Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový človek

.yoani Sánchez .časopis .klub

Pracuje v jednej z tých nových spoločností, čo sídlia v honosných vilách Miramaru a starajú sa o import zo zahraničia. Na to, aby získal takú prácu stačilo využiť vplyv otca podplukovníka. Patrí k novej generácii podnikateľov bez ideologie, aj keď, pravdaže, v záujme udržania vlastného miesta musí z času na čas vykrikovať heslá a predstierať lojalitu ku Castrovcom.

Tento „nový človek“ má za úlohu vyhľadávať na medzinárodných trhoch najlacnejšie ponuky (najhoršej kvality). Z cenového rozdielu si každý rok do vlastného vrecka privyrobí tisíce dolárov. Podobných ľudí je mnoho.
Jeden z posledných príkladov morálnej hniloby nášho podnikateľského sektora sa spája so slávnym optickým káblom, ktorý nás spája s Venezuelou. Hovorí sa o ňom od roku 2008, trvalo roky, kým dorazil k našim brehom, dychtivo sledovaný jedenástimi miliónmi Kubáncov, ktorí snívajú o pripojení na internet. Z pouličných rečí, zahraničných správ a svedectiev zamestnancov vyplýva, že s káblom je problém. Zlý materiál, nevhodný obal, ktorý ho neuchráni pred žralokmi, a samozrejme, sprenevera peňazí na každom kroku.
Komických okolností nefuknčného kábla je však viac. Zdá sa, že korupcia sa dotýka najvyšších úrovní politickej hierarchie. Ako je možné, že sa títo verní zamestnanci ministerstiev, zmiešaných spoločností a zahraničných firiem premenili na zločincov v „zelených“ límcoch s červeným preukazom vo vrecku? Možno je za tým oportunizmus a obava, že zmena sa blíži a peniaze sa budúcim podnikateľom zídu. Isté je len jedno. Na každého odhaleného pripadajú ďalšie desiatky ďalších, skrytých kdesi v tieni, nenápadne vykrikujúcich provládne heslá a vernosť strane, ale doma počítajú sumy, ktoré ukradli štátu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite