Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Keď sa seriálová postava volá Dávid, ešte to nemusí nič znamenať. Dávid, Ján, Jakub, meno, ako každé iné. Neprekvapí ani, keď Dávid narukuje a ide bojovať za vlasť. Keď sa s holými rukami postaví tanku, už sa stereotyp narušiť môže, zvlášť, ak môže ísť rovnako o hrdinstvo, ako aj o akt mdlého rozumu bez pudu sebezáchovy. Lenže tank nesie označenie Goliáš. Vojak Dávid proti tanku značky Goliáš, to nebude len tak a aby to docvaklo aj tým najpomalším, Dávidovo priezvisko je Shepherd. Pastier.

Dve dôverne známe mená v dôverne známej situácii. Razom vieme, kto vyhrá, a vieme, že sa dívame na seriál, ktorého ambície možno merať metrom z najnáročnejších, priamo biblickým. Áno, seriál Kings, ktorý pre televíziu NBC napísal Michael Green (spoluscenárista Heroes) je aktualizačnou parafrázou starozákonného príbehu pastiera Dávida, ktorý v boji proti Filištíncom porazil obra Goliáša a na kráľovskom tróne nahradil Šaula, ktorý sa pre neposlušnosť znepáčil Hospodinovi.
Môžeme sa rozčúliť a nabrýzgať na kreatívne impotentný Hollywood, ktorý sa nezastaví pred ničím. Z posvätného profánne, len tak, vykrádačka. Lenže!
Lenže Kings nie je otvorený seriál, ale uzatvorená dvanásťdielna miniséria, s poslednou epizódou sa  príbeh skončil, žiadne pokračovanie. Komerčne nebol z najúspešnejšieho košiara. Navyše, príbeh sa nechá plne poznať iba tým divákom, ktorí si alebo z dvoch Samuelových kníh, Prvej knihy kráľov a Žalmov, pamätajú viac, ako je bežné, alebo nezaváhajú a Starý zákon na príslušných miestach otvoria a dovzdelajú sa. Veci sú ihneď jasnejšie a zmysel dáva i to, čo sa ešte pred chvíľou javilo ako samoúčelná scenáristická maniera.
Kings sa odohráva v prítomnosti. Vo fiktívnej krajine Gilboa vládne pevnou rukou bohom vyvolený kráľ Silas, mierotvorca, dlhý konflikt so susednou krajinou Gath je viac ideologickou vojnou, ktorú potrebuje každý tyran, ako skutočným krvavým konfliktom. Dávid, náhle sa ocitnuvší v panovníkovej priazni, nechce viac prelievať krv, navyše sa mu zapaľujú lýtka a kráľovej dcére Michelle tiež nie je ľahostajný. Veľké dejiny sa spájajú s malými, v druhom pláne číha Starý zákon, a kto má chuť, môže sa nechať nadchnúť. Kulisy dejín sa menia, zmysel nie. Ešte keby tak slovenská verejnoprávna prekvapila a Kings vypustila na našich veriacich. To by bol punk. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite