkým obyvateľom, najmä väčšinovému národu, aby sme sa spolu zhromaždili okolo spoločných základných hodnôt. Vedome kandidujem v takomto tradičnom odeve, s takýmto imidžom, aby som ukázal, že je možné byť dôsledným moslimom, ba dokonca náboženským vodcom a zároveň prijať hru podľa pravidiel demokracie. Uvidíme, či to Európa pochopí ako šancu alebo ako hrozbu.

.diskutovali ste aj s voličmi mimo svojho regiónu? Ak áno, ako na vás reagovali?
V čase, keď boli vypísané voľby, som bol práve v Spojených arabských emirátoch  a kým som sa stihol vrátiť, ostalo mi málo času. Dňa 27. apríla som mal veľké zhromaždenie v Sava centre v Belehrade. Pozitívnym zistením boli odkazy občanov – prišlo mi asi sto listov z celého Srbsku od ľudí rôznej ideologickej a sociálnej orientácie.

.vyjadrovali Srbi aj strach z vašej kandidatúry? O Sandžaku, teda prevažne moslimskom regióne, srbské médiá informujú ako o centre radikálov, wahábistov, bývali tu policajné razie.
Moja odpoveď je, že Srbsko stratilo obyčajné šance na to, aby sa zachránilo – ostali mu už iba tie nezvyčajné. Ja ich predstavujem.

.a čo ten strach z vás?
Je prítomný, no myslím si, že sa v značnej miere zmenšil. Rozumiem srbskému národu v tom, že keby hlasoval za mňa, vnímal by to ako isté riziko. Z histórie je známe, že srbský národ má rád riziko. Povedal som: riskovali ste, keď ste pred 600 rokmi bojovali s Turkami na Kosovom poli a prehrali ste. Riskovali ste, keď ste pred 13 rokmi boli v konflikte s NATO a tiež ste prehrali. Takže teraz riskujte so mnou a zvíťazíte.

.žiadate autonómiu alebo nejaký zvláštny štatút pre Sandžak, podobne ako ju má Vojvodina alebo ako ju malo za Tita Kosovo?
Sandžak by mal byť autonómny euroregión. Prirodzene, hovoríme o autonómii v rámci srbského ústavného rámca, s rešpektovaním hraníc a suverenity Srbska. Verím, že by to prispelo k stabilite. Jedným zo siedmich princípov môjho programu je zmierenie so susedmi. Mám tým na mysli predovšetkým historické zmierenie medzi srbským a albánskym národom, a srbským a bosniackym národom. Bez toho nebude stabilita.

.ako konkrétne si to predstavujete?
Jediným spôsobom, ako urýchliť historické zmierenie, by bola moja voľba za prezidenta Srbska. Potom by už Sarajevo, Priština či Tirana nevnímali Belehrad ako svojho nepriateľa. Môj program predpokladá vznik akejsi minibalkánskej únie medzi Srbskom, Bosnou a Hercegovinou, Kosovom, Albánskom, Macedónskom a Čiernou Horou.

.ak by v Srbsku zvíťazili radikáli, neobávate sa vzrastu protiislamských nálad?
Nie. Som viac pripravený prijať úprimný konzervativizmus Nikolića ako Tadićovu neúprimnú demokraciu. Tadić podľahol stereotypom o moslimoch, je to v skutočnosti srbský nacionalista s európskou rétorikou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite