Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Sýria – zasiahnuť či nie?
Prímerie, ktoré vo štvrtok minulý týždeň – po vyše roku krvavých nepokojov – vyhlásila sýrska vláda, bolo od začiatku krehké. Kofi Annan zo svojej pozície vyslanca OSN a Ligy arabských štátov upozorňoval medzinárodné spoločenstvo, že Sýria nesplnila podmienky jeho šesťbodového mierového plánu. Predovšetkým nedošlo k stiahnutiu vojsk z ulíc, a hoci v porovnaní s predchádzajúcim obdobím sa situácia vo veľkých mestách mierne upokojila, sporadické násilie pretrvalo.
Násilie v Sýrii je čoraz väčšmi aj medzinárodným problémom. Trpia bezprostredne susediace štáty. Turecko prijíma čoraz väčšie množstvo utečencov a zároveň sa obáva preniknutia bojov na svoje územie. Ozbrojené šarvátky medzi sýrskou armádou a rebelmi sa totiž odohrali už aj v pohraničnom pásme s Tureckom. Turecký premiér Erdogan vyzýva NATO, aby tieto hranice ochránilo.
Aj stúpajúci počet obetí vytvára tlak na medzinárodnú intervenciu. Los Angeles Times píšu, že vo Washingtone sa už debatuje, či zasiahnuť teraz, alebo neskôr. Prívrženci skoršieho zásahu poukazujú na príklad Bosny, kde sa vyčkávanie, kým Američania spustili ozbrojenú kampaň, zmenilo na peklo pre civilistov. Navyše, sýrsky prezident Baššár al-Asad sa necíti zahnaný do kúta, a tak je sotva pravdepodobné, že by sa vzdal moci. Sýrsky štát pod jeho vedením bude naďalej páchať násilie na vlastných občanoch. Odporcovia ozbrojeného zásahu však tvrdia, že posledné príklady, keď Američania vojensky zasahovali v iných krajinách, boli sklamaním. Dlhodobé angažmán ako v Iraku a Afganistane môže mať veľmi nízke alebo aj žiadne pozitívne výsledky. Krátkodobé angažmán, tak ako v Líbyi zo strany Severoatlantickej aliancie, je niečo, čomu by zrejme americká administratíva dala prednosť aj v Sýrii. Ani v Líbyi sa však ešte nedá posúdiť, či bola intervencia z hľadiska ďalšieho vývoja krajiny úspešná. A čo by prípadný zásah zahraničných síl znamenal v Sýrii? Tam síce povstalci volajú po zahraničnej pomoci, nie sú však schopní ponúknuť spoľahlivú mierovú alternatívu vývoja. Nemožno ignorovať hrozbu, že po rozpade režimu „silného muža“ by chaos využili radikáli.
Navyše, Barack Obama sa vo volebnom roku do ďalších vojenských kampaní nehrnie. Nemožno sa mu čudovať. Voliči, znechutení ekonomikou i drahými vojnami, by mu to zrejme neodsúhlasili.
.mg

Al-Káida a Jemen

Vyše sto ľudských obetí je bilancia bojov medzi jemenskou armádou a militantnmi z al-Káidy. Medzi padlými sú väčšinou militanti, ktorí sa usilujú dobyť mesto Lodír v južnej časti Jemenu. Južné oblasti Jemenu sú už dlho týrané prítomnosťou teroristických skupín, ktoré sa tu usilujú získať kontrolu nad čo najväčším územím. Reportáž z Jemenu prinášame v rubrike Svet.
.mg

Grécke voľby

Gréckom otriasla samovražda dôchodcu, ktorý sa zastrelil v Aténach, údajne pre ekonomické ťažkosti. Vzápätí prepukli nové nepokoje. Premiér Lukas Papadimos vyhlásil termín volieb na 6. mája. Dá sa očakávať, že vláda s demokratickým mandátom bude nanovo zvažovať grécky bankrot a vystúpenie z eurozóny. Záujmy Európskej únie a Grécka sa čoraz väčšmi rozchádzajú.
.jd

Koniec radikála

Aféra okolo Po Si-laja, prominentného čínskeho komunistu, ktorý sa mal na jeseň pri transformácii moci šancu stať jedným z deviatich najmocnejších mužov strany, sa zrejme uzavrela.  Zbavili ho funkcie a jeho ženu obvinili z vraždy britského podnikateľa. Vyznávač tvrdých metód a ortodoxnejší komunista sa vo vedení obnovenej komunistickej strany neobjaví.
.jd

Pomalý rast

Čína ešte raz. Svet znepokojuje oslabovanie rastu čínskeho HDP. Čínska ekonomika slabne už piaty kvartál po sebe, aktuálne rastie „len“ o 8,1 percenta, pre svet je to zlá správa. Vláda chce brániť prehriatiu ekonomiky a znížiť infláciu, preto obmedzuje prístup k úverom, čo znižuje investície a rast. Napätie spôsobujú aj mnohé regulované ceny, ktoré sa roky neliberalizovali.
.jd

Spor o klobásu
Slovinsko a Rakúsko sa sporia o chránené označenie pôvodu tradičnej klobásy. Ľubľana podala návrh na zaregistrovanie kraňskej klobásy, ktorá je v susednom Rakúsku známa ako Krainer. Viedeň sa obáva, že ak Slovincom ich snaženie prejde, rakúska klobása sa bude musieť prestať predávať. O návrhu rozhodne Európska komisia. Podobné spory o názvy tradičných výrobkov nie sú medzi štátmi EÚ výnimočné.
.lk, .sita


János Áder/
Maďarská tlačová agentúra MIT oznámila, že predsedníctvo Fideszu navrhne na post prezidenta republiky svojho kandidáta, europoslanca Jánosa Ádera. Ešte ho schvaľuje poslanecký klub Fideszu a koncom apríla o ňom bude hlasovať parlament.

Günter Grass/
Spisovateľ vyvolal v Nemecku svojou neprimeranou kritikou Izraela prejavy sympatií. Na podporu nositeľa Nobelovej ceny vznikla niekoľkotisícová skupina na facebooku či videá na YouTube. Podľa New York Times bolo prelomené isté spoločenské tabu. Viac o téme na s. 25.

Patrick Stübing/
Nemec, ktorý so sestrou splodil 4 deti, je vinný z incestu a Nemecko má právo incest zakazovať. Európsky súdny dvor tak rozhodol o prípade súrodencov Patricka Stübinga a Susan Karolewskej, ktorí tvrdia, že majú právo na vzťah v rámci práva na rodinný život.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite