Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

S britskou televíznou seriálovou tvorbou máme síce sporadickú, ale o to vrúcnejšiu skúsenosť. Milovali sme Randalla a Hopkirka, Profesionálov (tých z CI 5, nie zo slovenského malomesta) poznáme odpredu, odzadu, o Makepeaceovej máme dokonca popovú pieseň, Lutherom nedávno zahviezdila Jednotka a isto by sme našli zopár ďalších kúskov. Aj vďaka progresívnej ČT 2 a neskôr i ďalším českým televíziám máme od začiatku deväťdesiatych rokov aký-taký prehľad aj o britcome: Červený trpaslík, Čierna zmija, Tenká červená línia, Mladí v partii, Black Books, atď.

Videli sme čosi, ale nie dosť, lebo britské seriály všeobecne a britcomy zvlášť sú svoja vlastná kategória. Nie lepšia, to sa tvrdiť neodvážim, ale iná určite. Autorskejšia. Menšie tímy, výrazne menej epizód na sériu – spravidla šesť, ktoré režíruje jeden režisér a napísal ich jeden scenárista, prípadne dvaja ako autorský tandem a – pokojne to napíšme – aj menšie ohľady na diváka. Ber, alebo nechaj tak, už nám zaplatili, v zásade nás nezaujímaš.
Vznikajú neuveriteľné veci. Napríklad The Inbetweeners, stredostavovský realistický britcom o tínejdžroch pre tínejdžrov a dospelých, čo sa neboja. Produkovala ho Channel 4, po BBC druhý najzásadnejší hráč na britskom televíznom trhu v rokoch 2008 až 2010 a skončila s tým jednoducho preto, že hrdinovia dokončili strednú školu. V Hollywoode sa úspešné seriály takto nekončia. Nie dobrovoľne, keď by sa to vzhľadom na dej patrilo. Tri série po šiestich epizódach a koniec, a keďže diváci nemali dosť, celovečerný film – The Inbetweeners Movie, u nás v týchto dňoch vychádza na DVD.  
Chlapci, žiadne socky, stredná trieda, si v ňom užívajú posledné prázdniny po dokončení strednej školy a je to vidieť. Hojne telesných tekutín, drsný pubertálny humor, v inom kontexte by na The Inbetweeners sedelo, že testuje, koľko divák znesie. Ale nie je to celkom tak, nie je to samoúčelné. Dospeláci bez prípravy síce môžu prísť aj o posledné zvyšky ilúzií o generácii, ktorá ich raz vystrieda, ale to je ich problém. Ak sa totiž nenechajú odradiť, nakoniec uvidia, že sa niet čoho báť. Len mantinely sa posunuli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite