Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA SA VOZIŤ: Na kufrokolobežke
Konečne si niekto všimol, že kufor s kolieskami je vlastne nevyužitý dopravný prostriedok. Vďaka Samsonitu, tradičnému výrobcovi cestovnej batožiny a európskej spoločnosti Micro Mobility, špecializujúcej sa na skútre, už netreba voziť kufor, lebo kufor bude voziť nás. The Samsonite Micro Suitcase Scooter je kufor so skladacou kolobežkou, odvezie osobu vážiacu do sto kíl, má objem do 26 litrov, váži 5 kíl, môžeme si ho vziať bez problémov ako príručnú batožinu do väčšiny lietadiel. Nie je to žiadne adrenalínové športové vozidlo, ale na veľkom letisku, prestupujúc v obleku či lodičkách rýchlo z lietadla do lietadla, pochopiteľne, na opačných koncoch letiska, to môže cestujúcemu ušetriť veľa nervov a naťahovania. Na internete stojí okolo 300 eur.

NETREBA KOPÍROVAŤ: Originálne dizajnérske kabelky
Módni tvorcovia bojujú s lacnými kópiami čiže fejkami už dlho. Z času na čas sa spoja a vytvoria líniu, ktorá originálny dizajn oslavuje. Nová kampaň nazvaná You Can’t Fake Fashion, čiže Módu nemôžete kopírovať, uvádza 75 známych módnych návrhárov, medzi ktorými sú aj mená ako Diane Von Furstenberg, Ralph Lauren a či Calvin Klein. Štartuje na eBay presne v prvý jarný deň. Nadväzuje na mimoriadne úspešnú minuloročnú akciu, ktorá bola okamžite po uvedení vypredaná. Návrhári už pochopili, že svoje intelektuálne vlastníctvo účinnejšie ako zákazmi, obmedzujúcimi zákonmi a súdmi, ochránia vtipnou kampaňou, ktorá zákazníkov vzdeláva a ukazuje im dôležitosť originálneho dizajnu. Ceny kabeliek sa pohybujú medzi 45 až 200 dolármi.

TREBA NAHLASOVAŤ: Nelegálne skládky anonymne cez mobil
Jeden klik či cvak, a hneď má človek pocit, že zachránil svet! TrashOut je aplikácia, ktorú si bezplatne môžete stiahnuť do svojho smartfónu (iPhone aj Android) a od tej chvíle môžete nahlasovať nelegálne skládky vo svojom okolí, meste, lese a to anonymne. Hlásenie sa lokalizuje pomocou GPS a zaznamená sa do mapy nahlásených skládok, zašle sa na Ministerstvo životného prostredia, ktoré je spolu s Greenpeace oficiálnym partnerom projektu, a možno sa niečo objaví aj v lokálnom denníku či televízii. Nie je celkom jasné, kto a ako bude hlásenia posudzovať, v každom prípade podľa stránky denzeme.eu, ktorá je aktivitou ministerstva, sa po posúdení budú posúvať na obvodný úrad a Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Vyhodnotenie skúšobnej prevádzky je naplánované na Deň Zeme, 22. apríla.

TREBA NOCOVAŤ: V niektorej slovenskej knižnici
Už trinástykrát sa koná celoslovenské podujatie Týždeň slovenských knižníc, v rámci ktorého sa po celom Slovensku bude v miestnych knižniciach konať množstvo zaujímavých akcií, autorských čítačiek, besied so spisovateľmi i ilustrátormi, výstav, súťaží, vedomostných kvízov, knižných búrz. Vyvrcholením by malo byť dobrodružné piatkové podujatie na podporu čítania detí Noc s Andersenom, ktoré sa koná naraz hneď v niekoľkých krajinách. Deti by mali z piatka na sobotu nocovať v knižnici, kde ich má čakať noc plná tajomstiev, rozprávok a poznania, že čítanie je veľké dobrodružstvo. Niektoré zapojené knižnice v tomto týžni zapisujú nových členov bezplatne a vyhlasujú aj amnestia na upomienky, teda ponúkajú možnosť vrátiť omeškané výpožičky bez pokuty.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite