Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA OBJÍMAŤ: Aspoň robotický vankúš  
Hovorí sa, že človek potrebuje aspoň tri objatia denne, aby bol spokojný a šťastný. Sú však chvíle, keď nie je nikto osobne naporúdzi a práve na takéto chvíle myslel profesor Hiroši Isiguro, riaditeľ japonského Intelligent Robotics Laboratory. Asi je v práci tiež často sám. Ako vedľajší produkt svojho zanieteného robotického výskumu vytvoril robotický vankúš Hugvie. Tvarom pripomína ľudské telo, je vybavený dvoma vibrujúcimi jednotkami, ktoré imitujú tlkot srdca. Keď Hugvieho napojíte na svoj mobilný telefón, bude reagovať na hlas volajúceho. Tlkot bude vibrovať podľa jeho hĺbky, intenzity a nálady. Hugvie by mal slúžiť najmä deťom, seniorom a odlúčeným párom, je vyrobený v rôznych veselých farbách a jeho cena by sa mala pohybovať okolo 60 dolárov.

TREBA SA OBÚVAŤ: Topánky s farebnými podrážkami
V ženskej móde to momentálne žiari farbami a kvetmi, ale ani muži nemusia zostať pozadu. Aj keď sa môže zdať, že na klasickom mužskom oblečení sa trendy neodrážajú, opak je pravdou. Ak chcete byť aj v bežnom obleku absolútne in, potom si začnite hľadať v obchodoch alebo na internete seriózne kožené topánky alebo mokasíny v konzervatívnych béžových, hnedých či čiernych farbách s prekvapivo žiarivými podrážkami. Odvážni muži môžu siahnuť po žltej, zelenej či ružovej, menej odvážni možno vyskúšajú aspoň tmavomodrú. Topánky s farebnými podrážkami vypustila už minulú jeseň značka Marc McNairy ale momentálne ich majú v horúcej ponuke aj také módne ikony ako Prada, Gucci či Tommy Hilfiger.

TREBA NABÍJAŤ: Vlastným dychom
Čím viac digitálnych technológií na batérie potrebujeme mať ustavične pri sebe, tým častejšie potrebujeme mať po ruke aj nabíjačky, ktoré môžeme použiť nezávisle od toho, či sme v blízkosti nejakej elektrickej zásuvky. Originálny koncept, ktorý získal aj prestížne ocenenie RedDot Design Award: Best of the Best 2011, predstavil mladý ambiciózny dizajnér Joao Lammoglia. Volá sa AIRE a iPhone dobíja vlastným dychom. AIRE konvertuje dýchanie na elektrinu vďaka miniatúrnej veternej turbíne. Stačí si na nos a ústa nasadiť slušivú dýchaciu masku, na rameno pripevniť mobil a dobíjať ho celkom ekologicky vlastným dychom pri chôdzi, behu, spánku či inej činnosti. Čím viac dychčíte, tým lepšie. Zatiaľ je to len prototyp, ale dizajnér dúfa, že sa mu už čoskoro podarí urobiť z AIRE úspešný produkt.

NETREBA SA LIEČIŤ: Prírodnou medicínou z vlkovca
Tisícročná povesť tradičnej čínskej medicíny utrpela nedávno vážnu trhlinu, keď vedúci farmakológ Stony Brook University v New Yorku Arthur Grollman po výskume na Taiwane oznámil, že kyselina aristolochová, ktorá je substanciou rastlín z rodu aristolochia (slovensky vlkovec obyčajný, česky podražec), je nielen toxická, ale aj genotoxická a karcinogénna. Dôkazom je štyrikrát väčší výskyt inak zriedkavých nádorov močovej sústavy u tých, čo obľubujú liečbu vlkovcom. Zatiaľ čo iné škodliviny vylúčime, táto zostane v obličkách niekoľko rokov. V Číne z nich pripravujú lieky na chudnutie, bolesti kĺbov, žalúdočné nevoľnosti a mnoho ďalších problémov. U nás sa nimi zase liečila dna a popôrodné problémy. Dnes sa používa len na liečenie koní, ale cez internet ju bežne kúpite ako liečivú rastlinu aj pre seba.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite