Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Povolebný guláš
Grécke voľby nerozhodli o ničom, iba čo krajine, ktorá sa aj doteraz potácala pod ťarchou problémov, prirobili ďalšie problémy. Najviac voličov prilákala konzervatívna strana Nová demokracia (18,85 percenta). Druhá bola Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA) so šestnástimi percentami. Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) je až tretie, dostalo 13,18 percenta hlasov.
Nepríjemných správ z týchto volieb vzišlo viacero. Patrí k nim aj úspech extrémnych strán, či už radikálnej ľavice SYRIZA, alebo extrémnych pravičiarov Zlatý úsvit, ktorých idey sú inšpirované aj nacizmom. Zlatý úsvit získal takmer sedem percent voličských hlasov.
O zostavenie novej vlády sa pokúsila ND, ale márne. Rovnako pochodila SYRIZA. Ani PASOK na tom nie je očividne lepšie. Jeho líder Evangelos Venizelos dostal od prezidenta trojdňovú lehotu na formovanie kabinetu. V piatok jeho požiadavku o koaličnú spoluprácu odmietol líder Demokratickej ľavice Fótis Kouvélis. Vyhliadky na zostavenie vlády už vyzerali v tom okamihu veľmi nereálne.
Strany, ktoré sú za prijatie šetriacich opatrení, aby sa Grécko dočkalo medzinárodnej finančnej pomoci, boli v týchto voľbách neúspešné. Strany, ktoré hovoria o úplnom odmietnutí dohody o medzinárodnej pomoci alebo o radikálnej zmene jej podmienok, naopak, u Grékov výrazne stúpajú. Gréci už nechcú šetriť. Aké vyhliadky teda očakávajú Grécko, ktoré je momentálne väčšinovo naladené proti škrtom, proti Nemecku, proti Európskej únii? Ak sa nepodarí vytvoriť vládu z týchto volieb, prídu ďalšie voľby, a v tých by si už tzv. stredové strany veľmi neškrtli.
Ak však Grécko v dohľadnej budúcnosti nesformuje vládu, ktorá bude ochotná aj schopná šetriace opatrenia presadiť, jeho budúcnosť sa s najväčšou pravdepodobnosťou bude odvíjať mimo eurozóny. Návrat k drachme, ktorý sa mohol menej bolestne realizovať už na začiatku gréckej krízy, sa tak stane pre Atény vynúteným riešením. O niečom vypovedá fakt, že o odchode Grécka z eurozóny už aj nemecký minister financií Wolfgang Schauble hovorí ako o reálnej možnosti. „Chceme, aby Grécko v eurozóne zostalo. Ono však musí chcieť splniť svoje záväzky,“ vyhlásil v piatok pre noviny Rheinische Post. Na otázku, či sa odchodom Grécka nepoškodí eurozóny, odvetil: „Tak ľahko ku dnu nepôjdeme.“
.mg

Sudánska vojna

Južný Sudán a Sudán pokračujú v potýčkach. Hoci Južný Sudán sa od Sudánu oddelil legitímnym referendom, Sudán má problém toto riešenie rešpektovať. Najmä keď Južný Sudán získal po secesii aj územia bohaté na ropu. BR OSN určila mierový plán, ktorý sa oba susediace štáty zaviazali rešpektovať. Sudán však stále vojensky útočí na svojho južného suseda.
.mg

Nádeje

Socialista Victor Ponta je novým premiérom Rumunska a má novú vládu, s ktorou sa spájajú očakávania. V Bruseli minulý štvrtok oznámil, že v tomto roku neplánuje meniť dane, ale že „zásadné zmeny“ sa budú týkať rozpočtu na rok 2013. Predseda európskeho parlamentu Martin Schulz zase od Ponteho očakáva, že bude bojovať proti korupcii a posilní právny štát.
.mg

Nebráňte inováciám

Kým Európska únia vymýšľa programy na podporu inovácií, podľa Jima Watersa, zakladateľa Wikipedie, by sa mala stiahnuť a nestáť inováciám v ceste. „Najdôležitejšie, čo musí Európa na podporu inovácií urobiť, je odstrániť bariéry,“ vyhlásil pre EUobserver. Tento portál ešte pripomenul, že v USA trvá založenie firmy päť minút, v takom Grécku až desať mesiacov.
.mg

Musia zomierať?

Prestížny odborný časopis Lancet uverejnil analýzu detskej úmrtnosti od roku 2010 a trendy v tejto úmrtnosti od roku 2000. Z materiálu je jasné, že až dve tretiny z detí, ktoré sa vo svete nedožili piateho roku, zomreli na infekcie, ktorým sa dá predchádzať alebo sa dajú liečiť. Najčastejšou príčinou smrti bol u malých detí zápal pľúc.
.mg

JPMorgan má stratu

Najväčšia americká banka JPMorgan ohlásila dvojmiliardovú stratu, ktorá je výsledkom konkrétnych investícií jej obchodníkov. Podľa šéfa banky Jamieho Dimona hrozí, že strata sa zvýši ešte o ďalšiu miliardu dolárov. Dimon pripísal stratu „omylom, lajdáctvu a nesprávnemu úsudku“ ľudí, ktorí investície realizovali. Akcie JPMorgan ihneď klesli. Chystá sa ďalší balík štátnej pomoci pre banku z vreciek daňových poplatníkov?
.mg


Mihály Varga/
Od prvého júna bude mať Maďarsko nového ministra bez kresla, ktorého úlohou je rokovať s Medzinárodným menovým fondom. Stane sa ním Mihály Varga, doterajší šéf úradu vlády. Odôvodnením je, že v ďalšej fáze by mal rokovania s MMF viesť ekonóm.

Barack Obama/
Americký prezident zdynamizoval svoju predvolebnú kampaň, keď verejne podporil manželstvo osôb rovnakého pohlavia. Veľká časť jeho priaznivcov sa teší. Predseda americkej biskupskej konferencie Timothy Dolan označil jeho vyjadrenie za „veľmi smutné“.

Angela Merkel/
Nemecká kancelárka sa v kontexte uväznenia bývalej ukrajinskej premiérky Julie Tymošenkovej kriticky vyjadrila na adresu Ukrajiny. Prirovnala Ukrajinu k susednému Bielorusku. Vyhlásila, že v oboch krajinách žijú ľudia v útlaku a v diktatúre.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite