Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA ODSTOPKOVÁVAŤ: Odstraňovačom stopiek na jahody  
Ak sa už neviete dočkať leta, prvých čerešní a jahôd, ktoré skutočné voňajú a chutia ako čerešne a jahody, potom si môžete krátiť čas zháňaním krásneho, hravého a šikovného odstopkovávača jahôd Stem Gem. Funguje jednoducho, kovové hroty nástroja zapichnete okolo stopky, na druhej strane stlačíte piestik, ktorý hroty zovrie. Stopka je fuč, ruky zostanú nezababrané. Odstopkovávač vymysleli už pred dvoma rokmi v dizajnérskej firme Chef’n zo Seattlu, kde tvoria vecičky do kuchyne v najmódnejšom trende, tzv. ťuťu-náradie, ktoré pripomína viac detské hračky v žiarivých farbách ako nudné kuchynské riady. Nie sú to však žiadne gýče, výrobky od Chef’n už roky pravidelne získavajú významné medzinárodné ceny na výstavách a časopisoch venujúcich sa dizajnu.

TREBA LIETAŤ: V aute ako James Bond
Vo filmoch a literatúre lietajú autá už takmer tak dlho, ako existujú. Podľa najnovších úspešne zavŕšených testov hneď dvoch nezávislých výrobcov sa zdá, že doba, keď sa bežné komerčné auto vznesie do vzduchu, je na dosah. Zatiaľ čo americké auto Terrafugia’s Transition vyzerá na ceste trochu nemotorne, ako zložený čln, po roztiahnutí krídel sa mení na elegantné lietadielko, holandský Pal-V vyzerá ako malé jednomiestne pretekárske autíčko, ktoré sa transformuje na vrtuľník. Žiaľ, ani jedno auto zatiaľ nevzlietne za jazdy rovno z cesty ako to Bondovo, treba pekne zastať a pomôcť mu s rozkladaním. Väčším problémom ako samotná technológia, je však to, že na lietajúce auto treba nielen vodičák, ale aj pilotné skúšky. A ešte niekto musí vyriešiť dopravné predpisy a križovatky smerom nahor.

TREBA SI NATOČIŤ: Mrazenú penu na pivo
Japonská pivovarnícka spoločnosť Kirin nerobí pivu veľkú hanbu, vyrába ho  najmodernejšími technológiami a z kvalitných surovín. Na české pivo z malých pivovarov asi nemá, ale na unifikované europivo určite. Kirin sa teraz rozhodli zaútočiť aj na desiaty schodík v pivnici, kde sa udrží ideálna teplota piva, a to opäť najmodernejšími technológiami. Vytvorili prístroj na mrazenú pivovú penu, ktorá sa na pivo natočí navrch, ako kedysi točená zmrzlina zo stroja. Ichiban Shibori Frozen Draft má teplotu mínus päť stupňov Celzia a vďaka procesu tzv. frozen agitation, pri ktorom studený vzduch preniká pomaly do piva, udrží pivo krásne chladné a orosené až tridsať minút. Už dnes vám mrazenú penu natočia v niektorých reštauráciach v Tokiu, v máji v celom Japonsku. Možno to raz predajú aj do Česka.

TREBA MAŤ ZBIERKU: Tropického hmyzu a fotografií
Dnes už len málokto pozýva dámy na návštevu pozrieť si zbierku motýľov. Motýľovchtivé dámy ale i ostatní záujemcovia sa, našťastie, môžu vybrať do Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, kde sa im v rámci Mesiaca lesov predstaví živý i preparovaný hmyz zo súkromnej zbierky entomológa Michala Zachara z Prievidze. Vystavená kolekcia hmyzu pozostáva z viacerých skupín chrobákov a motýľov vrátane jedného z najväčších motýľov na svete, okáňa Attacus Atlas. Väčšina vystavených exponátov pochádza z expedícií do Južnej Ameriky, Ázie a Afriky. V tom istom múzeu sa začína aj výstava žiackych fotografií Zelený objektív 2011 na tému les. Obe výstavy potrvajú do 13. mája, potom treba  už ísť len do lesa, pozrieť si všetko naživo.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite