Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návšteva školy

.yoani Sánchez .časopis .klub

Do jednej školy v štvrti Cerro prišla návšteva z cudziny. Doniesli so sebou zošity a ceruzky. Dva dni pred ich príchodom presadila učiteľka najusilovnejšie deti do prvých lavíc a požiadala žiakov, aby doniesli z domu nejaké izbové rastliny. Na okrasu. Riaditeľka na rannom zhromaždení všetkým jasne vysvetlila, že kým bude vzácna návšteva na škole, nikto nebude pobehovať okolo hlavného vchodu a predávať sladkosti.

Keď prišla streda a návšteva konečne dorazila, v školskej jedálni bolo na obed kurča a televízie v triedach nevysielali obvyklú mexickú telenovelu, ale náučné programy. Učiteľka piatej triedy si nevzala svoju obľúbenú červenú zásteru, ale namiesto toho sa natlačila do saka „na svadby a pohreby“, v ktorom jej muselo byť hrozné teplo. Aj mladá pomocná učiteľka sa správala inak a nesnažila sa od detí získať kúsok desiaty.
Návšteva prebiehala bez problémov. Zošity a písacie potreby boli odovzdané, moderné autá už čakali na parkovisku pred školou, aby odviezli skupinku usmievajúcich sa cudzincov, keď sa náhle stalo niečo nečakané: Jeden z hostí porušil predpokladaný protokol  a vypýtal sa na toaletu. V momente bolo po všetkej tej estetickej promenáde, ktorá mala školu vylepšiť. V tom malom priestore bolo totiž jasne vidieť pravdu. A teda, že tu už  mesiace chýba upratovačka, vodovodné kohútiky sú pozliepané a na kabínkach chýbajú dvere.  Jeden pohľad a celá fraška predstierania normálnosti spľasla.
Spontánny hosť vyšiel zo záchodu celý červený a bez slova zamieril k východu. Samozrejme, že všetko prehliadol a pochopil, že namiesto pasteliek a papiera mali so sebou priniesť dezinfekciu, handry na podlahu a zaplateného inštalatéra.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite