Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA BICYKLOVAŤ: Stacionárny bicykel ako artefakt
Väčšina sviatočných športovcov, ktorí si v návale novoročných predsavzatí zakúpili rôzne domáce cvičiace zariadenia, nám pravdepodobne potvrdí, že ich stacionárny bicykel či iné mučiace zariadenia najčastejšie slúžia ako vešiak na šatstvo. Na Milánskom nábytkárskom veľtrhu, ktorý sa skončil minulý týždeň, predstavila mníchovská firma Lunar Design celkom nový prístup k týmto zariadeniam. Predstavila stacionárny bicykel VELA, ktorý má popri praktickom použití aj estetickú funkciu, v priestore pôsobí ako artefakt a okolo seba vytvára pôsobivé projekcie. Firma sľubuje premeniť domáci tréning na oslavu pohybu. Čoskoro by mali byť uvedené na trh aj veslársky trenažér a lezecká stena. Nepochybne sa to bude lepšie ukazovať návštevám, len kde si nahádžeme tie šaty?

TREBA MAŤ PREHĽAD: Hodinky napojené na mobil
Najnovším hitom stránky Kickstarter, kde si šikovné projekty a vynálezy hľadajú podporovateľov a investorov, aby sa mohli začať vyrábať, sa minulý mesiac stali hodinky Pebble, keď za 28 hodín získali prvý milión dolárov. Hodinky Pebble, vyrobené z ohybného e-papiera a prepojiteľné na smartfón cez Bluetooth, sa dajú použiť mnohorako. Môžu ukazovať prichádzajúce hovory, maily, pripomienky, facebookové odkazy, tweety, alarmy aj SMS-ky. Zosynchronizované s GPS na mobile môžu slúžiť pri bicyklovaní, behu, plávaní, hraní golfu a podobne.  Podľa nálady aj oblečenia sa dá meniť ich výzor, sú vysokoodolné a dobre čitateľné aj na slnku. Batéria vydrží sedem dní. A mimochodom, dokážu ukazovať aj čas, a to digitálne, slovne aj na tradičnom ciferníku.

TREBA ROZUMIEŤ: Peniazom a už od malička
Nikdy nie je dosť začať skoro s finančnou výchovou. Už od polovice apríla je v priestoroch Detského múzea SNM otvorená výstava O troch centoch, ktorá je určená deťom od 8 do 14 rokov a má túto ambíciu. Deti na začiatku hry dostanú elektronickú bankovú kartu so štartovacím kapitálom, a potom majú možnosť peniaze zarábať, napríklad ako bankár, ochrankár či predavač, aj ich míňať. Popri zábave by sa deti mali naučiť, že peniaze sú nielen na kupovanie hračiek, ale že je za nimi veľa starostí, neprávostí i žiaľu. Mali by porozumieť morálnym hodnotám aj sociálnym rozdielom medzi ľuďmi. Impozantný cieľ, mnohým rodičom však hádam bude stačiť, ak sa deti na chvíľku zabavia a možno aj trochu zamyslia.

TREBA ARANŽOVAŤ: Pieta a kvety a Flóra
Pieta je trošku smutná téma na súťaž v aranžovaní a viazaní kvetín, ale v ťažkej chvíli každý ocení, keď mu na pohreb či na hrob blízkej osoby dokážu v kvetinárstve pripraviť vkusnú kyticu, dekoráciu či veniec. Práve v tejto delikátnej téme sa bude súťažiť tento rok na FLÓRE, ktorá sa opäť koná v Inchebe. Milovníci kvetov, drevín i viniča si prídu zase na svoje, nájdu tu okrem nepreberného množstva kvetov aj všetko, čo treba na ich pestovanie. Okrem vyššie spomínanej súťaže si budú môcť pozrieť aj aranžérsku šou – predvádzanie nových trendov viazania a aranžovania kvetín slovenskými a zahraničnými aranžérmi, seminár Zelená perspektíva aj ďalšie odborné prednášky o orchideách, citrusoch, kaktusoch a sukulentoch.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite