Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Priveľké očakávania v Barme?
V Barme sa konali parlamentné voľby, ktoré vzbudili nádeje. Pripomeňme si, prečo. Predovšetkým, v týchto voľbách kandidovala aj Aun San Su Ťij, líderka strany Národná liga pre demokraciu. Vo voľbách v roku 2010 bola táto 66-ročná dáma, ktorá roky oponovala barmskej (či mjanmarskej, ako krajinu režim nazýva) vojenskej junte, ešte v domácom väzení. Voľby v roku 2010 poznamenala nízka účasť a nechuť voličov, ktorí vedeli, že aj tak nemôžu slobodne vyjadriť svoju vôľu – Národná liga pre demokraciu vtedy na protest proti zákazu kandidatúry pre svoju vodkyňu o kreslá v parlamente nebojovala. Zato voľby v roku 2012 sa niesli v znamení nadšenia. Občania Barmy odovzdali političke, ktorú vyhlasujú za svoju záchrankyňu, väčšinu hlasov. A medzinárodní pozorovatelia označili voľby za „slobodné, spravodlivé a transparentné“.
Tieto voľby však Barmu z bahna nedemokracie ešte nevytiahli. Predovšetkým boli iba doplňujúce. Vojenská junta v nich umožnila voličom hlasovať iba o 44 kreslách. Aun San Su Ťij, dekorovaná Nobelovou cenou mieru, sa stane poslankyňou, ale jej možnosti meniť pomery v krajine budú obmedzené. Vzápätí po voľbách vyslala výzvu na spoluprácu k ostatným politickým stranám. V parlamente, kde má vojenská junta stále väčšinu, bude práve spolupráca kľúčovým slovom ďalšieho pôsobenia tých, ktorí túžia Barme otvoriť novú éru.
Aun San Su Ťij pred voľbami vystríhala medzinárodné spoločenstvo, aby od „barmskej jari“ neočakávalo priveľa a dávalo pozor, či vojenská junta umožní skutočne slobodné voľby. Teraz je opatrná pri hodnotení svojho víťazstva. EÚ už aj tak zvažuje odvolanie sankcií voči Barme, ktoré tak či onak vypršia koncom apríla. Ešte vo februári Únia zrušila zákaz vstupu barmským pohlavárom na svoje územie. Hospodárske sankcie zrejme odídu do dejín, keďže EÚ vníma Barmu ako investorsky lákavé územie. Len ktovie, kedy sa Barme podarí zbaviť nedemokratického dedičstva. Aun San Su Ťij je silný symbol a idú za ňou davy. Je nádej, že presadí reformy, ktoré Barmu posunú ďalej. Ak by však bývalá disidentka nedokázala zmeny vybojovať, hrozí, že svojou prítomnosťou v oficiálnej politike iba poskytne legitimitu krutovládcom.
.mg

Sýria a Turecko

Turecko rieši zlú situáciu: zo Sýrie tam prichádzajú tisícky utečencov. Minulý týždeň prekročilo za 24 hodín hraničnú čiaru okolo 2 300 zúfalých ľudí. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan kritizoval sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý stále neupokojil situáciu vo svojej krajine, odmieta reformy na požiadavku povstalcov a nestiahol armádu nasadenú proti nim.
.mg

Puč v Číne?

Svet špekuluje o vnútrostraníckom napätí v komunistickej Číne, hovorí sa o hrozbe puču. Bol tam totiž zatknutý a následne prepustený vysokopostavený politik Po Žilaj, ktorý sa mal v jeseni, počas presunu moci v strane, stať jedným z deviatich najvyššie postavených mužov Číny. Podozrenia sú o to väčšie, že Čína obmedzila blogy a Po Žilaj na čas ušiel na americkú ambasádu.
.jd

Grécky šok

Grécko zažilo šok, keď sa v Aténach zastrelil 77-ročný muž, bývalý lekárnik. Podľa všetkého ho k samovražde priviedlo zúfalstvo z dlhov a zníženého dôchodku. Podľa niektorých je bývalý lekárnik Dmitris Christulas mučeníkom gréckej krízy, podľa iných ide o úplne zbytočnú tragédiu. Už večer po jeho úmrtí vypukli v centre gréckej metropoly nové násilné nepokoje.
.mg

Nečas to zvládne

Skončí česká vláda Petra Nečasa predčasne, podobne ako vláda Ivety Radičovej? Minulý týždeň priniesol ďalšiu koaličnú krízu, ale Nečas asi prežije. Traja ministri Vecí verejných totiž neposlúchli vedenie strany a demisie nepodali. VV sa teda rozkladá, vďaka čomu môže vláda prežiť. Nečasova vláda sa viac podobá na druhú Dzurindovu než na Radičovej vládu.
.jd

Zamestnanosť

Americkí zamestnávatelia podľa údajov zverejnených ministerstvom práce vytvorili v marci 2012 takmer 230-tisíc nových pracovných miest. To znamená, že už tri mesiace za sebou dochádza k reálnemu poklesu nezamestnanosti. Tešiť sa z tohto ukazovateľa môžu nielen tí Američania, ktorí hľadajú prácu, ale aj súčasný a kandidujúci prezident – ozdravujúca sa ekonomika znamená pre Baracka Obamu vyššie šance na znovuzvolenie.
.mg


Pál Schmitt/
Maďarský prezident napokon odstúpil. Až po argumentoch, že jeho doktorandskú prácu, ktorá je vraj z veľkej časti plagiátom, pôvodne všetci chválili, po demonštráciách proti jeho osobe a po politickom tlaku z vlastných kruhov. Maďarsko dostane nového prezidenta.

Mitt Romney/
Minulý týždeň vyhral v primárkach v Marylande a vo Washingtone D. C., a najmä v dôležitom Wisconsine. Získal si konzervatívne krídlo strany, prívržencov Tea Party, stredné príjmové skupiny a voličov bez vysokoškolského vzdelania. Zdá sa, že republikáni sa našli.

Mariano Rajoy/
Vláda španielskeho pravicového premiéra predložila balíček úsporných opatrení vo výške 27 miliárd eur. Kombinácia masových škrtov a zvýšenia daní je najtvrdším ekonomickým opatrením od pádu generála Franca.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite