Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Predtým ako Jamesa Caviezela na filmovom plátne explicitne ukrižoval Mel Gibson vo vulgárne priamočiarom Umučení Krista, mal tento charizmatický Američan vykročené na kariéru veľkého charakterového herca. Niežeby sa ním nestal, akurát nálepky Ježiša – atléta v utrpení sa už len tak ľahko nezbaví. Dnes, po siedmich rokoch hrania v kadečom, v predpeklí zabudnutia, našiel Cavieziel útočisko v televízii. Person of Interest je po minisérii The Prisoner jeho druhým veľkým seriálom.

Seriál Person of Interest, produkovaný pre televíznu stanicu CBS, je spoločným projektom najžiadanejšieho seriálového producenta súčasnosti J. J. Abramsa a scenáristu Jonathana Nolana, ktorý pre brata – režiséra Christophera, priezvisko zostáva – napísal všetko zásadné od Mementa cez Dokonalý trik až k obom „novým“ Batmanom. Len Počiatok si Christopher napísal sám, a je to na ňom vidieť. Jonathan akoby bol tým druhým vzadu, filmovo gramotní však vedia dosť na to, aby do Person of Interest vkladali veľké nádeje. Možno až priveľké, je predčasné vynášať súdy pred koncom prvej série, avšak to, čo sme dosiaľ videli, je svojho druhu unikátnym seriálovým zážitkom.
Na povrchu akcia, paranoidná atmosféra sveta po Dvojičkách, sveta, v ktorom sme do rúk Veľkého brata v mene svojho vlastného bezpečia, respektíve jeho zdania, vložili priveľkú moc. Veľký brat sa díva tisíckami priemyselných kamier, počúva tisíckami mikrofónov, číta emaily, analyzuje statusy na sociálnych sieťach, vyhodnocuje históriu internetových prehliadačov, sleduje GPS signál všetkého od smartphonov až ku kardiostimulátorom a identifikuje hrozbu skôr než sami potenciálni útočníci. Každý je podozrivý. Veľký brat má však svoje rezervy, nezaujímajú ho malé hrozby a malé obete. Malý človek milión, ktorý sa má stať obeťou zločinu, ktorý však nie je teroristickým aktom, ho nezaujíma. Vie o ňom, ale nič neurobí. A tu nastupuje James Caviezel aka John Reese, predčasne penzionovaný zabijak CIA s temnou minulosťou, inak tiež Malý brat.
Chlapík, čo dáva pozor, aby sa človeku miliónu nediala skrivodlivosť, muž v pozadí, muž s cigaretou, avšak na našej strane. Ako komiksový superhrdina, akurát bez kostýmu a superschopností. A hneď sa cítime bezpečnejšie, a to sme ani netušili, že nám čosi hrozí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite