Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Napriek úpornej snahe slovenských komerčných televízií sa tradičný sitcom u nás neteší najlepšej diváckej povesti. Česť výnimkám, ale ani Priatelia či Krok za krokom sa nedajú reprízovať donekonečna. Slovenské komediálne seriály sú, aké sú, a ak sa dovezie niečo zaujímavejšie, tak to pochová buď dabing, alebo experimentovanie s vysielacím časom. Navyše sa nám, ak nie sú priamočiaro smiešne, nezdajú vtipné. Preto sme ich viac nevideli, ako videli, a nevravíme o tuctových produkciách na pár sezón, ale o sitcomoch, ktoré bežali takmer celú dekádu (napríklad Scrubs).

Inou legendou je sitcom Weeds (Tráva), ktorého ôsma sezóna vypukne v júli na stanici Showtime. Weeds nie je tradičnou sitcomovou dvadsaťminútovkou, ale sitcomom s presahom k dramedy, nejde teda len o čistý bezuzdný smiech, ale skôr o také bystré pousmievanie sa popod nos, ktoré občas vyruší dramatickejší motív, nad ktorým sa dá i celkom vážne popremýšľať. Ako o každom súčasnom seriáli, tak i o Weeds platí, že základná premisa príbehu sa dá veľmi jasne sformulovať do jednej rozvinutej vety.
Nanci Botwinová je životom ťažko skúšaná vdova, matka - samoživiteľka dvoch detí, ktorá, aby zabránila prepadu cez sociálnu sieť, začne dealovať trávu tam, kde ju najviac potrebujú – na typickom americkom predmestí. Žiadne vyhrotené situácie, žiadne gangy, žiadny zjavný úpadok či morálny rozklad spoločnosti, len hojné užívanie ľahkých drog. Až sa z toho pomaličky stáva klišé – stredná trieda, domčeky ako z katalógu, harmonické vzťahy, pod povrchom to však poriadne buble. Autorka seriálu – scenáristka Jenji Kohanová už písala kadečo, od Sexu v meste až k Will a Grace. Ostrieľaná nádenníčka, ktorá, keď sa dostala k vlastnému seriálu, celkom sa odviazala a čo je najdôležitejšie, postarala sa o to, aby Weeds nedopadol ako iné úspešné seriály a nestal sa svojou vlastnou karikatúrou.
Weeds rastie s každou ďalšou sezónou. To, čo sa začalo ako politicky nekorektné, ironické, ale v zásade bezpečné liberálne šantenie, sa za tie roky zmenilo na kruto sarkastický, brutálny a poriadne depresívny seriál. Niežeby to ešte nebolo vtipné, naopak, len človeku už veľmi nie je do smiechu. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite