Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Fico vládne
Víťaz parlamentných volieb Robert Fico sa minulý týždeň ujal vlády. Prezident Gašparovič ho menoval premiérom a vzápätí vymenoval aj nových ministrov. V posledných dňoch pred menovaním ešte Fico prekvapil nomináciou na post ministra hospodárstva. Stal sa ním nestraník Tomáš Malatinský, ktorý doteraz stál na čele Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Počas predchádzajúcej vlády Roberta Fica stál Malatinský vo viacerých sporoch na opačnej strane barikády ako jeho súčasný šéf a jeho nomináciu privítali aj viacerí ekonómovovia a predstavitelia biznisu. Pôvodne sa ako kandidát na tento post spomínal Ján Valko, ten by sa však podľa aktuálnych kuloárnych informácií mal stať riaditeľom Slovenskej informačnej služby.
Počas stretnutia s odchádzajúcou premiérkou Ivetou Radičovou jej Robert Fico ponúkol ďalšie pôsobenie v službách štátu. Podľa medializovaných informácií malo ísť o diplomatické posty v New Yorku alebo vo Washingtone. Premiérka mu neskôr prostredníctvom Hospodárskych novín odkázala, že sa s ním nemá o čom baviť, keďže sa k nej ako poslanec správal „arogantne a hrubo“.
Nové vedenie si minulý týždeň zvolil aj parlament. Jeho staronovým predsedom sa stal Pavol Paška. V tajnom hlasovaní ho podporilo až 130 poslancov. Poslanci tiež zvolili štyroch nových podpredsedov. Stali sa nimi Jana Laššáková a Renáta Zmajkovičová zo Smeru, predseda KDH Ján Figeľ a poslankyňa za Obyčajných ľudí Erika Jurinová. Opozícia bude mať svojich ľudí aj na čele viacerých výborov. Predsedom hospodárskeho výboru sa stal Ján Hudácky z KDH, ľudskoprávneho Rudol Chmel z Mostu, pôdohospodárskeho Mikuláš Huba z OľaNO a na poste predsedu zahraničného výboru zostane František Šebej z Mostu. Slovenskú informačnú službu bude kontrolovať Daniel Lipšic z KDH a vojenské spravodajstvo poslanec za SDKÚ Marin Fedor.
Novozvolený predseda Paška vo svojom prejave povedal, že popri politickej agende sa bude snažiť o posilnenie historického vedomia a hrdosti na naše dejiny. Medzi jeho priority bude tiež patriť dokončenie rekonštrukcie Bratislavského hradu.
Počas skladania poslaneckého sľubu najviac zaujal poslanec za Obyčajných ľudí Igor Hraško, ktorý na tento slávnostný akt prišiel oblečený v ľudovom kroji.
.jm

Supertiket Gorila?
Bývalá šéfka Výkonného výboru FNM Anna Bubeníková vyhrala v roku 2009 až pol milióna eur, napísal denník SME. Bubeníková, ktorej príjmy momentálne preveruje polícia v súvislosti s vyšetrovaním kauzy Gorila, však tvrdí, že išlo o výhru jej príbuzného. Peniaze vraj vyzdvihla v záujme ochrany jeho súkromia, keďže Topoľčany, kde bol tiket podaný, sú malé mesto.
.vag

Kočnerovo konto
Privatbanka, ktorú ovláda finančná skupina Penta, vraj kryla podnikateľa Mariána Kočnera, keďže neohlásila prevod troch miliónov eur, ktoré si tam poslal z Malty. Podľa exministra vnútra Daniela Lipšica porušila zákon, takže by mala prísť o licenciu. Do prípadu sa však vložila Generálna prokuratúra, ktorá si vyžiadala dokumenty polície o Kočnerovi na kontrolu.
.vag

Ficove rošády
Novým riaditeľom SIS bude zrejme Ján Valko, o ktorom pôvodne Robert Fico uvažoval ako o novom ministrovi hospodárstva. Podľa novinára Toma Nicholsona s tým však nesúhlasil údajný mecenáš Smeru Jozef Brhel, ktorému vraj Valko povedal, že nebude mať vplyv na elektrárne či teplárne. Fico napokon ustúpil, bývalý šéf JAVYS-u Valko bude zrejme šéfom tajnej služby.  
.vag

Neošetrujú
Popradská nemocnica, ktorá je štátnou akciovkou, odmietla ošetrovať poistencov Dôvery. Netýka sa to akútnych záležitostí, odmietajú len pacientov na plánované operácie a vyšetrenia. Nemocnica sa totiž nedohodla s poisťovňou na zvýšení platieb. Dôvera ponúkla necelú tretinu z požadovanej sumy. Zástupca Dôvery vyhlásil, že postoju nemocnice nerozumie.
.eč

Ficov balíček
Robert Fico potvrdil záväzok znížiť deficit verejných financií do roku 2013 pod tri percentá HDP. Rozpočet bude zachraňovať kombináciou úspor na strane výdavkov a vyšších príjmov. Dávky a príspevky by sa mali prestať vyplácať zámožným ľuďom. V hre je aj zavedenie progresívnej dane, banková daň či zmena príspevkov do druhého dôchodkového piliera. Minister financií Peter Kažimír chystá zase s ministrami vnútra a spravodlivosti kroky na zlepšenie výberu DPH.
.lk


Pavel Vrba/
Definitívne nebude trénerom slovenskej reprezentácie, oznámil to prezident futbalového zväzu Ján Kováčik. Vrba mal podľa kuloárov pôvodne o reprezentačného trénera záujem, s jeho angažmánom však nesúhlasil klub Plzne a Vrba uprednostnil klubovú scénu.

Juraj Miškov/
Bývalý minister a šéf volebnej kampane sa nestane šéfom parlamentného výboru, ako si to Sulíkova strana pôvodne nárokovala, Miškov však bude predsedom Poslaneckého klubu SaS. Liberáli vraj nechceli, aby sa Fico bavil na opozičných sporoch.

Miloslava Zemková/
Šéfka RTVS prekvapila rozhodnutím vypísať verejnú obchodnú súťaž na riešenie mediálneho komplexu. Tento krok odôvodňuje tým, že areál v Mlynskej doline je po hranici životnosti a nie je možné bezpečne ho prevádzkovať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite