Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Ficov program
Vláda Roberta Fica minulý týždeň schválila svoje programovové vyhlásenie.
Zaväzuje sa v ňom ku konsolidácii verejných financií tak, aby bol verejný deficit v roku 2013 pod úrovňou troch percent. Pri tom by jej malo pomôcť aj zvýšenie príjmov štátu.  Preto sa chystá zvýšiť zdanenie nadštandardne zarábajúcich firiem aj fyzických osôb. Zvážiť chce zvýšenie majetkových daní a vyššie dane by mali mať aj príjmy z hazardu. V programovom vyhlásení vláda tiež deklaruje záujem prehodnotiť bankový odvod a zaviesť daň z finančných transakcií. Chce dotiahnuť do konca projekt zjednotenia výberu daní, ciel a odvodov.
V oblasti dôchodkov chce zdobrovoľniť vstup do druhého dôchodkového piliera pre mladých ľudí a uzákoniť minimálny dôchodok.
Ficova vláda tiež sľubuje, že nebude transformovať štátne zdravotnícke zariadenia na neziskové spoločnosti a privatizovať ekonomicky lukratívne činnosti nemocníc. Chce však optimalizovať sieť poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti a dostavať bratislavskú nemocnicu Rázsochy.
Ministri v programovom vyhlásení potvrdzujú záväzok dostavať diaľničné prepojenie medzi Bratislavou a Košicami, neuvádzajú však žiadny konkrétny termín. Do hry pri výstavbe diaľnic by sa však opäť mali vrátiť PPP projekty. Vláda deklaruje aj záujem nájsť strategického partnera pre železničné Cargo. Meniť by sa mal aj stavebný zákon s cieľom zjednodušiť stavebné konanie a sprísniť postihovanie čiernych stavieb.
V oblasti vnútra a spravodlivosti nová vláda deklaruje posilnenie počtu policajtov v základných útvaroch a prehodnocovanie justičných zákonov prijatých predchádzajúcou vládou. Opäť by sa mal obnoviť inštitút justičných čakateľov a zachovaný by mal zostať aj inštitút právnych čakateľov prokuratúry.
V oblasti školstva by sa mal meniť systém financovania, tak by školy, ktorých absolventi si nenájdu uplatnenie, prišli o časť štátnych dotácií. Vzniknúť by mal aj nový Úrad splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny a občiansku spoločnosť.  
Zásadnejšie chce Ficova vláda meniť systém štátnej správy. Jej zámery v tejto oblasti bližšie konkretizoval minister vnútra Robert Kaliňák. Po reforme by zo súčasných 745 orgánov miestnej štátnej správy malo zostať približne len 79. Dramaticky by sa mal zredukovať aj počet štátnych rozpočtových organizácií. Zrušený by mal byť aj Fond národného majetku.
.jm, sita

Sulík vs. Paška

Šéf liberálov Richard Sulík obvinil predsedu parlamentu Pavla Pašku
z podvodu. Jeho kancelária mala totiž zmeniť dátum podania návrhu zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorý predložili poslanci Smeru. Podľa Pašku však nešlo o úmysel, ale chybu pracovníčky parlamentu, pričom rozhodujúci je dátum z podateľne. Od Sulíka žiada, aby sa mu ospravedlnil.
.vag

Agent u Čaploviča

Štátny tajomník ministerstva školstva Štefan Chudoba bol v osemdesiatych rokoch agentom ŠtB, upozornil denník SME. Chudoba, ktorý bol vtedy vedúcim prevádzky v Trnavských automobilových závodoch, priznal, že ho eštebáci viackrát kontaktovali. Tvrdí však, že nebol aktívnym donášačom. Ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi (Smer) jeho minulosť neprekáža.
.vag

Očistia Jankoviča?

Generálna prokuratúra už nechce trestne stíhať Stanislava Jankoviča, ktorý by sa mohol stať novým policajným prezidentom. Námestník prokuratúry Dobroslav Trnka pritom ešte pred mesiacom tvrdil opak. Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic sa pýta, čo sa odvtedy zmenilo. „Zmenila sa vláda, zmenil sa minister vnútra a to ovplyvnilo názor Generálnej prokuratúry?”
.vag

Kotleba v akcii

Majiteľom pozemku pod rómskou osadou v Krásnohorskom Podhradí sa stal Marián Kotleba. Ten sa chystá nelegálnu osadu na svojom pozemku, ktorý mu daroval pôvodný majiteľ, zlikvidovať. Podľa podpredsedu parlamentného bezpečnostného výboru Alojza Hlinu je situácia v Krásnohorskom Podhradí teraz bezpečnostným rizikom. Záujmy vlastníka pozemku však chráni Ústava.
.eč, SITA

Bez konfliktu

Robert Fico a Viktor Orbán majú za sebou prvé stretnutie, bolo krátke, nekonfliktné a vecné. Fico označil rozhovor za konštruktívny, u Orbána sa zaujímal o hodnotenie novej dane z finančných transakcií a hovorili o stavbe futbalových štadiónov. Konfliktná téma dvojakého občianstva išla bokom.
„Nepotrebujeme teraz konflikty a hádky. Všetci potrebujeme úspech. Príde len vtedy, keď budeme spolupracovať,“ povedal po stretnutí Fico.
.jd

Dominik Graňák/
Našim hokejovým obrancom sa vo svete darí. Po minuloročnom úspechu Zdena Cháru v NHL teraz uspel najvyťažovaneší obranca moskovského Dinama. Graňákov tím sa stal víťazom KHL a takzvaného Gagarinovho pohára. Tento týždeň posilní reprezentáciu.

Vladimír Mečiar/
Po 21 rokoch odchádza z politiky a nebude kandidovať za predsedu HZDS. Odchádza zahanbený po tom, čo voliči už oň neprejavili záujem. Dúfajme, že Mečiarovo Zbohom, idem od vás bude tentoraz naozaj definitívne.

Dušan Čaplovič/
Minister vyhlásil, že nepodporí vznik súkromnej Vysokej školy filmovej tvorby. Predstavitelia školy zvažujú podať žalobu. Minister nechce udeliť škole súhlas preto, že viacerí pedagógovia majú úväzky aj na iných školách. Ale to je bežná prax v našom školstve.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite