Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dve výstavy v jednom meste

.juraj Kováčik .časopis .umenie

Dve výstavy, ktoré sa oplatí absolvovať v jeden deň. Bočným produktom takejto cesty z galérie do galérie bude prechádzka vyľudneným centrom Bratislavy.

Okrem pár chodcov stretnete iba turistov, ktorí sa pohybujú v skupinách, nasledujúc svojich sprievodcov. Upchávajú úzke uličky a podchod pod Michalskou bránou, tešia sa z každej bronzovej hlúposti, ktorú im ctení radní podhodili do cesty a bezpečne obchádzajú to podstatné a dobré, čo v tomto meste je.
Tým najdôležitejším, čo majú tieto dve výstavy spoločné, je to, že sú o autoroch, pre ktorých nie je ich tvorba prostriedkom, ale cieľom. Jiŕí Valoch je výtvarník, ktorý sa vyjadruje slovami. Venuje sa im od 60. rokov. Jeho poézia (a Valoch je skvelý básnik) je postavená na kombinácii toho, ako vnímame obsah slov a toho, ako vnímame ich umiestnenie v priestore. Valochova výstava nie je súborom individuálnych diel. Celá expozícia je poňatá ako jeden celok, pričom priestor galérie a jeho využitie je dôležité rovnako ako výber slov. Sila Valochovho diela je podporená precíznosťou a perfekcionalizmom podania. Je ako obraz, v ktorom nenádete jediný ťah štetca, ktorý by bol zbytočný. Spojenie básnika, ktorý pracuje so slovami a výtvarníka, ktorý pracuje s priestorom, je dokonalé a vytvára niečo, čo nie je iba básňou a čo nie je iba obrazom. A ak autor píše, že toto sú iba „Slova, slova, slova”, neberte ho doslovne. Toto je poézia, poézia, poézia. Kurátorom výstavy je Marián Meško a výstava v Galérii 19 na Lazaretskej ulici potrvá do 6. mája 2012.
Výstava Balkón na Kudlákovej č. 5 v Galérii Cypriána Majerníka je venovaná Júliusovi Kollerovi, umelcovi, konceptualistovi a ufonautovi, ktorého význam pre nás narastá s každým novým stretnutím s jeho dielom. Ani ma veľmi neprekvapilo, že jedna z prvých vecí, ktoré mi tu padli do oka, bola spoločná fotografia Júliusa Kollera a Jiřího Valocha, urobená na balkóne paneláka na Kudlákovej ulici. Balkón, ktorý sa stal miestom širokého spektra aktivít – od ufonautských kultúrnych situácií až po priateľské či rodinné stretnutia. Tie sú zdokumentované na fotografiách urobených poväčšine Květoslavou Fulierovou. Stieranie hranice medzi pracovným (či umeleckým) a súkromným (či civilným) je najzaujímavejším momentom výstavy. Expozícia je doplnená dielami autorov, ktorí sa vyskytli na fotografiách z balkóna. Táto časť výstavy však akoby mala iba doplnkový či ilustračný charakter a priamo k balkónu sa viaže iba v práci Jiŕího Valocha.  
Výstava  Balkón na Kudlákovej č. 5 je okrem iného aj ukážkou sily fotografie ako média. Aj banálne zachytenie okamihu sa stáva s odstupom času vzácnym a hodnotným, bez ohľadu na technickú či umeleckú hodnotu samotného záberu. Ešte zaujímavejším je potom časozberné zoradenie fotografií, ktoré pri pravidelnom opakovaní dokáže zachytiť dlhodobý vývoj s presvedčivosťou iba ťažko dosiahnuteľnou inými prostriedkami. Kurátorom výstavy Balkón na Kudlákovej č.5 je Richard Gregor. Výstava v Galérii Cypriána Majerníka v Zichyho paláci na Ventúrskej ulici potrvá do 21. mája 2012. Ak sa na ňu vyberiete, dajte si pozor na návštevné hodiny. Galéria je otvorená v utorok až sobotu od 14:00 do 18:00, nie od 13:00 do 17:00, ako je uvedené na stránke muzem.sk.

Jiří Valoch, Galéria 19, kurátor Marián Meško.
Balkón na Kudlákovej č. 5, Galéria Cypriána Majerníka, kurátor Richard Gregor.

Autor je fotograf a spolupracovník .týždňa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite