Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nová Orbánova komisia

.hungarian Spectrum .časopis .klub

Čoskoro vznikne nová komisia pre národnú pamäť. Jej cieľom bude skúmať hriešnikov z obdobia komunizmu.

Fidesz z ničoho nič potrebuje vedieť, kto bol zodpovedný za zločiny spáchané počas Rákociho a Kádárovho režimu. Odkedy zverejnili kritériá, čo považujú za preukázateľnú vinu, zdá sa, že cieľom bude potrestať tých, ktorí nesú zodpovednosť. Momentálne nie je jasné, ako bude vyzerať trest, ale hovorí sa o znížených dôchodkoch. Iným trestom môže byť aj zákaz prístupu k voleným funkciám. Ako sa rozhodne, kto bol a kto nebol vinný?
Nová hviezda strany Fidesz Gergely Gulyás šomral niečo o ľuďoch, ktorí dosiahli aspoň postavenie šéfa miestneho národného výboru. Aké šťastie, že svokor bývalého prezidenta László Sólyoma už nie je nažive. Bol totiž všemocným straníckym tajomníkom v Baranyi!
Členmi Komisie budú experti a zdá sa, že istý čas budú mať čo robiť. Politici Fideszu hovoria o 15 až 20 rokoch. Som zvedavý, kto budú títo experti, ale pochybujem, že Orbánova vláda zamestná historikov, ktorí počas posledných 20 rokov skúmali dejiny roku 1956 a Kádárovho režimu. Napokon, keď sa Orbán stal prvýkrát premiérom, jedným z jeho prvých rozhodnutí bolo zrušenie štátnej podpory pre inštitút 56, kde títo historici pracovali. Na druhý raz Orbánova vláda tento inštitút jednoducho rozpustila.
Pochybujem, že by členmi mohli byť aj ľudia, ktorí sa zaoberali skúmaním dobových dokumentov, či už László Varga, János Kenedi, alebo Krisztián Ungváry. V očiach Viktora Orbána ide totiž o podozrivých ľudí. Ich pohľad na dejiny totiž koinciduje s tým, ako dejiny vidí pravica. Tak či onak, niektorí ľudia na pravici, a táto skupina nanešťastie zahŕňa aj bývalého šéfa ústavného súdu a bývalého prezidenta Sólyoma, hovoria o „pravdivej histórii roku 1956“. Obávam sa preto, že politici, ktorí budú vytvárať túto komisiu, od nej budú očakávať „definitívnu a pravdivú verziu dejín komunizmu v Maďarsku“. Hrozná predstava.
Som v pomykove, čo vlastne títo ľudia chcú nájsť. Fakty o tom, ako sa komunisti dostali k moci aj jednotlivé fázy medzi rokmi 1945 a 1948 sú predsa dobre známe. O Rákocim aj Kádárovi a Aczélovi boli napísané dobré biografie. Takže historický výskum zjavne žiadne vládne komisie nepotrebuje.
Obávam sa, že každý, kto žil v Kádárovom režime, musel niesť to isté bremeno. Všetci boli kolieskom v stroji. Bez ich spolupráce by Kádárov režim nemohol byť taký populárny. Niekto si možno myslí, že keď hovorím o celej spoločnosti, tak trivializujem politickú zodpovednosť. Ale posúďte sami: v Maďarsku bolo 800-tisíc členov strany, každá továreň a úrad mali svojho tajomníka, každá škola mala svoju organizáciu, a samozrejme, boli tu aj pionieri. Už vidím tisíce listov adresovaných Komisii pre národnú pamäť, ako politicky korektní obyvatelia upozorňujú na svojich susedov. Ako povedal Krisztián Ungváry: Nepotrebujeme komisiu. Potrebujeme zákon, ktorý zverejní mená donášačov, ale to je presne to, čo Fidesz nechce.

Text vyšiel na maďarskom anglicky písanom ľavicovom blogu Hungarian Spectrum. Texty na tejto stránke nebývajú podpísané. Krátené. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite