Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Súboj v SDKÚ
O novom predsedovi SDKÚ-DS rozhodne vnústrostranícky súboj medzi exministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou a bratislavským županom Pavlom Frešom.
Ešte krátko po voľbách to vyzeralo tak, že jedinou kandidátkou bude Žitňanská. Postupne však začalo čoraz viac miestnych zväzov strany dávať najavo, že by si na čele želali iného politika ako salónnu a príliš bratislavsky pôsobiaciu exministerku. Najčastejšie sa v tejto súvislosti skloňovalo práve meno bratislavského župana. Ten minulý týždeň svoju kandidatúru aj oficiálne potvrdil. Stranu sa vraj chce pokúsiť vytiahnuť zo dna do pôvodných pozícií. „Značku SDKÚ budú musieť ťahať ľudia, a nie že by značka ťahala ľudí,“ vyhlásil Frešo na tlačovej konferencii. Povedal tiež, že strana by mala klásť väčší dôraz na kreťanské princípy a na vlastrenectvo. „Chcem, aby vlastenectvo malo priestor v SDKÚ. Ľudia sú prirodzene vlastenci, spievajú spontánne hymnu na štadióne. Každé rokovanie na župe začíname hymnou.“ V prípade úspechu bude vraj prvý človek, ktorý bude Žitňanskú nahovárať, aby sa uchádzala o podpredsednícky post. Tá mu prostredníctvom médií odkázala, že momentálne je stále kandidátkou na pozíciu predsedníčky strany. Žitňanskej zatiaľ oficiálne vyjadrilo podporu niekoľko miestnych zväzov z hlavného mesta. Freša okrem bratislavských miestnych zväzov verejne podporili aj regionálne organizácie strany v Senici, Malackách, Skalici, Brezne či v Revúcej. Zaujímavé bolo hlasovanie v miestnom zväze v bratislavskom Starom Meste, ktorého členmi sú obidvaja kandidáti. Frešovu kandidatúru podporilo 35 jeho členov a za Žitňanskú ich hlasovalo dvanásť.
Výsledok súboja sa v tejto chvíli dá ešte len ťažko odhadnúť. Viaceré silné miestne zväzy s veľkým počtom delegátov budú totiž do poslednej chvíle taktizovať. Prešovský krajský šéf Ondrej Matej, ktorého región bude na kongrese zastupovať približne 40 delegátov, však už pre denník Sme naznačil, že v Prešove sú delegáti zatiaľ mierne naklonení Frešovi.  Kandidáti na predsedu však nakoniec môžu ešte byť až traja. Niekoľko košických miestnych zväzov na túto funkciu navrhlo poslanca Viliama Novotného. Ten sa vyjadril, že túto možnosť zvažuje a jeho rozhodnutie bude závisieť od toho, či získa širšiu podporu členskej základne. Potvrdil však záujem kandidovať do užšieho vedenia strany. Kongres SDKÚ sa uskutoční 19. mája v Banskej Bystrici.
.jm

Sabotovali Trnku?

Generálna prokuratúra začala v súvislosti s voľbou šéfa prokuratúry zo 17. mája 2011 trestné stíhanie pre sabotáž. Má totiž podozrenie, že hlasovanie bolo zmanipulované tak, aby nebol zvolený Dobroslav Trnka, ktorý vtedy kandidoval sám. Poslanci mali hlasovať podľa vopred dohodnutého kľúča.
.vag

Limit pre cudzincov

Švajčiarsko obmedzuje prílev imigrantov, aj čo sa týka Slovenska. Od 1. mája bude môcť ročne prísť do krajiny iba dvetisíc ľudí z ôsmich krajín východnej Európy, ktoré sú členmi EÚ. Kvóty kritizovali šéfovia diplomacie krajín V4, ako aj Európska únia, ktorá má so Švajčiarskom dohodu o voľnom pohybe osôb. V Švajčiarsku narastá kritika prisťahovalcov, ktorí sú ochotní pracovať za nižšie platy.
.eč

Žitný vo väzení

Bývalý moderátor Markízy Rastislav Žitný nastúpil do výkonu  trestu, aby si odpykal dvojročný trest za usmrtenie dieťaťa pri autonehode. Dvojročný trest vymeral Žitnému minulý týždeň Krajský súd v Bratislave. Pôvodný dvaapolročný trest mu odvolací súd znížil o pol roka, sudkyňa zdôraznila, že tento trestný čin je nedbanlivostný. Po roku môže byť podmienečne prepustený.
.eč, SITA

Kritika RTVS

Premiér Fico kritizoval situáciu v RTVS a vyhlásil, že vedenie RTVS musí v spolupráci s ministrom kultúry urobiť „príslušné opatrenia a rozhodnutia“. Premiérovi sa nepáči, že sledovanosť hlavných správ STV je menej ako desať percent. Šéfka RTVS Miloslava Zemková vyhlásila, že spravodajstvo STV má stúpajúcu sledovanosť a očakávať zásadné zmeny za jeden rok je viac ako iluzórne.
.eč, SITA

Odchod do penzie

Minister práce Ján Richter pripustil, že vek odchodu do dôchodku sa bude zvyšovať, a to v závislosti od strednej dĺžky dožitia. Nebude to však ešte v tomto volebnom období. Od roku 2016 by sa nástup do penzie zvyšoval asi o 50 dní ročne a v roku 2030 by dosiahol 64 rokov. Má sa tak riešiť udržateľnosť dôchodkového systému, ktorú ohrozuje demografický vývoj. Richterov návrh privítala odborná verejnosť i poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.  
.lk


Jaroslav Haščák/
Spolumajiteľ Penty vypovedal na polícii v bratislavskom Starom Meste. Podľa denníka SME tam strávil približne 45 minút, dôvod výsluchu však nekomentoval. Polícia preveruje jeho podnet, či neprišlo zverejnením spisu Gorila k porušeniu zákona.

Juraj Miškov/
Bývalý minister hospodárstva má podozrenie, že bol počas pôsobenia v tejto funkcii odpočúvaný. Jeho šofér totiž našiel v služobnom aute zariadenie s mikrofónom, anténkou a káblikmi pripojenými na batériu auta. Miškov už podal trestné oznámenie.

Dušan Čaplovič/
Hneď po tom, čo sa stal ministrom, vyhlásil, že na gymnáziá plánuje vrátiť povinnú maturitu z matematiky, obmedzí počet univerzít a hodlá regulovať počty detí na gymnáziách. Opoziční poslanci Beblavý, Poliačik a Žitňanská Čaploviča vyzvali, aby zvážil svoje slová.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite