Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA SA VOZIŤ: Na Čiernohorskej železnici
Možno ste aj vy v mladosti v rámci Stromu života s nadšením a bezplatne zachraňovali a rekonštruovali túto peknú železničku. Po prvý raz vyšiel vynovený dymiaci vláčik po opravenej trati do Vydrovej doliny prvého mája 1992. Slávnostná dvadsiata sezóna sa práve začína, a aj keď prvé vlaky už boli cez víkend vypravené, oficiálne otvorenie, spojené s jazdou mimoriadneho parného vlaku zo Zvolena do Hronca a späť aj s country festivalom, bude prvého mája. Deň predtým slávnostne otvoria obnovenú trať Čierny Balog – Dobroč. Cestovné poriadky a rôzne sprievodné programy nájdete na stránke www.chz.sk, rovnako tam nájdete aj možnosť zakúpiť darčekový poukaz na špeciálny jedno- alebo dvojdňový letný kurz kuriča parnej lokomotívy. Ktovie, kedy sa to človeku ešte zíde?

TREBA STRIEĽAŤ: Analógové čiže ručné sms-ky
V decembri to bude už 20 rokov, čo bola odoslaná prvá SMS správa z mobilného telefónu. Pôvodne to mala byť len taká technologická nepodstatná záležitosť, informujúca užívateľa o správe v hlasovej schránke. Nikto nepredpokladal, že by to mohlo raz byť niečo, čo budú majitelia mobilov využívať častejšie ako samotné telefonovanie. Výročie prvej SMS pripomína firma s kultovými zápisníkmi Moleskine ozaj originálnym spôsobom. Taliansky dizajnér Pietro Corraini si spomenul, ako sa kedysi v škole posielali lístočky cez triedu a využíva klasické vybavenie bloku gumičkou ako tetivu na strieľanie žltých lístočkov. Pre lenivých sú predtlačené odkazy Milujem ťa a Zavolaj mi. The Moleskine Shooting Message System bol podľa výrobcu testovaný v triedach, kanceláriách aj v exteriéroch. No ešteže tak.

TREBA ZAOSTROVAŤ: Okuliarmi na dotyk alebo pohyb hlavy
Podľa výrobcu PixelOptic ide o najprevratnejšie optické vylepšenie za posledných 50 rokov. Nemusíme súhlasiť,v každom prípade elektronické okuliare emPower!, ktoré zaostrujú na dotyk alebo pohyb hlavy, sú pôsobivé. V šošovkách sa nachádzajú tekuté kryštály, ktoré zaostrujú na bližšie objekty. Zaostrovanie sa dá dotykom aktivovať a deaktivovať, prípadne sa dá nastaviť do automatického módu. Vtedy reagujú na to, že nositeľ skloní hlavu, čo väčšinou robí, keď začne čítať alebo sa pozrie na ruky. Ide v podstate o vylepšenie súčasných bifokálnych skiel pre ľudí, ktorí potrebujú korekciu krátkozrakosti a ďalekozrakosti súčasne. Samozrejme, okuliare potrebujú batériu, ktorá vydrží dva alebo tri dni, takže ďalšia špecializovaná nabíjačka do kolekcie. Aspoň, že je v cene okuliarov, ktorá sa pohybuje okolo tisíc dolárov.

TREBA OVLÁDAŤ: Televízor hlasom a pohybom
Jediný diaľkový ovládač, ktorý nikdy nestratíte, ste vy sami! Vďaka najnovším SMART televízorom od Samsungu, ktoré sú vo vlajkovom rade vybavené zabudovanou kamerou s vysokým rozlíšením a dvoma mikrofónmi, teraz môžete namiesto klasického ovládača použiť aj svoje ruky a hlas. Keďže ide o smart, teda múdre televízory, ponúkajú aj viac než 1 400 aplikácií, ktoré spríjemnia čas deťom aj celej rodine pred ich obrazovkami, a ten počet stále rastie. Výkonný dvojjadrový procesor Samsung umožňuje surfovať po internete a zároveň sledovať televízny program. Minimalistický a luxusný dizajn najnovšieho radu LED televízorov, pri špičkových modeloch s ultratenkým rámikom a pri ostatných modeloch v ráme s hrúbkou pol palca zaručuje, že je sa na čo pozerať, aj keď je telka vypnutá.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite