Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Právo sudcu Šotta

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Rozsudok v prípade českej vládnej strany Veci verejné vzbudil vlnu nadšenia. Je neobvyklý a možno neobstojí pred odvolacou inštanciou. Ale mladý sudca Jan Šott aj tak vyvolal otras celej vládnej koalície.

.rokovacia sieň Obvodného súdu pre Prahu 5 v piatok 13. apríla zašumela, keď sudca uznal vinnými dvoch českých poslancov – nepísaného vodcu vládnej strany Veci verejné Víta Bártu aj jeho dlhoročného pobočníka a teraz nepriateľa Jaroslava Škárku. A prekvapením prestala šumieť, keď zazneli tresty: Bárta dostáva 1,5 roka podmienečne, ale Škárka tri roky väzenia za podvod. Sudca navyše Škárkovi uložil desaťročný zákaz výkonu činnosti poslanca, o čom majú experti na české ústavné právo vážne pochybnosti.
Je to dočasný výsledok „obálkovej aféry", ktorá vypukla pred rokom. Úplne rozvrátila Veci verejné (VV) – stranu, ktorá sa do českej celoštátnej politiky katapultovala až v roku 2010 a rovno vstúpila do trojkoaličnej vlády Petra Nečasa – a zrazila ju hlboko pod prah zvoliteľnosti. Tento súd znamená jej koniec. Bez ohľadu na to, či odvolacia inštancia rozsudok potvrdí, pozmení alebo zruší.

.majiteľ strany
Terajší škandál VV nebol excesom, ale patrí k štýlu hnutia už od príchodu Víta Bártu. Pôvodne išlo o nadšenecké hnutie zdola, ktoré sa snažilo zmeniť zatuchnuté pomery v pražskej komunálnej politike (z týchto dôb je členkou napríklad dnešná vicepremiérka Karolína Peake, vtedy aktivistka, usilujúca sa o zriadenie materského centra na Prahe 1). Niekedy pred komunálnymi voľbami 2006 našiel v strane zaľúbenie podnikateľ Vít Bárta, ktorý zbohatol cez svoju detektívnu a strážnu agentúru ABL. Spolu s ním do strany vstupovala jeho široká rodina a priatelia – napríklad neskorší poslanec Škárka. Vít Bárta ako hlavný sponzor stranu pomerne rýchlo ovládol a kontroloval.
Denník MF Dnes neskôr publikoval zápisy z utajovaných porád, kde Bárta velikášsky rozvíjal plány na postupné dobytie Prahy a nakoniec aj českej politiky. Mladý muž je nedoštudovaný medik, ktorý si nakoniec na bratislavskej policajnej akadémii zabezpečil titul JUDr. Za svoje vzory úplne vážne vyhlasuje Napoleona a Karla IV. Vo svojom pražskom byte má brnenie zhotovené na mieru...
Lenže voľby 2010 všetko až príliš urýchlili. Bárta zistil, že medzi voličmi, unavenými z dlhotrvajúcej „totálnej bitky" medzi ODS a ČSSD, je silný dopyt po novej strane. Veci verejné preto najali ako svoju oficiálnu tvár televízneho moderátora Radka Johna.
Strana nevídane uspela, získala 24 poslancov a stala sa súčasťou vlády. Lenže „svojich" poslancov nepoznal ani Vít Bárta. Preto sa k nim správal ako k zamestnancom vo firme a snažil sa ich zaväzovať rôznymi benefitmi.

.zločin a trest
Vlani poslanec Škárka, ohrdnutý z toho, že sa v strane dostal na okraj, prezradil novinárom z Respektu, že si Bárta kupuje jeho lojalitu obálkami s peniazmi. Následné otrasy ešte klub ustál, odišli traja vzbúrenci proti Bártovi. Nepísaný šéf Věcí veřejných trval na tom, že im  v obálkach poskytoval „iba" výhodné pôžičky. Naopak, Škárka zásoboval médiá ďalšími a ďalšími detailmi z vnútorného fungovania strany, iná poslankyňa zverejnila tajné nahrávky z porád, naopak, bártovci zverejnili tajné nahrávky, ako títo vzbúrenci hovoria o chystanom puči ... Poslednú nahrávku predložil Škárka dokonca až v priebehu súdu – keď už bol obžalovaný z prijatia úplatku (jednu bankovku totiž minul) a Bárta z podplácania.
Po 8-dňovom podrobnom dokazovaní rozhodol sudca Jan Šott, že vinní sú obaja. Ale vyložil príbeh podstatne inak ako obžaloba. V jeho očiach sa Bárta nevedomky plne doznal: páchal trestný čin bez toho, aby si bol vedomý jeho trestnosti. Aj keby poslancom dával „len" bezúročné pôžičky bez dátumu splatnosti, je to poskytnutie neoprávnenej finančnej výhody. A keďže Bárta sám priznal, že to robil z obavy, aby nezmenili prácne schválený zákon (paradoxne išlo o zákon o platoch a príjmoch ústavných činiteľov, ktorým si poslanci omylom znížili príjmy viac, než zamýšľali), naplnil tým aj druhú polovicu definície úplatku  – poskytol výhodu „v súvislosti s obstarávaním veci všeobecného záujmu". Práve pre nevedomosť mu sudca uložil len podmienku.
Zároveň sudca rozhodol, že poslanec Škárka naoko žiadal pôžičky, ale v skutočnosti ich už vtedy plánoval použiť na diskreditáciu Bártu a na jeho zvrhnutie. Kvôli tomu opakovane klamal, vymýšľal si ďalšie dôvody úplatku a dokonca jednu nahrávku podvrhol. Preto dostal trest za podvod. S desaťročným zákazom činnosti to však sudca zrejme prehnal – české trestné právo s ním pri práci poslanca neráta, ich mandát je, naopak, chránený ústavou.
Iba 34-ročný sudca, ktorý umožnil nepretržitý televízny prenos zo súdnej siene, sa stal novým mediálnym hrdinom. Jeho rozsudok v každom prípade dokonal rozvrat Vecí verejných. Vít Bárta v rozpore s predchádzajúcimi sľubmi odmietol rezignovať, takže na protest odišla časť poslancov vedená vicepremiérkou Karolínou Peake. V čase uzávierky tohto textu ešte nebolo jasné, či Nečasova vláda prežije s najtesnejšou väčšinou, alebo zamieri k predčasným voľbám.

Autor je redaktor Lidových novín, vedúci prílohy Právo & justice.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite