Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Breivikov odkaz
Tridsaťtriročný Anders Behring Breivik, súdený za vraždu 77 ľudí, vykonanú vlani v júli, tvrdí, že svoje činy neľutuje. Vina je jasná, páchateľ ju priznal. Zostáva otázka, či je takéto zverské správanie možné u duševne zdravého človeka.
Medzi nórskou verejnosťou panujú obavy, že Breivik by mohol byť vyhlásený za duševne chorého, ktorý v čase vykonania vrážd za svoje činy nezodpovedal. To by ho namiesto väzenia čakal pobyt v psychiatrickej liečebni. Aj mnohí ľudia, ktorí sa nazdávajú, že Breivik je asi šialenec, sa boja, že by brutálny vrah unikol trestu. Zároveň existuje silný ideologický tlak, aby boli rozsudkom odsúdené aj Breivikove antimultikultúrne názory. Ak by bol Breivik označený za duševne chorého, jeho názory, postoje lekársky potvrdeného blázna, irelevantné.
Podľa prvej psychiatrickej správy Breivik trpí paranoickou schizofréniou. Proti tejto správe vystúpil aj sám páchateľ. Vyhlásil, že je duševne zdravý, jeho názory a činy sú prísne logické a psychiatrický posudok o jeho duševnej chorobe je lživý. Aj Breivik je zrejme odhodlaný dokazovať, že jeho činy boli motivované politicky. Otázka, či sa Breivik vyhne trestu, alebo nie, však vyznieva absurdne, pretože mu hrozí nanajvýš 21 rokov väzenia s prípadnou možnosťou predĺženia trestu. O vysoko civilizovaných podmienkach v nórskych väzniciach už ani nie je nutné sa rozpisovať.
Omnoho závažnejšie, ako pýtať sa na Breivikove motivácie, je pre budúcnosť niečo iné. Aké je duševné zdravie a funkčnosť ľudí riadiacich zložky, ktoré mali na Breivikov útok reagovať? Ako je možné, že na ostrov Utoya, kde Breivik vyčíňal, bola síce vyslaná zásahová jednotka nórskej Delta Force, keďže však nemala k dispozícii vrtuľník (!), musela ísť 40 minút po kľukatej ceste? A to nebolo všetko. Na brehu sa potom títo muži museli naskladať do jediného prítomného policajného plavidla, to sa s nimi takmer potopilo, takže ich musel zachraňovať miestny obyvateľ s vlastným člnom. Bola by to smiešna groteska, ale nie je, pretože po celý ten čas zomierali na ostrove Utoya deti. To je skutočný Breivikov odkaz Nórsku – nie jeho výstrahy pred islamom, nie jeho zúrenie na adresu ľavice. Tým odkazom je otázka, ktorú musia vysloviť iní: Čo je schopná urobiť slušná spoločnosť na svoju ochranu, keď niekto zneužije jej slušnosť proti nej?
.mg

Výstrahy pre Sýriu

Pan Ki-mun, generálny tajomník OSN, kritizoval Sýriu za nedodržiavanie mierového plánu. Ani prítomnosť medzinárodných pozorovateľov nie je pre Asadov režim mementom. Prímerie vyhlásené 12. apríla trvá, armáda však zostáva v mestách a ponecháva tam aj ťažké zbrane. Stále dochádza aj k bojom. Podľa najnovšej rezolúcie BR OSN sa do Sýrie môže vybrať až tristo vojenských pozorovateľov.
.mg

Izrael oslavuje

V tieni iránskej hrozby prebehli oslavy 64. výročia nezávislosti Izraela. Premiér Benjamin Netanjahu to zdôraznil počas prejavu, v ktorom ľudí, odmietajúcich iránsku hrozbu, obvinil, že sa nepoučili z holokaustu. Prezident Šimon Peres sa od jeho slov dištancoval a pre denník Jediot Acharot uviedol, že spájanie témy Iránu s témou holokaustu pokladá za nemiestne.
.mg

Romney a Obama

Tento týždeň sa čaká odstúpenie Newta Gingricha z republikánskych primárnych volieb. Jeho kandidatúra by už ani nemala význam – prvý na republikánskom rebríčku je stále Mitt Romney, ktorý hromadí víťazstvá. Predvolebné videá zverejnil aj prezident Barack Obama. Je logické, že sa v nich zameral na kritiku Mitta Romneyho, ktorý je jeho pravdepodobným vyzývateľom.
.mg

Samsung vedie
Na prvom mieste medzi výrobcami mobilných telefónov už nie je fínska Nokia. Predbehla ju juhokórejská firma Samsung Electronics. Tvrdí to výskumná spoločnosť Strategy Analytics. V prvom štvrťroku 2012 vyrobil Samsung 93 miliónov telefónov, Nokia „len“ 83 miliónov. Samsung sa teší aj zo štvrťročného zisku 4,5 miliardy dolárov, ktorý je najvyšší od roku 2008.
.mg

EÚ pre bohatých?
Financovanie od Európskej únie je často predmetom sporov. Tentoraz sa proti jeho smerovaniu postavila časť britských poslancov. Výbor pre medzinárodný rozvoj, ktorý pôsobí v britskom parlamente, sa vyjadril, že pomoc EÚ by nemala byť určená pre „stredne rozvinuté“ krajiny, ako je napríklad Srbsko alebo Turecko. Správa výboru tvrdí, že ani polovica prostriedkov rozvojovej pomoci nejde do „nízkopríjmových“ krajín.
.mg

Viktor Orbán/
Maďarský premiér si môže vydýchnuť, z Bruselu prišiel signál, že sa končí obdobie nemilosti. Európska komisia pokladá maďarské opatrenia v oblasti zákonov za dostatočné a odsúhlasuje začatie rokovaní o pôžičke medzi EÚ, MMF a Maďarskom. Forint posilnil.

Julia Tymošenková/
Problematické postavenie uväznenej expremiérky Ukrajiny je pre nemeckých politikov motiváciou necestovať na majstrovstvá Európy vo futbale. A nový nemecký prezident Gauck ohlásil, že v máji nepôjde na stretnutie hláv stredoeurópskych krajín do ukrajinskej Jalty.

Čen Kuang-čeng/
Nevidiaci Číňan, bojovník za ľudské práva, ktorý bol od roku 2010 v domácom väzení, utiekol. „Bosý právnik“ zaslal čínskemu premiérovi video s tromi požiadavkami: prešetriť brutálne zásahy proti disidentovej rodine, zaručiť jej bezpečnosť, a vážne riešiť korupciu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite