Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Nočné mesto na horizonte presvetlia reflektory, počujeme šmyk, do priepasti sa rúti auto. Strihom sa dostávame do interiéru. Muž, žena, teenager. Mimoriadne škaredá autonehoda, isto neprežijú všetci. Pilot seriálu Awake (Precitnúť) ešte nebeží ani tridsať sekúnd, a to najzásadnejšie sa už odohralo. Pol minúty, z ktorej sa vystavia trinásť epizód prvej série, možno viac. Awake je seriál produkovaný gigantom 20th Century Fox pre svoju výkladnú skriňu – televíziu NBC a na prvý pohľad sa nijako zásadnejšie nelíši od konkurenčných titulov.

Veľkorysý rozpočet, precízny casting, nápaditá metazápletka, všetko sedí, príjemne sa na to díva a nedá sa to vstrebať len tak, bez toho, aby divák nad videným tak akurát popremýšľal. Vysoko nastavený mainstream, napísal by som aj, že dlho neudržateľný, avšak tomuto akosi prestávam veriť. Zdravý rozum našepkáva, že úpadok už musí byť na spadnutie, nie je možné udržať takto nastavené štandardy, lenže skúsenosť je iná. Navyše, Kyle Killenovi, tvorcovi Awake, už Fox jeden podobne ambiciózny projekt zrušil, z piatich nakrútených epizód seriálu Lone Star mu v roku 2010 odvysielali iba dve. S Awake je Killen späť a zaťal poriadne.     
Herec Jason Isaacs, stvárňujúci hlavného hrdinu – policajta Michaela Brittena, sa do diváckeho povedomia azda najviac zapísal ako Lucius Malfoy, otec Draca Malfoya zo série filmov o Harrym Potterovi. Programovo nesympatický plavovlasý aristokrat, záporák, pohár vody by som mu nepodal. V Awake nielenže hrá klaďasa, ktorého si divák zamiluje, on hrá chlapíka, s ktorým divák nekonečne súcití a zároveň mu nedopraje pokoj, akoby ono utrpenie, ktorým prechádza, bolo jediným spôsobom, ako zabezpečiť, aby mu nebolo ešte horšie.
Ak by sme verili rozdielom medzi akože a naozaj, a Awake nás na to jednostaj nabáda, Michaelovi Brittenovi preplo. Trpí halucináciami, nevie, kedy bdie a kedy sa mu sníva. Pri autonehode mu zomrela manželka a on sa snaží naďalej normálne fungovať. Psychiatri ho presviedčajú, že musí prijať stratu, aby sa so smrťou milovanej osoby mohol vyrovnať, lenže jemu to nejde. Divák ho ľutuje a spolu s ním dúfa, že žiadne akože a naozaj nie sú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite