Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Panské huncútstvo

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Politiky sme si v posledných mesiacoch užili až-až. Politiky v podobe ľudovomúdrostného pánskeho huncútstva a špinavých hier. A bezpochyby budeme v užívaní pokračovať naďalej – pravdepodobne vo veľkých, bezpečie duše ohrozujúcich dávkach. Ak sa niekomu máli realita, nech zájde do kina.

Na nový autorský film amerického herca a režiséra (scenáristu, producenta) Georgea Clooneyho Deň zrady (s pôvodným názvom The Ides of March – Marcové idy, čo nám má pripomenúť antický Rím a Gaia Julia Caesara). Žánrovo aj túto snímku možno zaradiť k politickým drámam, tak isto ako aj Clooneyho čiernobiely film z roku 2005 Dobrú noc a veľa šťastia, inšpirovaný skutočne jestvujúcou osobou jedného z priekopníkov americkej rozhlasovej a televíznej žurnalistiky Edwarda Murrowa, ktorý sa v päťdesiatych rokoch, tak ako aj mnohí-mnohí iní, dostal do sporu so senátorom za štátu Wisconsin, neslávne vychýreným, paranoju rozsievajúcim Josephom McCarthym, a ktorý každé svoje vysielanie končil tým pekným prianím o dobrej noci a šťastí.
Aj ďalšie veci majú tieto dva Clooneyho filmy spoločné. Mená scenáristov (vrátane Granta Heslova, režiséra rozkošnej paródie Muži, čo čumia na kozy), strihača, kostýmovej výtvarníčky, ale najmä obrazové riešenie s mnohými veľkými zábermi, sústredené na hercov, nehektické, nesnažiace sa ohúriť, také, čo sa drží logicky vyrozprávanej nite príbehu s plynule gradujúcim napätím. A ešte kvalitné dialógy.
Clooney nesporne vie, kto je dobrý herec či herečka. Ansámbel Dňa zrady je exkluzívny, spomeňme aspoň  Philipa Seymoura Hoffmana, režiséra a hlavného predstaviteľa nedávno aj u nás uvedeného  očarujúceho filmu Jack sa chystá vyplávať, Paula Giamattiho či Marisu Tomei (ústrednú ženskú herečku zo snímky Darrena Aranofskeho Wrestler).
Téma Dňa zrady nie je v kinematografii nová, o nečistých hókusoch-pókusoch počas volebných bojov o post amerického prezidenta rozpráva dosť filmov. Tento sa líši pre divákov relatívne príťažlivou hrou, kde ide o to, že sa presne nevie, kto je vlastne pozitívnym charakterom, kto negatívnym, a že je to chvíľu tak a potom zas onak, a že zákerák a klaďas sa môžu skrývať spolu v jednom a tom istom tele.    
Guvernér Mike Morris kandiduje na prezidenta. Volebná kampaň a cestovanie po Štátoch sú v plnom prúde. Šéfom Morrisovho volebného tímu je marketingový mág Paul, šéfom volebného protikandidáta Pullmana je Tom Duffy, ďalší vynikajúci stratég. Poťahujú za šnúrky, sú nekompromisní, prefíkaní... Aj čestní? Nosí sa vôbec česť v týchto kruhoch a v takýchto situáciách? A nosí sa tu dnes taká dôležitá a tak trestuhodne opomínaná lojalita? Patrí svinstvo do politiky tak ako patrí zadok na šerbeľ? Je možné si zachovať čistý štít?
Aj tieto otázky sa vpletú do cesty hlavnému hrdinovi Dňa zrady, hovorcovi Morrisovho volebného štábu Stephenovi Meyersovi. Je mladý, je fešák, neodolateľne sa usmieva, je ambiciózny, rýchlo sa učí, nie je pre neho problém zbaliť krásnu slečnu, dokáže sa vyrovnať aj s mediálnymi nástrahami ostrieľanej novinárky Idy. Všetko by mohlo klapať ako dobre namazaný stroj. Ale nebude...

Deň zrady (The Ides of March, USA 2011). Podľa divadelnej hry Beaua Willimona. Réžia: George Clooney. Scenár:  George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon. Kamera: Phedon Papamichael. Hudba: Alexandre Desplat. Hrajú: Ryan Gosling, George Clooney, Evan Rachel Wood, Paul Giamatti, Philip Seymour Hoffman, Marisa Tomei a ďalší.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite