Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lepší ako expartnerka

.časopis .profil

Nudný, bez charizmy. No aj vitálnejší než donedávna, o desať kilogramov štíhlejší. Nový francúzsky prezident François Hollande (57) evidentne pookrial nielen v súvislosti s politikou. Zmenili ho ženy po jeho boku.

.hoci, pravdupovediac, nebol to bohvieako presvedčivý výkon. Pozorovať pár dní pred prvým kolom volieb na kľúčovom mítingu pred stotisíc priaznivcami pri zámku Vincennes v Paríži tohto chlapíka zo vzdialenosti šiestich metrov vyžadovalo od novinára aj veľkú schopnosť prekonávať nudu. S tvárou bruselského prototypu rečnil všelijako, len nie strhujúco, občas v naučenom, no mierne topornom geste zodvihol pravú ruku, pričom pôsobil, ako by sa hanbil. No od Woody Allena mal ďaleko.
A predsa. Táto „šedá myš“ sekretariátov Socialistickej strany (nikdy nebol v exekutívnej funkcii, v medzinárodnej politike je to Pán neznámy) teraz vo voľbách dokonala to, čo pred piatimi rokmi nezvládla jeho bývalá životná družka a stranícka súperka Ségolène Royalová, s ktorou má štyri dospelé deti. Inak, oboch si kedysi priviedol do Elyzejského paláca François Mitterand. Royalová, napriek kráľovskému priezvisku, súboj s Nicolasom Sarkozym o „trón“ nezvládla, najmä emocionálne. Ako sa asi cíti táto ambiciózna politička teraz? Nielenže „biznis“ dokončil muž, ktorý bol dlhé roky v jej tieni, no po jeho boku stojí od jej porážky v roku 2007 iná žena – novinárka Valérie Trierweilerová.

.namiesto Merkozyho Merkande?
Francúzske, ale aj svetové médiá majú teraz ťažkú úlohu. Víťazstvo Hollandeho sa dalo očakávať od momentu, keď sa stal vlani po skompromitovanom šéfovi MFF Strauss-Kahnovi (jeho kariéru takisto ovplyvnili ženy, aj keď trochu iným spôsobom...) kandidátom socialistov. Spočiatku razantného, no fatálne nepopulárneho Sarkozyho porážal o desiatky percent. Ten však od februára, keď oznámil svoju kandidatúru, v mohutnom finiši náskok takmer vynuloval. Čo vlastne rozhodlo?
Už sme o tom písali. Veľkú časť voličov tvoria tí, ktorí primárne vedeli, koho nechcú – Sarkozyho. Keby za PS kandidoval (dnes ortodoxný komunista, predtým socialista) Jean-Luc Mélenchon, intelektuál a brilantný rečník, vyhral by zrejme takisto. Bolo by však nespravodlivé pripísať všetky zásluhy iba nepopularite Sarkozyho. Ako ukázala posledná a vlastne jediná televízna debata súperov, ktorú dve hodiny sledovalo asi 20 miliónov Francúzov, Hollande sa mnohému priučil, útoky Sarka zvládal s rozvahou a dokonca niekoľkokrát sám na súpera zaútočil. „S vami je to jednoduché, pre vás prosto nič nie je vaša vina,“ vmietol Hollande súperovi do tváre. Ten ho zase nazval nekompetentným politikom a klamárom. To im nebránilo, aby dva dni po voľbách, na výročie skončenia vojny, nešli spoločne oslavovať veľký deň Republiky. Pekné gesto.
Zatiaľ čo pred piatimi rokmi išiel Sarkozy po zvolení na dovolenku kamsi na jachtu na more, usilovný úradník Hollande už úraduje. Zníži plat nielen sebe (Sarkozy si ho predtým, naopak, zvýšil), ale aj členom vlády o 30 percent,  zmrazí na tri mesiace ceny benzínu a v čase, keď nebude vzhľadom na júnové parlamentné voľby zasadať parlament, rozhodne aj o zvýšení príspevkov na vzdelanie. Už v týchto dňoch čakajú Hollandeho dôležité schôdzky so svetovými lídrami, ktorí sú už určite zvedaví na nováčika z druhej najvýznamnejšej krajiny EÚ. V prvom rade sa o neho zaujíma nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá síce v kampani podporila svoju nerozlučnú politickú polovičku Sarkozyho, no dnes musí chrániť pred Francúzmi pakt fiškálnej stability.

.cherchez la femme
Syn lekára zo severofrancúzskeho Rouenu má diplomy z troch prestížnych univerzít, takže hovoriť o provinčnom politikovi celkom nejde. Okrem toho, naozaj sa zmenil, navonok určite. Ešte pred dvoma rokmi ho kvôli obéznej postave prezývali „Flanby“, podľa značky francúzskeho karamelového pudingu.
Jeho domovským mestom je Tulle v juhozápadnej provincii Corréze, kde ho aj v roku 2001 zvolili za starostu. A práve tam teraz predniesol 6. mája svoj prvý prejav po zvolení. „V desiatich rokoch som prostredníctvom televízie objavil svet politiky, v ére generála De Gaulla. Na parížskom Inštitúte politických štúdií som v sebe objavil záľubu v militantnom angažovaní  sa v študentských odboroch,“ povedal o sebe muž, ktorý do PS vstúpil v roku 1979 ako 25-ročný.
Zaujímavejší, než jeho stúpania a pády na straníckom rebríčku, je jeho pestrý osobný život. Na konci 70. rokov sa na večierku elitnej školy ENA zoznámil s rovesníčkou  Ségolène. Predsavzatie, že sa neožení, ho neopúšťa ani do súčasnosti. Až na to, že po jeho boku bude teraz o desať rokov mladšia Valérie. Tú nahneval uštipačný sexizmus od jej kolegov z časopisu Paris Match. Hollandeho okúzľujúci majetok – tak znel palcový titulok na obálke časopisu, pre ktorý chce „prvá partnerka“ prezidenta naďalej pracovať. Rovnako chce naďalej robiť pre malú súkromnú televíznu stanicu Direct 8. Namiesto politikov však bude spovedať celebrity sveta šoubiznisu. Inak, Ségolène ho po tom, ako sa preukázal jeho vzťah s Valérie, vyhodila z bytu. Bolo by dosť bizarné, keby si teraz našiel ďalšiu ženu a Valérie by mu urobila to isté.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite