Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vínni olympionici

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Šport má svoje olympiády v lete a v zime, víno najmä na jar. Na Slovensku nastal čas vinárskych súťaží a prehliadok, rozdávajú sa medaily, bude čo lepiť na fľašky. Aká je ich výpovedná hodnota?

Nemôžeme byť všetci experti na všetko. I keď sú oblasti, kde máme takmer všetci pocit, že nimi sme – v jedle, pití, vo veciach každodennej potreby, v hodnotení športových a umeleckých výkonov, politike. Vieme povedať, že sa nám niečo páči alebo nepáči, chutí alebo nechutí, dokonca intuitívne rozoznáme kvalitu od nekvality, ale až keď sa čímkoľvek začneme zaoberať podrobnejšie, do hĺbky, dokážeme povedať aj to, prečo je to tak. Laik vidí celok, expert sa dokáže sústrediť na rozhodujúce detaily, ktoré tú kvalitu robia. Preto si v tom, v čom sme laici, necháme poradiť od expertov.

.štyria z piatich vinárov odporúčajú
Lenže, kde nájsť expertnú pravdu o víne? V mnohých zúfalých konzumentoch stojacich pred dlhočiznými regálmi vína v obchodoch budia dojem expertného ohodnotenia, na ktoré sa môžu spoľahnúť, zlaté, strieborné a bronzové medaily plus ďalšie pestrofarebné ocenenia z rôznych vinárskych súťaží. Víno oblepené aspoň troma cenami sa hneď zdá lepšie a ak je to víno v rozumných finančných reláciách, mnohí neváhajú a dajú mu prednosť pred vínom bez medailí. To je však veľká škoda.
Netvrdím, že ocenené vína sú všetky zlé, či nebodaj, že všetky súťaže sú neobjektívne a v ich porotách sedia neodborníci, prípadne samotní súťažiaci, ktorí aj keď „naslepo“ svoje víno rozoznajú a nadhodnotia. Skôr ide o to, že dnes je také nepreberné množstvo vinárskych súťaží takej rôznorodej kvality a rôznorodého zloženia poroty, že podobná nálepka nemá o nič vyššiu informačnú hodnotu ako slogan na margaríne – štyria z piatich  lekárov odporúčajú túto ropu ako neuveriteľne zdravú náhradku masla. Preto si treba v prvom rade všímať, čo je to vlastne za medaila, za čo ju víno získalo a najmä z akej súťaže. Ak by sme mali zostať na domácej pôde, tak len tých súťaží, ktoré slúžia ako nominácie do Národného salónu vín (čo je zas len ďalšia pekná, zlatožltá nálepka na fľašku) je devätnásť. Agrovíno Nitra, Biel Vinalia, Obecná výstava vín Budmerice, Limbašský čepák Limbach, Muvina Prešov, Dni vína Nemčiňany, Medzinárodný festival Frankovky modrej a ružových vín, Výstava vín Šenkvice, Tokaj 2012, Vienále Topoľčianky, Vinfest Vinica, Výstava vín Viničné, Vínne trhy Pezinok, Vino Bojnice, Víno Tirnavia, Vitis Aurea Modra, Linčanský džbánek, Výstava vín Svätý jur, Víno Hlohovec.
Pritom medzi vinármi a prevádzkovateľmi vinoték majú rešpekt najmä Vínne trhy Pezinok (súťaž už prebehla a práve tento piatok a sobotu sa koná degustačná časť určená širokej verejnosti), prípadne ešte Prešovská Muvina (7. – 8. júna) a Vitis aurea Modra (víťazi sú už známi). Za objektívnu slovenskú súťaž vín sa dá považovať aj Vinum Superbum, prehliadka slovenských a zahraničných vín dostupných na našom trhu, ktorú pripravuje Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Hodnotenie bude prebiehať práve túto stredu v Nitre.
Ani v zahraničí nevládne o nič menší zmätok v súťažiach. Dobré meno majú, najmä na americkom trhu, vína z rebríčkov Wine Spectator a Roberta Parkera v Wine Advocate, i keď i tieto hodnotenia čelia v posledných rokoch kritike a obvineniam z neobjektívnosti. Na britskom trhu je rešpektovaná súťaž časopisu Decanter – Decanter World Wine Awards. V Európe sú dôležité najmä AWC Viedeň či Concours Mondial v Bruseli, nemecká Mundus Vini či parížska Vinalies Internacionales, z ktorej si nedávno aj naši vinári doniesli niekoľko trofejí.

.tlačenica na stupienkoch víťazov
Uspieť v medzinárodnej zahraničnej súťaži v tvrdej konkurencii je nepochybne ťažšie ako vo vlastnom okrese, dlžno tu však napraviť ešte jeden mylný dojem. A to, že pri vinárskych súťažiach je to ako v športe. Napokon, tie medaily ten dojem pekne marketingovo umocňujú. V športe sa rozdajú skutočne len tri medaily v jednej súťaži, zlatá, strieborná a bronzová. Nie tak u vinárov. Ak sa napríklad hodnotí tzv. 100-bodovým systémom, ktorý je založený na princípe udeľovania kladných bodov za vzhľad, vôňu, chuť a celkový dojem vzorky, medaily sa rozdávajú plus mínus takto: všetky vína, ktoré majú nad 75 bodov, získavajú bronzovú medailu, nad 84 striebornú a nad 88 zlatú. Prípadne ešte veľká zlatá nad 92 bodov. Tie hranice sa súťaž od súťaže môžu líšiť, ale medailistov sú vždy celé desiatky. Plus ďalšie špeciálne diplomy a ceny organizátorov a sponzorov.
Napríklad na aktuálnom ročníku Vínnych trhov Pezinok, kde bol celkový počet vzoriek 564 od 107 vystavovateľov, bolo udelených 60 zlatých a 142 strieborných medailí. Len 46 vzoriek nedosiahlo ani na bronz, takže zvyšok – vyše tristo vzoriek – áno. Ono je to vlastne takým dôsledným naplnením olympijského hesla: nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Niektoré súťaže dodržiavajú odporučenie OIV v Paríži, ktorým sa zaväzujú neudeliť z celkového počtu súťažných vín viac ako 30 % medailí. Aj to je však celkom slušné množstvo.
Na spomínaných parížskych Vinalies, kde súťažilo tritisíc vín z celého sveta (78 slovenských), sa spolu udelilo 245 zlatých medailí, 763 strieborných medailí, bronz sa tu neudeľuje. Naše štyri zlaté medaily pre Víno Nitra (Château Modra – Rulandské šedé, neskorý zber, 2011), Martina Pomfyho (Mavín Sauvignon blanc, 2011), Víno Matyšák (Matyšák Cabernet Sauvignon prestige, Rosé, 2011) a Víno Mrva & Stanko (Cabernet  Sauvignon, Rosé, 2011, región Nitra) a ďalších 22 strieborných sú nepochybne skvelým výsledkom, navyše sme konečne predbehli o medailu susedných Čechov a Moravákov, ale len v zlate, v striebre boli lepší. A dopadli sme aj lepšie ako Maďari a Rakúšania, to sa doma počíta! Francúzske vína na domácej pôde získali 104 zlatých a 343 strieborných medailí.

.domáca pôda a časomiera
Domácu pôdu tu nespomínam len tak, v rámci športovej terminológie. V poslednom čase sa totiž vo svete vín hovorí o globalizácii, jednak odrôd, jednak technológii výroby, rovnako dobré víno sa dá pri dodržaní podmienok vyrobiť takmer kdekoľvek na svete,navyše ani hrozno sa už často nespracúva priamo tam, kde sa urodilo. Jedinečným parametrom, ktorý odlišuje víno od súperov, sa tak stáva územie, kde sa urodilo, terroir, vtláča vínu nezameniteľnú zvláštnosť svojho rodiska. Preto je občas zaujímavejšie preštudovať si na etikte nielen to, kde sa víno spracovalo, ale odkiaľ pochádza hrozno.
Napokon tu ešte hrá významnú úlohu aj čas. Konkrétne čas konania súťaže. Víno je živý organizmus a vyvíja sa. Vzorky na súťaže prichádzajú v istej etape vývoja, často vo veľmi skorej. Niekedy ešte nie sú ani nafľaškované. Porota hodnotí divoké krásne mladé víno, aká je jeho budúcnosť, však ani nemôže tušiť. A ako sa dá porovnať na medzinárodnej súťaži austrálske víno, ktoré má pred naším polročný náskok v dozrievaní?
Nuž, s tým nech si lámu hlavu experti v porote. Pre nás laikov je dôležité nepadať do mdlôb, keď vidíme fľašku olepenú medailami a radšej si ich poriadne preštudovať. Najlepšie však urobíme, ak si zorganizujeme vlastnú súťaž, degustáciu, nezostaneme pri páči/nepáči, kyslé/sladké, ale budeme dlho skúmať všetky tie farby, vôňe, chute, dlhé i krátke. A potom pridelíme medaily v súťaži „Moja obývačka wine awards“.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite