Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Písať o seriáli po jednej-jedinej odvysielanej epizóde je prinajmenšom trúfalé. Ale skúsim, lebo Touch má ambície stať sa televíznou udalosťou roka, seriálom, ktorý znova posunie latku a nastaví nové štandardy. Nejde o veľkohubé PR vyjadrenia z kampane, ale o dojmy, ktoré zanechal pilot. Normálne by som ich nazval rozpakmi, lebo zatiaľ vôbec nie je jasné, aký bude príbeh, kam bude smerovať a aká metapointa ho čaká na konci. Vlastne ani k normálnej zápletke nedošlo, len sa prišlo na nejaké veci.

Martin Bohm je vdovec, pretĺka sa so synom Jackom, ktorý často uteká zo školy, vždy v rovnakom čase a vždy ho nájdu vylezeného na telekomunikačnej anténe nejakého mobilného operátora. Jack je autista, žije v svete čísiel, ktoré si zapisuje do zošitka a najväčšiu radosť mu urobia stratené mobilné telefóny, ktorými ho zásobuje otec. Ten pracuje na letisku ako pomocný personál v oddelení batožín. Jackove čísla upútajú otcovu pozornosť po tom, ako sa objavia v pozadí zmarenej tragédie. Príčina a následok sa niekoľkokrát vymenia a už sme na stope obrovského tajomstva. To ešte zväčší starý černoch, ktorý vie viac, ako sa zdá. Do deja vstúpi sociálna pracovníčka, ktorá chce Jacka otcovi odobrať, lebo ho nezvláda. To sa vlastne stane ešte predtým.
Pomedzi túto dejovú linku sledujeme po celom svete púť strateného mobilného telefónu, ktorý unikátnym spôsobom prepojí osudy niekoľkých ľudí a pomôže vyriešiť rôzne problémy vrátane teroristického útoku.
Jackova matka a Martinova manželka zahynula v Dvojičkách. Aj keď to teraz vôbec nedáva zmysel, zámer sa podaril, Touch zjavne nebude seriál s lineárnou naratívnou štruktúrou, ale s paralelnou. Spája sa v ňom a prelína niekoľko paralelných dejov, kľúčom sú Jackove čísla a po prvej epizóde môžem povedať iba toľko, že to bola nenormálna jazda.
Touch produkuje televízny gigant FOX, hrajú v ňom okrem iných Kiefer Sutherland a Danny Glover. Niekdajší najsilnejší hráč seriálového ihriska sa ním evidentne bude snažiť zaplniť miesto po Lost – Nezvestných, a aj tu bude asi platiť, že ako sa to vyvinie a čo z toho bude, ešte netušia ani samotní tvorcovia. Pilot je toho výborným dôkazom, zmysel nedáva, ale nedali sa od toho odtrhnúť oči.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite